Kouzelné plody citrusů

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Citrony, grepy i pomeranče přinášejí do vaší kuchyně závan sluníčka a dálek. Provoňte a osvěžte si s nimi březnovou tabuli.

Odpalované pusinky s pomerančovým krémem

35 kousků - příprava: 75 minut + chlazení

* 250 ml plnotučného mléka
* 100 g másla
* špetka soli
* 160 g hladké mouky
* 4 vejce
* 1/2 lžičky prášku do pečiva
* moučkový cukr na posypání

KRÉM:
* 2 pomeranče
* 1,5 sáčku vanilkového pudinku
* krupicový cukr podle chuti
* 125 g másla
* 100 g moučkového cukru
* 3 lžíce pomerančového likéru

Mléko s máslem a špetkou soli přiveďte k varu. Přidejte mouku, odstavte, zamíchejte a opět za stálého míchání zahřívejte (odpalujte), dokud nevznikne hladké těsto, které se nelepí na stěny hrnce. Nechte ho zchladnout a přendejte do mísy.

Vmíchejte vejce a prášek do pečiva. Těsto nastříkejte pomocí cukrářského sáčku na plech vyložený pečicím papírem. Pečte dozlatova na 200 až 220 °C a během prvních 7 minut nechte troubu bezpodmínečně zavřenou, jinak těsto spadne.

Připravte krém: Šťávu z obou pomerančů doplňte vodou tak, aby výsledné směsi bylo 400 ml. Z ní a pudinkového prášku uvařte pudink a nechte ho zchladnout. Můžete přidat 2 lžíce cukru.

Máslo s moučkovým cukrem vyšlehejte do pěny, po částech do ní vešlehejte vychladlý pudink a likér. Krém dejte na 2 hodiny ztuhnout do ledničky. Pusinky nechte vychladnout, prokrojte je a do každé nastříkejte zchladlý krém. Přiklopte a pocukrujte.


Hřejivý nápoj s pomerančem

4 porce - příprava: 20 minut

* 600 ml plnotučného mléka
* šťáva ze 2 pomerančů
* 200 ml třtinového rumu (nebo amaretta)
* 2 lžíce opražených cereálií a nasekaných ořechů nebo mandlí

Horké mléko našlehejte do husté pevné pěny, jako byste připravovali kávu latte. Šťávu z pomerančů svařte s rumem nebo s likérem.

Horké mléko rozdělte do sklenic a tenkým pramínkem do něj nalijte pomerančovou směs. Nakonec posypte povrch pěny opraženými cereáliemi a oříšky nebo mandlemi. Podávejte horké.


Cassoulet pod parmazánovou krustou

4 porce - příprava: 3 hodiny

* 300 g pečeného kachního masa
* 1 klobása chorizo
* sádlo na opékání
* 400 g malých bílých fazolí v plechovce
* 500 ml masového vývaru
* 1 větší cibule
* 1 rajče
* 3 stroužky česneku
* 50 ml koňaku
* 2 bobkové listy
* sůl a pepř
* 1/2 grapefruitu
* oříšek másla
* 2 hrsti strouhanky
* 4 lžíce strouhaného parmazánu

Pečené maso natrhejte, klobásku nakrájejte a vše opečte na sádle. Maso vyjměte a do výpeku dejte opéct nasekanou cibuli a plátky ze dvou stroužků česneku, přidejte nakrájené rajče a fazole. Zalijte troškou vývaru, osolte, opepřete a poduste.

Formičky vytřete sádlem a česnekem. Do každé dejte vrstvu fazolí, na ni maso a klobásu, zakapejte koňakem, přidejte bobkový list, vrstvu fazolí a zalijte vývarem. Pečte na 160 °C dvě hodiny.

Grepovou dužninu zbavte blanek a nakrájejte. Poklaďte jí upečený cassoulet a navrch dejte drobenku z másla, hery a parmazánu. Zapečte dozlatova.


Citronový koláč v závěji

forma na biskupský chlebíček - příprava: 60 minut + odležení

* 200 g hladké mouky
* 50 g krupicového cukru
* 15 g kakaa
* 80 g másla
* 1 lžička prášku do pečiva
* 2 žloutky
* špetka soli

CITRONOVÝ KRÉM:
* 400 ml plnotučného mléka
* 40 g hladké mouky
* 4 žloutky
* 80 g cukru
* 2 balení vanilkového cukru
* kůra z 1 citronu
* šťáva ze 3 citronů

ZÁVĚJ:
* 4 bílky
* 35 g moučkového cukru
* špetka soli

Ze všech surovin vypracujte těsto, zabalte je do fólie a na půl hodiny dejte do ledničky.

Mezitím připravte krém: do kastrůlku nalijte 3 dávky mléka, přidejte citronovou kůru a přiveďte k varu. Ve zbylém mléce rozmíchejte mouku a směs nalijte k mléku. Žloutky rozšlehejte s oběma cukry a vmíchejte do krému. Provařte, odstavte a vmíchejte citronovou šťávu.

Formu vymažte máslem. Vyválené těsto do ní přeneste a předpečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 5 až 7 minut, potom na korpus nalijte krém, uhlaďte ho a vraťte do trouby. Zmírněte teplotu na 170 °C a pečte asi 15 minut.

Mezitím ušlehejte z bílků, cukru a špetky soli sníh, rozprostřete ho na krém a při 120 °C ho ještě asi 25 minut zapečte.

NÁŠ TIP: Do žloutkového krému můžete pro chuť i vůni přidat 50 ml vaječného koňaku nebo tuzemáku.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 2/2014.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

Jablkový koláč, povidlové buchty: tradiční recepty jako od babičky

Jablkový koláč, povidlové buchty: tradiční recepty jako od babičky

26. 11. 2015 | Na zpracování podzimní ovocné úrody jsou babičky skutečné expertky. Nechte se inspirovat jejich…

Nejlepší recepty z třešní: Babiččiny třešňové kuličky

Nejlepší recepty z třešní: Babiččiny třešňové kuličky

18. 6. 2015 | Urodilo se vám letos opět velké množství třešní a nevíte co s nimi? Zkuste babiččiny kuličky. Jsou…

Další články z rubriky

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Dnes | Ano, většinou před Vánoci alespoň trochu poklidíme. Chceme se tu cítit dobře. Není třeba ale…

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Včera | Večeře do 30 minut? Vykouzlete ji z jednoduchých surovin a uvidíte, kolik času vám najednou zbude…

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

4. 12. | 2 | Největší čarodějky jsou ženy a největší magii provozují každý den právě v kuchyni. Spoustu věcí,…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

2. 12. | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…