Krevety, kalamáry, chobotnice a jiné mořské plody

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Nebojte se mušlí, krabů, krevet, kalamárů a dalších darů moře. Chutnají skvěle a připomenou vám zážitky z dovolené.

Grilované krevety s česnekem

4 porce - příprava: 20 minut

* 1 velký citron
* 2 stroužky česneku
* 1/2 hrnku olivového oleje
* 20 oloupaných velkých krevet
* sůl a pepř

Ve velké míse smíchejte šťávu z citronu, prolisovaný česnek a olivový olej. Přidejte krevety a po půl lžičce sůl a pepř. Vložte do ledničky minimálně na 30 minut. Pak krevety vyjměte a grilujte je asi 2 minuty z každé strany. Nakonec je můžete pokapat citronem. Podávejte jako předkrm s pečivem.


Mořský vlk s rozmarýnem

2 porce - příprava: 15 minut

* 2 filety z mořského vlka
* 2 malé bagetky
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 stroužek česneku
* 1 větvička rozmarýnu
* mořská sůl

Mořského vlka očistěte a filety rozdělte na půlky. Grilujte asi 3 minuty z každé strany. Bagetky podélně rozkrojte, opečte na grilu a ještě teplé je potřete směsí olivového oleje a prolisovaného česneku. Na každou polovinu položte rybu, osolte a posypte rozemnutým rozmarýnem. Nakonec porce pokapejte olivovým olejem.


Rajčatová polévka s plody moře

4 porce - příprava: 45 minut

* 2 kg mořských plodů a různých ryb (treska, kapr, mořský vlk, sépie, kalamáry, mušle atd.)
* maso z 1 kraba (nebo krabí pasta)
* 1 cibule
* 2 rajčata
* 2 stroužky česneku
* 1/2 hrnku olivového oleje
* lžička tymiánu
* lžička fenyklu
* petrželová nať
* sůl a pepř
* 1 bobkový list
* pomerančová kůra
* bílý chléb k podávání
* zakysaná smetana

Všechny ryby a mořské plody očistěte a rozporcujte na menší kousky. Cibuli a rajčata nakrájejte a česnek prolisujte. Pak dejte vše do hlubokého hrnce spolu s olejem, aromatickými bylinkami (tymián, fenykl, petrželová nať), mletým pepřem, bobkovým listem, kouskem pomerančové kůry a solí. Zalijte vroucí vodou. Druhy ryb, které jsou jemnější, můžete přidat až později. Na dno každého talíře položte plátky chleba a přelijte hotovou polévkou. Nakonec ozdobte lžící zakysané smetany a čerstvými bylinkami.

Paella s mořskými plody

4 porce - příprava: 40 minut

* 2 stroužky česneku
* 1 cibule
* 1 červená paprika
* 400 g mušlí
* 4 krevety
* 400 g kalamárů
* 2 lžíce olivového oleje
* 200 g kulatozrnné rýže
* 500 ml drůbežího vývaru
* špetka šafránu
* 1 lžička mleté papriky
* sůl a mletý pepř
* petrželová nať

Česnek a cibuli očistěte a nakrájejte na plátky. Papriku umyjte a nakrájejte na kostky. Mořské plody umyjte, osušte a nakrájejte na menší kousky, několik si jich nechte na ozdobu. Vše orestujte na olivovém oleji. Přidejte rýži a opékejte asi 2 minuty. Zalijte vývarem a nechte vařit pod pokličkou zhruba 15 minut – na skus. Šafrán přidejte do trošky vody a nechte louhovat asi 10 minut. Nakonec přidejte k hotové rýži spolu s lžičkou mleté papriky. Dochuťte solí a pepřem. Podávejte ozdobené orestovanými mořskými plody a nasekanou petrželovou natí.


Koktejl Frutti di mare

4 porce - příprava: 25 minut

* 300 g kalamárů a krevet
* 200 g chobotniček
* 50 g sardinek
* 1 cuketa
* 10 stroužků česneku
* plátky sušeného kokosu
* 2 lžíce kokosového oleje
* sůl a pepř

Mořské plody očistěte. Cuketu nakrájejte na plátky a vše krátce orestujte na oleji společně se sušeným kokosem. Pak přendejte do pekáčku, osolte, opepřete a společně s nakrájeným česnekem asi 15 minut pečte na 180 °C. Podávejte s celozrnným pečivem.


Sushi se sépií a bazalkou

4 porce - příprava: 60 minut

* 500 g rýže basmati
* 1 balení sépiového barviva
* 300 g sépie
* 1 lžíce olivového oleje
* 1 lžíce rýžového octa
* 1 lžíce krystalového cukru
* 1 lžička soli
* 1 balení mořských řas
* 150 g cream cheese nebo mascarpone
* mletý pepř
* lístky čerstvé bazalky
* máslo

Rýži uvařte podle návodu. Těsně předtím, než bude hotová, do ní vmíchejte sépiové barvivo. Sépii nakrájejte na menší kousky (asi 2 x 2 cm). Orestujte je na olivovém oleji dozlatova. Smíchejte rýžový ocet, cukr i sůl a vzniklý roztok zapracujte do ještě vlažné rýže. Na mořské řasy rovnoměrně mokrýma rukama rozložte rýži, potřete krémovým sýrem (nebo mascarpone) a srolujte. Rolku krájejte mokrým nožem na plátky silné asi 1,5 cm. Na každý z nich dejte kousek opečené sépie a dochuťte ji solí a pepřem. Ozdobte plátkem bazalky opečené na másle.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

Originální recepty s mořskými plody

Originální recepty s mořskými plody

6. 7. 2015 | Česká republika má sice k moři poměrně daleko, přesto se nemusíte bát pozvat do kuchyně chobotnice,…

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Další články z rubriky

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Dnes | Ano, většinou před Vánoci alespoň trochu poklidíme. Chceme se tu cítit dobře. Není třeba ale…

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Včera | Večeře do 30 minut? Vykouzlete ji z jednoduchých surovin a uvidíte, kolik času vám najednou zbude…

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

4. 12. | 2 | Největší čarodějky jsou ženy a největší magii provozují každý den právě v kuchyni. Spoustu věcí,…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

2. 12. | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…