Kouřové signály

| Autor: Klára Kotábová | Rubrika: Domácnost

Jakmile počasí dovolí, většina Čechů se ráda nechá vyhnat na sluníčko, zahradu, prostě kamkoli, kde se mohou shromáždit kolem grilu a užívat si letní vůně a chutě. Zkuste i vy naše tipy, bude vám chutnat.

Muži mají lásku ke grilu nejspíš zakódovanou v genech. Přiznejte, že i ten váš na nebi vyhlíží první sluneční paprsky, aby mohl nainstalovat potřebné náčiní a pozvat vás i rodinu na nefalšovaný steak.

Někteří muži dokážou o marinádách a tajných receptech hovořit celé hodiny, kdybyste po nich však stejný zápal vyžadovala při dění v kuchyni, sjeli by vás nejspíš nemilosrdným pohledem, že to tedy ne a že chlap (až na výjimky) do kuchyně nepatří.



Ovšem ke grilu, ohni a pořádné flákotě… to je přece jiná. Máme pro vás tipy, které z vašeho grilování udělají obřad. Jídla z vašeho roštu budou lahůdkou, za kterou se budou stahovat všichni vaši přátelé.

Mějte zápal
Důležité je, abyste především zkrotili oheň. Aby se do vašich pokrmů nedostaly látky, které v jídle nemají co dělat a vy mohli servírovat stravu připravenou pod širým nebem i mladším dětem, měli byste si dát pozor na následující kroky:

Kotlový gril
1. Otevřete poklop a všechny regulátory cirkulace vzduchu.
2. Vytvořte z připravených briket pyramidu.
3. Pod brikety vložte zápalné kostky (nenechávají zápach). 4. Jakmile se brikety pokryjí vrstvou popela, rozprostřete je.
na palivovém roštu tak, jak vyžaduje vámi zvolený způsob grilování. 5. Umístěte nad brikety grilovací rošt.
6. Maso nebo zeleninu dejte na rošt.
7. Zavřete poklop a pečte podle zvyku.
8. Pokud chcete, aby vaše pokrmy získaly plnou chuť, použijte udicí lupínky z tvrdého dřeva nebo čerstvé byliny. Zvolte si ty, které máte rádi. Ideální je bobkový list nebo tymián. Sušenou variantu namočte před grilováním na půl hodiny do studené vody, před samotným pečením vymačkejte vodu.

Uhlí, nebo brikety?
Dřevěné uhlí velmi rychle hoří a tím vzniká spousta zplodin, které následně ulpívají na připravovaném pokrmu. Na první pohled se může zdát uhlí výhodnější, protože je levnější, ale ze zdravotního hlediska to tak rozhodně není, proto se zdravím zbytečně nehazardujte. Odborníci většinou doporučují brikety, protože z nich nevychází tolik nečistot a přitom vydrží delší dobu. S briketami budete navíc snadno kontrolovat požadovaný žár, nemělo by dojít ke vznícení. Pro vyšší účinnost je vždy skladujte na suchém místě, v uzavřené nádobě. Vlhké se totiž těžko zapalují a špatně hoří.

Funkční plynový gril
1. Otevřete poklop, zkontrolujte množství plynu v láhvi. Regulátory vzduchu by měly být zavřené.
2. Otevřete přívod plynu z láhve.
3. Zapalte gril podle pokynů výrobce, tzn. zmáčkněte zapalování nebo použijte sirky. Obecně platí, že byste neměli zapalovat všechny hořáky naráz, ale postupně. Jakmile zapálíte první hořák bez potíží, můžete plynule přejít k dalším.
4. Zavřete poklop grilu a předehřejte ho. Počítejte přibližně s patnácti minutami, než bude váš gril plně funkční. Pak už nastavte sílu plamene podle specifických potřeb jednotlivých připravovaných pokrmů. Dodržujte všechna bezpečnostní pravidla. V dnešní době se nemusíte bát plynové havárie. Pokud budete používat přístroje přesně podle návodu, nemůže se nic stát.

Maso, lilek, nebo pečivo?
Až budete chystat menu pro grilovací odpoledne, měla byste mít na paměti i potřeby pozvaných hostů. Máte jistotu, že se všichni vrhnou po prorostlé roštěnce a budou vzdychat blahem? Raději se zásobte i potravinami, které snědí jak vegetariáni, tak masožavci.

Pak se vám bude nad společným stolem sedět radostně a nikdo nebude ošizen. Maso potřebuje pro důkladé prostoupení chutí marinovat minimálně 24 hodin, jedná-li se o zvěřinu nebo maso červené, můžete ho nakládat i dva dny předem. Zelenina je připravená už po 25 minutách.

Pečivo nemarinujte, potřete jej těsně před rozpečením kvalitním olivovým olejem a bylinkami. Nebojte se experimentovat, jako dezert výborně chutná i grilovaný banán, meloun nebo jahody. Mějte ale připravené dostatečné množství alobalových misek, aby šťáva zbytečně nevytékala. Medový sos připravíte také snadno: Rozmíchejte med s jogurtem, polijte ještě horké kousky ovocce a servírujte. Děti vás budou milovat.





ČTĚTE TAKÉ: Vojtková a Vojtko: Svatba je v nedohlednu!







STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Další články z rubriky

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Dnes | Rýmovník je na pěstování velmi nenáročná bylinka, která má mnoho výhod. Pomáhá zmírňovat rýmu a…

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Dnes | S vánočním cukrovím je to jako s domácími koláči. Recepty se dědí z generace na generaci. Staré…

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Včera | 8 | Domy jsou pro pavouky, zvlášť v zimě, až magicky přitažlivé. Uvnitř i zvenku. Většina jich sice…

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

7. 12. | Máte raději živý vánoční stromeček, ale je vám líto, že ho kvůli vám museli pokácet nebo že za…