Leden mnoha chutí

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Myslíte si, že ořechy, sušené ovoce, semínka a med jsou jen k mlsání? Zkuste je povýšit na základní surovinu zimního menu.

Pečené kuřecí kousky na medu

4 porce - příprava: 45 minut

* 4 kuřecí stehýnka
* 4 lžíce medu
* 2 lžíce citronové šťávy
* 1/4 lžičky drcených sušených chilli papriček
* 40 ml rybí omáčky
* 40 ml sójové omáčky
* 1 lžička strouhaného zázvoru
* 200 g růžičkové kapusty
* 100 g jasmínové rýže

Kuřecí stehýnka rozdělte na horní a dolní díl. V míse smíchejte med, citronovou šťávu, chilli, rybí a sójovou omáčku a zázvor. Stehna vložte do marinády a promíchejte. Pak je přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 200 °C 25 minut.

Kapustičky očistěte a povařte je v osolené vodě 10 minut. Slijte. Rýži uvařte podle návodu na obalu. Pečené kuře podávejte s kapustou a rýží.


Tažin se sušenými meruňkami

4 porce - příprava: 90 minut

* 1 kg telecího hrudí
* 1/2 cibule
* 4 lžíce olivového oleje
* 1/2 lžičky mletého římského kmínu
* 1/2 lžičky mletého koriandru
* 1 tyčka skořice
* 1 badyán
* 100 g sušených meruněk
* 50 g celých mandlí
* 20 g loupaných nesolených pistácií
* 200 ml vývaru
* 1/2 svazku čerstvého koriandru
* 1/2 svazku zelené petrželky

Maso a cibuli nakrájejte. V pánvi na oleji nechte zesklovatět cibuli, přidejte maso a orestujte. Až bude opečené, přidejte koření a orestujte.

Meruňky nakrájejte a propláchněte horkou vodou. Přidejte je s mandlemi a pistáciovými oříšky k masu. Zalijte vývarem. Zaklopte a duste asi hodinu. Přidejte koriandr a petrželku. Podávejte s chlebovými plackami.


Pesto ze směsi semínek s rohlíčky

4 porce - příprava: 45 minut

* 1 těsto na pizzu
* 1 vejce
* 2 lžičky nemletého máku

NA ZELENÉ PESTO:
* 50 g loupaných dýňových semínek
* 25 g loupaných pistácií
* 1 lžíce sezamového oleje
* 1/4 svazku petrželky
* 20 g strouhaného parmazánu

NA TMAVÉ PESTO:
* 25 g sezamových semínek
* 50 slunečnicových semínek
* 25 g loupaných dýňových semínek
* 1 lžíce slunečnicového oleje
* 1 lžíce sladké papriky
* 20 g strouhaného parmazánu

Těsto na pizzu rozložte na vál. Nakrájejte ho na malé trojúhelníky a stočte do rohlíků. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete rozšlehaným vejcem a posypte mákem. Pečte 15 minut v troubě předehřáté na 190 °C.

Na zelené pesto vložte všechny ingredience do hmoždíře a utřete. Na tmavé pesto opražte nasucho na pánvi sezam a slunečnicová semínka. Vložte je do mixéru s dýňovými semínky a olejem a umixujte. Pak přidejte papriku a parmazán. Vyndejte z trouby upečené rohlíčky a podávejte je s pestem.

Náš TIP: Hnědé pesto chutná jako burákové máslo, zelené je jemné svěží. Opražením se rozvine chuť semínek.


Široké nudle s ořechovou omáčkou

4 porce - příprava: 30 minut

* 1 šalotka
* 20 g másla
* 50 g vlašských ořechů
* 50 g pekanových ořechů
* 20 g hladké mouky
* 100 ml bílého vína
* 100 ml vývaru
* 250 ml smetany 12%
* 50 g parmazánu
* sůl a pepř
* 20 g pistáciových oříšků, loupaných a nesolených
* 400 g širokých nudlí

Šalotku nakrájejte nadrobno. Rozpusťte máslo a šalotku na něm nechte zesklovatět. Přidejte ořechy a lehce je orestujte. Pak zasypte hladkou moukou a krátce orestujte. Vlijte víno, rozmíchejte a nechte minutu vařit.

Zalijte vývarem a nechte 10 minut vařit. Rozmixujte dohladka. Pak vlijte smetanu, nechte přejít varem a dochuťte parmazánem, solí a pepřem.

Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Vložte nudle a vařte je asi 7 minut. Pak je sceďte a vložte do omáčky. Na talíři posypte nasekanými pistáciemi.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Dnes | Největší čarodějky jsou ženy a největší magii provozují každý den právě v kuchyni. Spoustu věcí,…

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

2. 12. | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

2. 12. | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

1. 12. | Podle staré pověry se věřilo, že děvče, kterému právě o Vánocích větvičky „barborky“ vykvetou, se…