Láhev plná vánoční vůně

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Svátky si bez něj ani nelze představit. A to nejen ty letošní. Vaječný likér je totiž v kurzu už od středověku. Ať už si tuhle lahodnou dobrotu připravíte doma, nebo se pro ni vydáte do obchodu, budete se mít sladce.

První zmínky o likérech jako takových pocházejí už ze 13. století z jihu Evropy. Původně začali s jejich výrobou italské církevní řády a likéry sloužily jako povzbuzující nápoje pro unavené poutníky.

Ovšem tak skvělý vynález nemohl zůstat dlouho utajen před světskou společností, a tak se začaly likéry vařit, ale také vymýšlet a vylepšovat nejen v Itálii a nejen pro poutníky.

Kolébkou vaječného likéru je středověká Anglie. Tam si ho ovšem mohla dopřávat pouze nepříliš početná hrstka bohatých rozmařilců, protože ingredience, z nichž se likér vyráběl, jako jsou vajíčka, smetana nebo destiláty, patřily mezi vpravdě luxusní zboží.

Jisté je, že pochází z anglicky mluvících zemí a že se mu tam říká eggnog. Neví se ale úplně přesně, jak přišel ke svému jménu. Podle jedné z teorií je jeho název spojením slov egg (angl. vejce) a nog, což je zkrácený název nádoby, v níž se podával alkohol. Podle druhé teorie je to zkrácená verze amerického egg’n’grog (angl. vejce a grog), což byly suroviny, z nichž se vyráběl likér za koloniálních dob v Novém světě, kde zdomácněl někdy v 18. století a kde se mu dostalo ohromného věhlasu. Jeho název může být možná nejistý, ale to, že se jedná o vynikající sváteční dobrůtku, je úplně jisté.

A jasné je i to, že se bez něj ve vánoční kuchyni neobejdeme. Je součástí polev i krémů nebo voňavých nápojů na zahřátí.

Na domácí vaječný likér existuje spousta receptů. Udělejte si třeba tradiční anglický eggnog nebo starý dobrý český vaječňák. A vyzkoušejte i recepty, v nichž vaječný likér rovnou použijete. Můžete si ho ovšem také koupit už hotový.

Tradiční eggnog

  • po anglicku

* 500 ml plnotučného mléka
* 250 ml smetany ke šlehání 33%
* 1 lžíce čerstvě nadrceného muškátového květu
* 4 vejce
* 6 lžic moučkového cukru
* 6 lžic brandy, whisky, bourbonu nebo kvalitního rumu

V kastrůlku se silným dnem pomalu svařte mléko, smetanu a muškátový květ. Vejce rozšlehejte s cukrem ve druhém kastrůlku a dejte na malý plamen. Za stálého míchání vlévejte do rozšlehaných vajec smetanovou směs a udržujte pod bodem varu tak dlouho, dokud směs nezhoustne. Nakonec do krému zapracujte destilát, nechte vychladit a můžete podávat.

Domácí vaječňák

  • po česku

* 6 žloutků
* 800 g salka
* 400 g neslazeného kondenzovaného mléka
* 300 ml tuzemáku

Žloutky vyšlehejte do pěny. Po lžících do ní zašlehejte nejprve salko a potom kondenzované neslazené mléko. Nakonec vmíchejte tuzemák. Hotový likér nalijte do láhví a nechte pár dnů proležet v chladu.

Laskonky s vaječným krémem

12–16 kousků - příprava: 3 hodiny

* 3–4 bílky
* 230 g krupicového cukru
* 63 g moučkového cukru
* 140 g mletého kokosu
* 100 g čokoládové polevy na ozdobení

Krém:
* 300 g uvařeného hustšího pudinku s vanilkovou příchutí
* 120 g másla
* 4 lžíce vaječného likéru

Bílky ušlehejte na vysoké otáčky s třetinou cukru do opravdu tuhého sněhu, který bude tvořit tuhé lesklé špičky. Zbylý cukr svařte s vodou na mírném plameni na hustý rozvar, takzvaně na nit. Horký rozvar opatrně lijte tenkým praménkem do vyšlehaných bílků – za stálého šlehání na nižší otáčky.

Po nalití celého rozvaru opět zvyšte otáčky a dále šlehejte, dokud směs nevychladne, a potom do ní vmíchejte moučkový cukr s kokosem. Hmotu nastříkejte pomocí cukrářského sáčku na plech s pečicím papírem. Vložte do trouby předehřáté na 120 °C a pečte asi 30 minut. Pak zmírněte na 90 °C a sušte asi 2 hodiny.

Vychladlý pudink šlehejte za postupného přidávání másla a vaječného likéru do krému. Naneste ho na polovinu laskonek, přitlačte zbylé laskonky a ozdobte čokoládovou polevou.

Bombardino à la Emanuel Ridi

2 šálky - příprava: 5 minut

* 100 ml vaječného koňaku
* 40 ml plnotučného mléka
* 40 ml whisky
* ušlehaná smetana ke šlehání 33% na ozdobení

Nejlépe domácí vaječný koňak nalijte do hrnce se silnějším dnem, aby se směs nepřipalovala. Přilijte mléko a whisky a pomalu opatrně zahřívejte, ovšem maximální teplota, na kterou se smíte dostat, je 80 °C. Tekutina se v žádném případě nesmí vařit. Při dosažení bodu varu by se jednak mohlo bombardino připálit, jednak by mohlo dojít k vytěkání hřejivého alkoholu z nápoje. Na závěr v šálcích ozdobte šlehačkou.

Náš TIP: Kdo někdy v životě lyžoval v Itálii, určitě ho ochutnal. Bombardino je totiž horká a voňavá báječnost, kterou podávají v každém, i tom nejmenším, baru na každé sjezdovce. Jeho zahřívací schopnost je vysoká, ale je třeba s ním zacházet velmi opatrně, je to totiž opravdu opojný nápoj. A kdo jiný by měl umět italskou lahůdku lépe než Ital. Zkuste recept restauratéra a „televizního” kuchaře Emanuela Ridiho.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 12/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Dnes | Ano, většinou před Vánoci alespoň trochu poklidíme. Chceme se tu cítit dobře. Není třeba ale…

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Včera | Večeře do 30 minut? Vykouzlete ji z jednoduchých surovin a uvidíte, kolik času vám najednou zbude…

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

4. 12. | 2 | Největší čarodějky jsou ženy a největší magii provozují každý den právě v kuchyni. Spoustu věcí,…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

2. 12. | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…