Lahodné venkovské polévky

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Vydatná polévka směle nahradí kterékoli denní jídlo.

Zelňačka s bramborovou kaší

4 porce - příprava: 40 minut

* 1 lžíce sádla
* 1 cibule
* 2 lžíce mleté papriky
* 2 lžíce hladké mouky
* 1 l hovězího vývaru
* 500 g kysaného zelí
* 1 lžička kmínu
* 3 bobkové listy
* sůl a pepř
* 3 velké brambory typu B
* 2 polosuché klobásy
* 200 ml zakysané smetany
* 2 lžíce krupicového cukru

KAŠE:
* 500 g brambor typu B
* 2 lžíce másla
* 150 ml plnotučného mléka
* sůl

Na sádle orestujte nasekanou cibuli, zaprašte paprikou i moukou a připravte jíšku. Tu zalijte vývarem, rozšlehejte, přidejte scezené zelí, kmín, bobkový list, sůl a pepř. Když se začne polévka vařit, vhoďte nakrájené brambory a vařte doměkka. Vmíchejte smetanu a cukr.

Mezitím si připravte bramborovou kaši: oloupané brambory nakrájejte na kousky a vařte doměkka, rozmačkejte, vmíchejte máslo a ohřáté mléko, dochuťte solí. Ozdobte orestovanou klobáskou a kaší.

NÁŠ TIP: Elegantní způsob, jak zužitkovat zbylou bramborovou kaši od včerejška. Podobně využijete také vařené či pečené brambory.


Gulášová polévka v chlebu

4 porce - příprava: 60 minut

* 1 lžíce sádla
* 2 cibule
* 400 g hovězí kližky
* 1 lžička kmínu
* sůl a pepř
* 1 lžíce mleté papriky
* 2 lžíce hladké mouky
* 1 l hovězího vývaru
* 2 velké brambory typu B
* 1 chilli paprička
* 2 stroužky česneku
* 1 lžíce čerstvé majoránky
* 4 pecínky chleba
* 100 g anglické slaniny

Na sádle orestujte nasekanou cibuli, přidejte na kostičky nakrájené maso, kmín, opepřete a duste, dokud maso pouští šťávu. Pak přidejte papriku a hladkou mouku. Osmažte a zalijte vývarem. Přidejte na menší kousky nakrájené brambory, nasekanou chilli papričku a česnek. Dochuťte solí a vařte do změknutí. Na posledních asi 5 minut přidejte čerstvou majoránku. Podávejte ve vydlabaném rozpečeném chlebu a ozdobte nasucho orestovanou slaninou.

Bramboračka s bylinkovými noky

4 porce - příprava: 45 minut

* 2 lžíce másla
* 2 mrkve
* 1 petržel
* 1/2 menšího celeru
* 1 cibule
* 1 lžička kmínu
* 2 lžíce hladké mouky
* 1 l hovězího vývaru
* 500 g brambor typu B
* 2 stroužky česneku
* 500 g čerstvých hub (nebo 2 hrsti sušených hub, namočených)
* 1 lžíce čerstvé majoránky
* 1 hrst petržele
* sůl a pepř

NOKY:
* 1 vejce
* 100 ml plnotučného mléka
* 1 hrst bylinek (plocholistá petržel, oregano, majoránka, sůl, kerblík)
* 100 g krupice (dle potřeby na zahuštění noků)

Na másle orestujte na drobné kousky nakrájenou kořenovou zeleninu, přidejte nasekanou cibuli. Po orestování vmíchejte kmín, zaprašte moukou a zalijte vývarem. Přidejte na kostičky nakrájené brambory, nasekaný česnek a houby, osolte, opepřete a vařte do změknutí.

Mezitím si připravte noky: v hrníčku rozšlehejte vejce s mlékem, bylinkami, špetkou soli a s krupicí. Konzistence těsta musí být tužší. Noky vytvarujte lžící a vařte je přímo v polévce přibližně 6 minut. Noky přidávejte, až když bude zelenina měkká. Polévku dochuťte čerstvými bylinkami.


Cuketovobrokolicový krém

4 porce - příprava: 20 minut

* 2 lžíce másla
* 2 šalotky
* 3 stroužky česneku
* 2 menší cukety
* 1 celá brokolice
* 1 l zeleninového vývaru
* sůl a pepř
* 1 hrst čerstvého tymiánu
* 200 ml smetany 33%
* vlašské ořechy na ozdobu
* 1 lžíce extra panenského olivového oleje

Na másle orestujte nasekané šalotky a česnek, vmíchejte nadrobno nakrájenou cuketu a krátce orestujte. Přidejte nakrájenou brokolici bez košťálu, zalijte vývarem a přiveďte k varu. Osolte, opepřete a dochuťte čerstvým tymiánem. Vařte 5 minut, poté vše rozmixujte, vlijte smetanu, prohřejte a podle potřeby ještě dochuťte. Podávejte s nasucho orestovanými ořechy, tymiánem a pár kapkami olivového oleje.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

Dnes | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Dnes | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Včera | Podle staré pověry se věřilo, že děvče, kterému právě o Vánocích větvičky „barborky“ vykvetou, se…

Netradiční adventní kalendář? Vyrobte si jej z vánoční hvězdy

Netradiční adventní kalendář? Vyrobte si jej z vánoční hvězdy

29. 11. | Pokud se vám nechce začínat prosinec nudným adventním kalendářem plným nekvalitní čokolády, máme…