Kuskus – dejme mu v kuchyni šanci

| Autor: MK | Rubrika: Domácnost

Kuskus – tisíce malinkých bílých kuliček na talíři. Přestože tato vynikající těstovina si už u nás našla mnoho příznivců, možná se stále najdou ti, kteří kuskus neznají, nebo neměli odvahu jej ochutnat. A to je velká škoda. Kuskus si zaslouží naši pozornost, a to nejen pro svou velkou variabilitu při přípravě pokrmů, ale také pro velké množství příznivých účinků na naše zdraví.

Odkud k nám přišel

Tato pochutina je vlastně jemnozrnná těstovina, která se vyrábí ze semoliny (druh tvrdé bílé pšenice). Přestože o jeho původu se vedou spory, pravděpodobně pochází ze severní Afriky a z oblasti Blízkého východu. Tradiční způsob výroby je zajímavý, zdlouhavý proces, kdy se zrna pšenice máčejí ve vodě a mnou rukama tak dlouho, dokud se lámanka neopracuje na malé kuličky. Ty se pak následně vaří v páře a suší na slunci. Tento tradiční proces se však používá už jen v severoafrických zemích.

Druhy a příprava kuskusu

Kuskus můžeme zakoupit ve většině obchodů a v prodejnách se zdravou výživou. Setkáváme se s kuskusem z bílé pšenice, zbavené vnějších vrstev. Samozřejmě že chutnější a výživnější variantou je celozrnný kuskus, který si zachovává největší množství cenné vlákniny, ale i vitaminů a minerálů. Nejlepší volbou je pak celozrnný kuskus v bio kvalitě, který je připravován z pšenice ekologicky pěstované.

Jak na přípravu? Není nic jednoduššího. V arabských domácnostech se kuskus vařil v páře v nádobě nad hrncem, v němž bublala omáčka s masem, a tato sestava se nazývala kuskusiér. To je však spíše jen zajímavost. Nás na této pochoutce zajímá hlavně to, že je rychle hotová a nevaří se. Zkrátka se jen zalije horkou vodou (2 díly vody na 1 díl kuskusu) a chvíli (cca 10 - 15 minut) se počká, až kuskus sám nabobtná a změkne. A je hotovo!

Na slano, na sladko, jak je libo

Pokud máte fantazii a chuť v kuchyni experimentovat, s kuskusem si můžete doslova vyhrát. Jeho variabilita je široká a připravit ho lze jak nasladko, tak jako slaný pokrm. Podávat ho můžeme teplý, nebo studený a vzhledem k jeho neutrální chuti jej můžeme kombinovat téměř se vším.

Jeho slaná varianta je hlavně připravována jako příloha k pokrmům a je tak vítanou obměnou například rýže či těstovin. Lze jej jako základ použít do velkého množství salátů – studených i teplých. Připravujeme ho hlavně se zeleninou – čerstvou či dušenou, ale i houbami, masem nebo rybami.

Pokud chcete ochutnat kuskus nasladko, můžete si jej připravit třeba ke snídani – vychladlý kuskus smíchejte se svým oblíbeným ovocem a dochuťte cukrem nebo medem. Kuskus můžete smíchat také s kakaem či jogurtem.

Komentáře

Komentářů celkem: 2
Máš na mysli asi spíš bulgur, viď. BlanchR 18. 2. 2015 | 08:19
já mám raději burgr, pohanku. Kuskus mi moc nejede. monada 17. 2. 2015 | 13:15

Další články z rubriky

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Včera | Večeře do 30 minut? Vykouzlete ji z jednoduchých surovin a uvidíte, kolik času vám najednou zbude…

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

4. 12. | 1 | Největší čarodějky jsou ženy a největší magii provozují každý den právě v kuchyni. Spoustu věcí,…

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

2. 12. | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

2. 12. | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…