Koláče z křehkého těsta - sladké i slané recepty

| Autor: Eva Všetíčková | Rubrika: Domácnost

Vezměte velkou mísu, pět surovin, trochu kuráže a uhněťte těsto. Z něj pak upečte voňavé koláče. Sladké i slané.

Základní křehké těsto:

* 1 hrnek hladké mouky
* 2 žloutky
* 100 g másla
* 3 lžíce krupicového cukru
* 1–2 lžíce mléka nebo smetany

1. Mouku, cukr, změklé máslo a žloutky spolu propracujte do podoby drobenky. Postupně zpracujte na těsto. Je-li třeba, můžete přidat mléko nebo smetanu. Hotové těsto zabalené ve fólii nechte aspoň hodinu odpočinout v ledničce.

2. Do formy umístěte dva pruhy pečicího papíru do tvaru kříže a dno překryjte kruhem pečicího papíru.

3. Pomocí válečku přeneste rozválené těsto do takto připravené formy.

4. Prsty vtlačte těsto do okrajů formy a pak propíchejte dno vidličkou.

5. Korpus překryjte pečicím papírem, vsypte fazole nebo keramické korálky, aby se na těstu při pečení nevytvořily vzduchové bubliny. Pečte asi 15 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Nechte vychladnout, papír se zátěží odstraňte a můžete plnit slanou nebo sladkou náplní.

Bylinkový koláč

Příprava: 30 minut

1 koláčová forma o ø 22 cm

Základní těsto (viz výše), bez přidání cukru + 2 lžíce ledové vody

Náplň:
* 250 ml smetany na vaření
* 4 žloutky
* 2 lžíce hladké mouky
* 50 g parmazánu
* hrst bylinek
* sůl a pepř

Do předpečeného korpusu vlijte promíchanou směs smetany, žloutků, sýra, mouky a najemno nasekaných bylinek nebo jejich lístků. Dochuťte a pečte v troubě předehřáté na 160 °C asi 20 až 25 minut.

Náš tip: Do náplně náš můžete přidat tip krátce povařený chřest.

Cibulový koláč

Příprava: 40 minut

1 koláčová forma o ø 22 cm

Základní těsto (viz výše), ve kterém cukr nahradíte nastrouhaným sýrem (my jsme použili směs parmazánu a madelandu)

Náplň:
* 4 cibule
* 4 lžíce balzamikového octa
* 2 lžičky krupicového cukru
* 200 ml smetany na vaření
* 2 vejce
* 150 g kvalitního tvrdého sýra
* sůl a pepř

Oloupanou cibuli pokrájejte na osminky. Asi 10 minut je pečte v troubě předehřáté na 180 °C ve směsi balzamikového octa a cukru. Do předpečeného korpusu vlijte směs smetany, vajec a sýra. Dochuťte, vložte karamelizovanou cibuli a pečte v troubě předehřáté na 160 °C 20 až 25 minut, až náplň zpevní a na povrchu lehce zezlátne.

Čokoládové koláčky s hruškami

Příprava: 40 minut

4 koláčky o ø 12 cm

Základní těsto (viz výše), při jehož přípravě přidejte: 2–3 lžíce kakaa 3 lžíce mléka nebo smetany

Náplň:
* 100 g hořké čokolády (s obsahem kakaa asi 50 %)
* 250 g mascarpone
* 1 žloutek
* 2 hrušky
* několik snítek šafránu
* 2 lžíce krupicového cukru

Na náplň nechte ve vodní lázni (nebo v mikrovlnce) rozpustit na kostičky nalámanou čokoládu. Promíchejte ji s mascarpone a žloutkem. Oloupané hrušky podélně překrojte. Odstraňte jádřinec a krátce (asi 3 minuty) povařte ve vodě s cukrem a šafránem (měly by být zcela potopené v tekutině).

Do každého předpečeného korpusu dejte čtvrtinu čokoládového mascarpone a pak půlku hrušky. Pečte v troubě předehřáté na 160 °C asi 15 až 20 minut.

Náš tip: Mascarpone můžete nahradit neochuceným pomazánkovým máslem.

Jablečný koláč s čokoládovou pěnou

Příprava: 30 minut + chlazení

1 koláčová forma o ø 22 cm

Základní těsto (viz výše)

Náplň:
* 4 jablka
* 100 g krupicového cukru
* 50 g másla
* 1 kelímek pařížské šlehačky
* 1 želatinový ztužovač (není nutné)
* hrst vlašských ořechů, nahrubo nasekaných

Jablka zbavená jádřince pokrájejte na plátky. Z cukru připravte karamel, přilijte asi 100 ml vroucí vody, máslo a rozvařte do tekuté podoby. Vložte jablka a asi 5 minut je duste. Karamelizovaná jablíčka naskládejte do předpečeného korpusu a dejte vychladit do ledničky. Šlehačku ušlehejte a podle návodu do ní zapracujte ztužovač.

Koláč podávejte vychlazený nebo pokojové teploty s kopcem pařížské šlehačky, posypaný ořechy.

Mřížkový koláč

Příprava: 40 minut

1 koláčová forma o ø 22 cm

Základní těsto (viz výše)

Náplň:
* 200 g plnotučného tvarohu
* 1 vejce
* 1 vanilkový cukr (s pravou vanilkou)
* rybízová marmeláda na potření

Tvaroh smíchejte s vejcem a vanilkovým cukrem. Dvě třetiny těsta rozválejte do tvaru kruhu s o něco větším průměrem, než má zvolená forma. Přemístěte do formy, dno propíchejte vidličkou, překryjte pečicím papírem, posypte fazolemi nebo keramickými korálky a pečte přibližně 5 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Vychladlý korpus potřete tvarohovou náplní a asi 10 minut jej pečte v troubě předehřáté na 160 °C. Poté potřete vrstvou rybízové marmelády.

Zbylé těsto rozválejte a nakrájejte na proužky. Překryjte jimi koláč do tvaru mřížky a pečte v troubě předehřáté na 160 °C asi 10 minut.

Náš tip: Tvaroh a marmeládu zkuste nahradit hustým vanilkovým pudinkem.


Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

Dnes | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Dnes | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Včera | Podle staré pověry se věřilo, že děvče, kterému právě o Vánocích větvičky „barborky“ vykvetou, se…

Netradiční adventní kalendář? Vyrobte si jej z vánoční hvězdy

Netradiční adventní kalendář? Vyrobte si jej z vánoční hvězdy

29. 11. | Pokud se vám nechce začínat prosinec nudným adventním kalendářem plným nekvalitní čokolády, máme…