Lehké recepty přímo od moře - část II.

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Hledáte inspiraci na grilování nebo piknik? Tyhle klasické italské recepty oživí i váš výlet do přírody či posezení na zahradě. Pusťte si Itálii k tělu a nechte se hýčkat jejími chutěmi.

Bistecca di manzo

4 porce - příprava: 15 minut

* 4 rumpsteaky o hmotnosti 250–300 g
* olivový olej
* 200 g čerstvé rukoly
* uzená sůl Maldon
* čerstvě mletý pepř

Bistecca di manzo je italský výraz pro rumpsteak. Maso vyjměte z lednice a nechte odpočinout. Teplotní šok na grilu by maso vysušil. Potřete olejem, „promasírujte“ a grilujte 4 minuty z jedné strany, pak otočte a opečte z druhé strany. Podávejte na lůžku z rukoly s uzenou solí a mletým pepřem.


Pizza s bramborami

2 porce - příprava: 30 minut

* 225 g nových brambor
* sůl
* 2 lžíce olivového oleje
* asi 300 g pizza těsta (recept ZDE)
* šalvěj a bazalka
* 100 g ovčího nebo kozího sýra

Brambory očistěte a nakrájejte na velmi tenké plátky. Vložte je do osolené vody a vařte, až jsou skoro hotové. Sceďte a nechte dobře okapat. Promíchejte s olivovým olejem a nasekanou šalvějí a bazalkou. Troubu zapněte na 250 °C. Těsto rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Na něj položte na hobliny nakrájený sýr a navrch rozložte plátky brambor. Pečte asi 10 minut dozlatova.

Náš TIP: Místo ovčího či kozího zrajícího sýra použijte klidně čerstvý krémový sýr z kravského mléka – vhodná je třeba lučina nebo žervé.


Malinový a citronový sorbet

4–6 porcí - příprava: 25 minut + mražení

* 700 g malin (nebo 200 ml citronové šťávy)
* 150 g krupicového cukru
* čerstvá máta

Pár malin si nechte na ozdobení, zbytek propasírujte přes jemné síto, abyste se zbavili zrníček. Do hluboké pánve nalijte asi 200 ml vody, vsypte cukr a uvařte sirup. Nechte vychladnout. Vmíchejte malinovou šťávu. Nalijte do kovové misky a uložte do mrazáku. Každých asi 40 minut promíchejte, aby se sorbet mrazil rovnoměrně. Celkem mražení trvá asi tři hodiny. V případe citronového sorbetu do sirupu vmíchejte místo malinové citronovou šťávu a k ní i ostrouhanou citronovou kůru. Podávejte ozdobený malinami nebo pár lístky máty.

Náš TIP: V příchutích sorbetu popusťte uzdu fantazii. Skvělý je třeba pomerančový s pomerančovou kůrou svařenou v cukru, totéž se nebojte podniknout s grapefruity. Místo malin můžete použít i ostružiny (ty zkuste spárovat s nasekaným rozmarýnem) nebo jiné letní ovoce.


Ovocný salát s vínem

4–6 porcí - příprava: 20 minut + odležení

* 150 g malin
* 100 g červeného rybízu
* 2–3 broskve
* 200 ml červeného portského vína
* ½ citronu
* ½ pomeranče
* 2–3 lžíce medu
* čerstvá máta na ozdobu

Všechno ovoce očistěte, broskve nakrájejte na kousky. Víno smíchejte s citronovou a pomerančovou kůrou a štávou a medem. Množství si přizpůsobte podle toho, jak sladké či kyselé je ovoce. To zalijte vinnou směsí a nechte asi 2 až 3 hodiny odležet. Ovoce slijte a tekutinu podle potřeby v pánvi zredukujte. Pak ovoce vmíchejte zpět. Podávejte dobře vychlazený a ozdobený čerstvou mátou.

Náš TIP: Do sladkého červeného vína se nejvíce hodí lehce nakyslé ovoce, ideálně ale takové, které do sebe umí nabrat chuť nálevu – tedy třeba rybíz je v tomto případe čistě na dochucení. Na naložení se hodí také ostružiny, vypeckované třešně, ananas. Podle chuti lze kombinovat třeba i hrušky, i když k nim se lépe hodí bílé portské víno.


Sicilská limonata

4 porce - příprava: 15 minut + chlazení

* 1 hrst čerstvé bazalky
* 1 hrnek krupicového cukru
* 1 hrnek citronové šťávy
* 500–600 ml sodovky
* 1 citron

Bazalku nasekejte a spolu s cukrem vložte do pánve. Zalijte asi 120 ml vody a vařte, až vznikne jemný sirup. Nechte pomalu vychladnout. Ze sirupu vyjměte bazalku. Pak jej smíchejte s citronovou šťávou (1 hrnek odpovídá šťávě z 10 až 12 citronů, použít ale můžete i citronovou šťávu kupovanou, pokud je to opravdu de facto citronový džus). Směs rozmíchejte s vychlazenou sodovkou, případně můžete použít i čistou vodu. Podávejte s na kolečka pokrájeným citronem. Podle chuti můžete vmíchat i trochu limoncella. Podávejte v nachlazených sklenicích.

Náš TIP: Bazalkový sirup vám v lednici vydrží v uzavřené láhvi i několik týdnů, takže si jej můžete připravit i do zásoby. Bazalka i citron mají navíc schopnost ochladit tělo, takže v horkých letních dnech je takováto limonáda pro vaše tělo skvělou volbou. Připravit si můžete i limonatu ve forme tříště. Místo sodovky přidejte hrnek ledu a rozmixujte.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

Lehké recepty přímo od moře - část I.

Lehké recepty přímo od moře - část I.

20. 7. 2015 | Hledáte inspiraci na grilování nebo piknik? Tyhle klasické italské recepty oživí i váš výlet do…

Pesto 4x jinak

Pesto 4x jinak

13. 7. 2015 | Je hotové za pár minut, na jeho přípravu vám stačí suroviny, které máte doma, a obyčejné špagety…

Další články z rubriky

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

Včera | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Včera | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

1. 12. | Podle staré pověry se věřilo, že děvče, kterému právě o Vánocích větvičky „barborky“ vykvetou, se…

Netradiční adventní kalendář? Vyrobte si jej z vánoční hvězdy

Netradiční adventní kalendář? Vyrobte si jej z vánoční hvězdy

29. 11. | Pokud se vám nechce začínat prosinec nudným adventním kalendářem plným nekvalitní čokolády, máme…