Lahodné limetkové koláčky - jak na ně?

| Autor: Eva Všetíčková | Rubrika: Domácnost

Elegantní košíčky z lineckého těsta naplněné hebkým limetkovým krémem jsou tím pravým dezertem, který rozzáří pošmourný únor. Navíc vás je naučíme krok za krokem!

Limetkové koláčky

Příprava: 1 hodina + chlazení

Ingredience vyjdou zhruba na 6 kousků.

Na těsto:
* 150 g hladké mouky
* 100 g změklého másla
* 50 g moučkového cukru
* 1 vanilkový cukr
* kůra z 1/2 limetky

Na krém:
* 400 g smetany ke šlehání
* 2 lžíce maizeny
* 100 g moučkového cukru
* 5 žloutků
* 200 ml limetkové šťávy
* kůra ze 2 limetek

Na ozdobení:
* 2 bílky
* 100 g moučkového cukru

1. Prosátou mouku, změklé máslo, moučkový a vanilkový cukr a limetkovou kůru v míse zpracujte na kompaktní těsto. Zabalené do kuchyňské fólie nebo mikrotenového sáčku jej nechte asi 30 minut odpočinout v ledničce. Pak ho, překryté fólií, rozválejte.

2. Rozváleným těstem překryjte 6 kulatých formiček o průměru 10 cm. Pomocí prstů přitlačte vykrojené těsto na stěny formiček a dejte ještě asi na hodinu do ledničky. Vyjměte, vidličkou propíchejte těsto a pečte asi 12 minut v troubě předehřáté na 200 °C.

3. V silnostěnném kastrolu promíchejte smetanu s maizenou. Přidejte cukr a na mírném ohni za stálého prošlehávání metlou přiveďte k varu. Odstavte z ohně, vmíchejte žloutky, kůru a šťávu z limetky a asi na minutu vraťte na sporák, aby krém zhoustl. Vlijte jej do vychladlých košíčků a nechte jej zcela vychladnout.

4. Z bílků a cukru vyšlehejte pevný a lesklý sníh. Cukrářským sáčkem jej nastříkejte na koláčky, umístěné na plechu pokrytém pečicím papírem, a krátce je zapečte v troubě (nebo pod grilem) předehřáté na 200°C.

Tip: Korpusy z lineckého těsta si můžete upéct předem a zamrazit je. Podle potřeby je pak vyndáte z mrazáku, naplníte krémem, ozdobíte sladkou sněhovou čepicí a zapečete.

Už v příštím týdnu se můžete těšit na další recepty z lahodných a svěžích citrusových plodů!

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 2/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

5 jednoduchých rychlých večeří pro každý den

5 jednoduchých rychlých večeří pro každý den

Dnes | Lámete si každý večer hlavu s tím, co udělat rychlého a snadného pro rodinu, aby byla stoprocentě…

Kdy naplánovat založení nové zahrady? Nejlepší chvíle je právě teď!

Kdy naplánovat založení nové zahrady? Nejlepší chvíle je právě teď!

Včera | Aby návrh zahrady skutečně respektoval potřeby všech členů rodiny a jejich různé zájmy, je dobré se…

Jak pečovat o muškáty v zimě? Hlavně nesmí růst!

Jak pečovat o muškáty v zimě? Hlavně nesmí růst!

Včera | Tak tuhle otázku řešíme snad každý. Muškáty jsou totiž dlouhá léta nejčastější rostlinou objevující…

Nejlepší recepty z domácí hořčice

Nejlepší recepty z domácí hořčice

16. 1. | Spousta lidí ji vnímá pouze jako omáčku k párkům nebo ke klobáse, ale to je věčná škoda. Její…