Kodaňská restaurace Rub & Stub vaří jen z vyhozených potravin

| Autor: Famous | Rubrika: Domácnost

Každý večer si na výtečných pokrmech v kodaňské restauraci Rub & Stub může najednou pochutnat až šedesát zákazníků. Originální menu je sestavováno denně a to těsně před začátkem vaření. Proč? Suroviny totiž nepřicházejí na objednávku, ale jedná se o přebytky od zemědělců a obchodníků, kteří by je vyhodili do odpadu. Nezisková restaurace se snaží upozornit na plýtvání potravinami.

Kodaňská restaurace Rub & Stub vaří jen z vyhozených potravin

Stovka jejích zaměstnanců pracuje v podniku dobrovolně, jen dva muži dostávají plat – šéfkuchař a manažer projektu, kteří se musejí provozu věnovat naplno.

Každý den oba hlavní motory kodaňské restaurace Rub & Stub seberou potraviny ze supermarketů a od farmářů, které by skončily v popelnici. Ze směsice se pak snaží vytvořit menu, které budou za chvíli nabízet zákazníkům.

„Nápad pochází z vlastní zkušenosti nás všech, kteří jsme museli vyhodit potraviny, proč tolik dobrého jídla končí v popelnici? Celý svět se snaží šetřit peníze a pracovat efektivněji v mnoha oblastech života, proč ne tedy s jídlem?“ vysvětluje manažer projektu Tore Bang Heerup v rozhovoru pro britský list Daily Mail.

Menu je plánováno každý den až ve chvíli, kdy jsou všechny potraviny na stole. Jídla navrhuje šéfkuchař po konzultaci s Torem.

„Každý den musíme být velmi tvořiví a rychle promyslet, jak můžeme dohromady skombinovat potraviny, které dostaneme, abychom na večer měli vzrušující menu… Doufáme, že si časem vytvoříme celou síť dodavatelů, takže budeme schopni nabídnout víc úžasných pokrmů a také pomoci omezit vyhazování potravin,“ tvrdí Tore, jemuž s obsluhou pomáhá stovka dobrovolníků.

Foto: Rub&Stub/Facebook

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Dnes | Největší čarodějky jsou ženy a největší magii provozují každý den právě v kuchyni. Spoustu věcí,…

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

2. 12. | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

2. 12. | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

1. 12. | Podle staré pověry se věřilo, že děvče, kterému právě o Vánocích větvičky „barborky“ vykvetou, se…