Kuchařka "Zpátky domů"

| Autor: PR | Rubrika: Domácnost

Obě knihy „Šéfkuchaře bez čepice“ Jamieho Olivera u zdejších milovníků jídla zabodovaly, původní česká lifestylová kuchařka se však na českém trhu objevuje vůbec poprvé.

Vydavatelství Smart Press se rozhodlo pro velkorysou investici a vydalo se stejnou cestou, jakou dnes v zahraničí vznikají nejprodávanější tituly: náročné knihy “food celebrit” typu Nigely Lawson, Hugh Whitensthala nebo Tary Ramsey, knihy s osvědčenými a vyzkoušenými recepty a se skvělými fotografiemi.


Je to cesta, která si žádá nadšení, tým profesionálů, hodně času a taky hodně peněz. A samozřejmě tvář, která knihu “nese” a vypráví nějaký reálný osobní příběh.

V případě Hanky Michopulu je to příběh o návratu domů. Přerušila kariéru šéfredaktorky lifestylového časopisu a vrátila se tam, kde jí kdysi bývalo nejlépe: k dětem a do kuchyně. Může ale domácnost moderní ženě stačit ke štěstí? Bere nám vaření čas, nebo se tím, že nevaříme, o čas připravujeme? I o tom je Kuchařka Zpátky domů…

Především však představuje téměř stovku pečlivě vybraných a vyzkoušených receptů pro různé příležitosti: víkendové snídaně, slavnostní večeře, vaření na dovolené, narozeninové pečení. Provází čtenáře od nákupu kvalitních surovin až po výsledek – spokojené chvíle. Je to kuchařka pro lidi, kteří žijí a pracují v české realitě třetího tisíciletí.



Příběh za knihou
Kniha vznikala dva roky. První rok autorka vybírala recepty, nakupovala suroviny, vařila a zkoušela a pečlivě si zapisovala poznámky. Na stovku vybraných receptů tak připadlo několik set dalších, které výběrem neprošly.

Následující rok se dala do psaní a obrazové realizace projektu. Také v tomto ohledu byl postup obdobný jako v případě zahraničních kuchařských bestsellerů: Fotografie sice vznikaly pod dohledem art direktorky Lindy Hrubešové, ovšem vařilo se a fotilo v reálné lokaci, v autorčině vlastní kuchyni. To, co na fotografiích vidíte, je její vlastní nádobí, prostírání, příbory. Zároveň je používán minimální styling jídla, takže v kuchyních čtenářů budou vznikat stejně přitažlivé pokrmy, jaké jsou k vidění na fotografiích. Všechno v knize je doopravdy.

Velkým objevem kuchařky je fotograf Marek Kučera. Ač zkušený profesionál, focení jídla se do té doby soustavně nevěnoval. Je to však jeden z mála etablovaných fotografů ochotných hledat nové obzory. Angažovat ho byl trochu risk, ale už po prvním dni se ukázalo, jak moc se důvěra v jeho schopnosti vyplatila. Z dobrého módního fotografa se stal špičkový fotograf jídla.

Úvodní texty jednotlivých kapitol vznikaly dílem v harmonické spolupráci a dílem ve “vzrušených diskuzích” s Mirkou Vopavovou. Společně s autorkou knihy hledaly cestu, po níž mohou čtenáři vstoupit do kuchyně a uspět. Nakonec svorně došly k názoru, že z ní musí předem odstranit všechny překážky: doporučit obchody, vychytat všechny profesionální fígle a třeba i vyjmenovat správné odrůdy jablek pro skvělý koláč.

Hanka Michopulu
Začínala jako vedoucí rubriky vaření v časopise Marianne. Rok pracovala jako šéfredaktorka Elle a v následujících letech uvedla na trh velmi úspěšný časopis Apetit.
V současné době má pravidelný sloupek v Lidových novinách, připravuje seriál o jídle pro časopis Reflex, provozuje webové stránky www.zpatkydomu.cz a vaří alespoň jedno teplé jídlo denně.

Soutěž o dvě kuchařky s nakladatelstvím Smartpress



Hanka Michopulu: Kuchařka Zpátky domů
Pevná vazba, 240 stran, 399 Kč
Vydalo nakladatelství Smart Press
www.smartpress.cz

Další články z rubriky

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Dnes | Největší čarodějky jsou ženy a největší magii provozují každý den právě v kuchyni. Spoustu věcí,…

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

2. 12. | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

2. 12. | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

1. 12. | Podle staré pověry se věřilo, že děvče, kterému právě o Vánocích větvičky „barborky“ vykvetou, se…