Koření, která by vám určitě neměla chybět v kuchyni

| Autor: Alžběta Vraná | Rubrika: Domácnost

Malá rukověť trochu netradičních ochucovadel, která by si měla vydobýt místo v kuchyni každého gurmána.




Už v neolitu lidé dochucovali maso různými bylinami, aby mělo lepší chuť. Nejstarší písemné zprávy o používání koření k dochucování jídel pocházejí z Číny, a to z první poloviny třetího tisíciletí před naším letopočtem. Další zprávy pramení ze starého Egypta, asi dva tisíce let před naším letopočtem. V té době patřily mezi hojně užívaná koření například anýz, skořice, kmín, koriandr, máta, pelyněk a šafrán. Obliba koření se rozšiřovala i v jiných částech světa, třeba Sumerové pěstovali v Mezopotámii fenykl, kmín, koriandr, šafrán a tymián. Staří Indové používali kardamom, kurkumu, hřebíček, muškátový květ, pepř a skořici. I staří Řekové zanechali důkazy o popularitě dochucovacích prostředků. Velký rozmach koření nastal ve středověku.

V Evropě se s ním v té době hojně obchodovalo, ale protože pocházelo z dalekých a exotických zemí, patřilo mezi poměrně drahé zboží, nemohl si ho zkrátka dovolit každý. Známý mořeplavec Marco Polo v letech 1298-99 popsal ve svém cestopise Milion indický pepřovník a tímto dílem celkově inspiroval mnoho dalších mořeplavců k objevným cestám, a to mimo jiné i za účelem dovozu koření do Evropy. Tím by se totiž zjednodušila jeho dostupnost a zároveň snížila cena. Postupem času se objevovala nová místa, ostrovy i kontinenty a s nimi přicházely i nové druhy koření. I dnes se dochucuje skoro každý pokrm, ale naštěstí není nijak těžké koupit koření běžně v obchodě za nízké ceny.

Koření vylepšuje chuť i vůni jídel, některá koření dokonce podporují apetit. Potraviny, které nemají příliš vábnou vůni, nebo dokonce žádnou, se kořením navoní a získají tak na větší atraktivitě. Mezi koření se řadí jak různé suché plody, listy různých rostlin, semínka, byliny, kořeny... Dokonce mívají i různou konzistenci, některá se používají v celku, jiná se melou, drtí, krájejí, některá se používají čerstvá, jiná zase sušená. Existuje zkrátka mnoho podob koření, nemluvě o široké škále všech možných chutí od kyselé přes pikantní, sladkou i hořkou. Většinou se koření kombinují, ale přitom je třeba dávat pozor, ne všechna koření se k sobě totiž hodí. To se nejlépe naučíte tak, že budete experimentovat. Inspiraci můžete samozřejmě čerpat jak v kuchařkách, tak v pořadech o vaření. Do české kuchyně neodmyslitelně patří kmín, majoránka a pepř. V italské se zase nejvíce setkáte s bazalkou a oreganem.



Indická kuchyně si libuje v kari a kurkumě a k mexické zase neodmyslitelně patří čili, neboli kajenský pepř. Každá kultura se liší svými stravovacími zvyky a každá má v oblibě jiný druh koření, který koresponduje s potravinami dostupnými v dané oblasti. V dnešní době však není problém sehnat orientální koření a připravit si exotický pokrm v pohodlí domova. Dostupné jsou dokonce i již připravené kořenicí směsi například na ryby, na maso nebo na grilování. Větší radost ale jistě udělá doma připravená směs. Pokaždé vám ujede ruka s nějakým jiným druhem koření, pokaždé tedy bude mít jídlo trochu jinou chuť.

Určitě se vypatí mít stálou zásobu koření v kuchyni. Rozhodně se do ní řadí pepř, paprika, kmín, česnek, oregano, jinak také dobromysl, bobkový list, majoránka, chilli a kari. V zimní sezoně, tedy čase pečení vánočního cukroví a přípravy svařeného vína, je vyšší spotřeba koření, jako je hřebíček, skořice, vanilka a badyán. Naopak v letním čase, který se nese ve znamení grilování a čerstvých salátů, rozšiřte svou sbírku koření o bazalku, rozmarýn, tymián, šalvěj, zázvor, kardamom a hořčičná semínka.
Fantazii se meze nekladou, je jen na vás, jaké chutě upřednostňujete.




Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Jágr si pochutnává na bezlepkové stravě! Zkuste ji i vy

Jágr si pochutnává na bezlepkové stravě! Zkuste ji i vy

Včera | 1 | Nemáte bezlepkovou dietu, ale občas si říkáte, že byste klasickou mouku chtěla nahradit něčím jiným…

Jak zahnat zimní splín? Čerpejte energii přímo doma!

Jak zahnat zimní splín? Čerpejte energii přímo doma!

22. 1. | Domov je místo, kam se těšíte a kde se cítíte dobře a v bezpečí. Domov má něco navíc, není to jen…

Vypěstujte si anginovník: Vyléčí nejen bolest v krku

Vypěstujte si anginovník: Vyléčí nejen bolest v krku

22. 1. | Nejenže nahradí předražené pilulky, sáčky pro přípravu horkých nápojů a sirupy z lékárny, ale…

Škůdci a choroby pokojových květin v zimě: Jak je zlikvidovat

Škůdci a choroby pokojových květin v zimě: Jak je zlikvidovat

21. 1. | Pro zdravý růst a vývoj pokojových rostlin je třeba je nejen přihnojovat správnými hnojivy, ale…