Lehké saláty na pozvednutí nálady

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

To, co většina lidí miluje na jaru, je čerstvá zelenina. Na rajčata a papriky ze zahrádky si budete muset ještě chvíli počkat, už teď ale můžete z křupavé zeleniny chystat výborné saláty - s masem i bez něj.

Bramborový salát s kuřetem

4 porce - příprava: 35 minut

* 300 g brambor typu A
* 4 ks kuřecích prsou
* sůl a čerstvě mletý pepř
* olej
* 1 cibule
* 2 snítky rozmarýnu
* 200 g hnědých žampionů
* 100 ml marsaly nebo sherry
* 250 g brokolice

Že muži saláty neradi? Tenhle si zamilují! Obzvlášť, když jim ho naservírujete „nesalátově“.

Troubu zapněte na 190 °C. Brambory uvařte v osolené vodě. Kuřecí prsa osolte a opepřete a z obou stran orestujte, vždy asi 2 až 3 minuty. Pak nechte přibližně 8 minut dojít v troubě. Maso vyjměte a přiklopte.

Ve výpeku nechte zkaramelizovat plátky cibule, přidejte rozmarýn, houby a chvíli opékejte. Přilejte víno a omáčku zredukujte. Brokolici uvařte do poloměkka. Brambory podávejte s brokolicí, rozmarýnovým přelivem, houbami a plátky masa.


Fenyklový salát s mandlemi

4 porce - příprava: 25 minut

* 4 lžíce plátkových mandlí
* 6 lžic jablečného octa
* 4 lžíce krupicového cukru
* 2 pomeranče
* 1 větší fenykl
* hrst drobnolistého zeleného salátu
* pepř

Plátky madlí nasucho opražte na pánvi do světle zlatavé barvy. Ocet nalijte do pánve, přidejte cukr a zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Plotnu vypněte. Pomeranč oloupejte a rozdělte na jednotlivé měsíčky, které zbavte slupek. Dužninu odložte.

Fenykl nakrájejte na tenké plátky, přidejte do pánve a nechte asi 15 minut odležet. Pak plátky fenyklu vyjměte, osušte a spolu s pomerančovou dužninou je naservírujte na talíře. Ozdobte trochou zeleného salátu, navrch namelte trochu černého pepře a posypte mandlemi.


Jana Chmelíková, redaktorka časopisu F. O. O. D.:

CHVÁLA SALÁTU

Existuje mnoho důvodů, proč si dopřát denně alespoň jednu pořádnou porci listového salátu. A téměř žádný důvod proti.

Salát je báječným základem pro zdravou večeři, ale skvěle doplní i váš oběd nebo svačinu. Obsahuje vitaminy, stopové prvky, vlákninu, antioxidanty a další látky, které si vaše tělo báječně užije, protože téměř vždy se konzumuje bez tepelné úpravy. Listový salát má nízký glykemický index a je prakticky nulovým zdrojem kalorií, a tak je skvělým pomocníkem zejména při redukční dietě.

Prospívá i vaší pleti, vlasům, nervové soustavě nebo zažívání. A podle posledních studií dokonce významně zlepšuje kvalitu spánku a napomáhá k lepšímu soustředění i výkonu mozku.

A to už je pádný argument, co říkáte? V kombinaci s dalšími zdravými a chutnými ingrediencemi, jako je zelenina, libové maso, extra panenský olivový olej nebo čerstvé bylinky, tak máte za pár chvil na talíři doslova elixír mládí!


Salát s hroznovým vínem a vlašskými ořechy

4 porce - příprava: 20 minut

* 2 lžíce hladké mouky
* 1/2 lžičky sladké papriky
* provensálské koření
* 2 ks kuřecích prsou
* pepř a sůl
* rostlinný olej na smažení
* 75 g listů zelených salátů
* 300 g kuliček červeného hroznového vína bez pecek
* 40 g vlašských ořechů
* 2 snítky čerstvého kopru

DRESINK:
* 1 šalotka
* 2 lžičky nasekaného kopru
* 4 lžíce majonézy
* 1 lžička medu
* podle chuti 1/2 lžíce citronové šťávy

Začněte dresinkem. Šalotku i kopr nasekejte najemno a promíchejte s majonézou, medem a podle chuti i trochou citronové šťávy. Dejte chladit do ledničky. Hladkou mouku smíchejte s kořením.

Kuřecí prsa osolte, obalte v mouce a z obou stran opečte na pánvi dozlatova. Nechte je asi 10 minut odpočinout a nakrájejte na tenké plátky. Saláty rozdělte na čtyři talíře a přidejte na poloviny pokrájené kuličky vína.

Navrch položte nakrájené maso, zalijte trochou dresinku a posypte nahrubo nasekanými vlašskými ořechy a koprem.

NÁŠ TIP: Zkuste pro změnu místo hroznového vína přidat do salátu na malé kousky nakrájenou mandarinku.


Salát s karotkou a hráškem

4 porce - příprava: 15 minut

* 2 karotky
* 150 g hrášku
* 50 g řeřichy
* 1 svazeček máty

DRESINK:
* 1/2 hodně zralého manga
* šťáva z 1 limetky
* 1 lžička dijonské hořčice
* 3 lžíce olivového oleje

Mango očistěte a spolu se zbývajícími surovinami na dresink rozmixujte. Podle potřeby můžete ještě přidat 1 až 2 lžíce studené vody. Dejte chladit do ledničky.

Karotky omyjte, očistěte a škrabkou z nich udělejte tenké plátky. Hrášek povařte asi dvě minuty „na skus“. Pak ho prudce zchlaďte ve studené vodě, aby si zachoval barvu.

Hrášek smíchejte s plátky mrkve, řeřichou a lístky máty. Salát podávejte zakápnutý mangovým dresinkem.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Dnes | 1 | Největší čarodějky jsou ženy a největší magii provozují každý den právě v kuchyni. Spoustu věcí,…

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

2. 12. | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

2. 12. | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

1. 12. | Podle staré pověry se věřilo, že děvče, kterému právě o Vánocích větvičky „barborky“ vykvetou, se…