Léto ve skleničce. Tipy na 5 skvělých osvěžujících nápojů

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Pochutnat si na sladkých letních plodech se dá i trochu jinak. V osvěžující kombinaci s ledovou minerálkou nebo čajem a čerstvými bylinkami se stanou tekutým hitem vašeho prázdninového posezení s rodinou nebo přáteli.

Jahodovo-mangová limonáda

6 skleniček - příprava: 15 minut

* 1/2 šálku krupicového cukru
* 750 ml sektu
* 1 a 1/2 šálku bílého rumu
* 300 g čerstvých jahod
* 2 menší manga
* 1 limetka
* saturejka

V menším hrnci přiveďte k varu 1/2 šálku vody a cukr a pokračujte ve vaření, dokud se cukr nerozpustí. Hotový sirup nechte vychladnout.

Smíchejte sekt, rum, nakrájené jahody, mango a limetku, saturejku a dvě hrsti ledu. Přidejte připravený vychlazený sirup a promíchejte. Podávejte v zachlazených skleničkách.

NÁŠ TIP: Saturejku můžete nahradit oblíbenou mátou nebo zkuste třeba bazalku.

Broskvový drink s rozmarýnem

8 skleniček - příprava: 20 minut

* 120 g krupicového cukru
* 4 zralé broskve
* 4 snítky rozmarýnu
* 7 dl růžového vína
* 1 l studené sody

V menším hrnci přiveďte k varu 350 ml vody s cukrem a míchejte tak dlouho, až se rozpustí. Do sirupu přidejte nakrájené broskve s rozmarýnem a opět přiveďte k varu.

Hotový sirup dejte vychladnout stranou, rozmarýn z něj vyjměte. Sirup s ovocem smíchejte s vychlazeným růžovým vínem a sodovkou. Přidejte nasekaný led a hned podávejte.

Rumová sangria

6 skleniček - příprava: 15 minut

* 2 pomeranče, nakrájené na tenké plátky
* 2 citrony, nakrájené na tenké plátky
* 2 limetky, nakrájené na tenké plátky
* 1 kiwi, oloupané a nakrájené
* 60 ml citronové šťávy
* 2 lžíce limetkové šťávy
* 80 g krupicového cukru
* 120 ml Cointreau nebo jiného pomerančového likéru
* 240 ml bílého rumu
* 80 ml kokosového rumu
* 500 ml pomerančového džusu
* 250 ml sody

Pomeranče, citrony, limetky, kiwi, šťávy a cukr dejte do velké mísy. Na ovoce nalijte Cointreau, bílý rum, kokosový rum a pomerančový džus. Lehce promíchejte, aby se cukr rozpustil. Nechte odležet v ledničce alespoň dvě hodiny.

Před podáváním do sangrie přidejte vychlazenou sodu. Podávejte s ledem, v každé skleničce by mělo být také několik kousků ovoce.

NÁŠ TIP: Sangrii můžete připravit z kteréhokoli vašeho oblíbeného ovoce, skvělá je třeba s vodním či cukrovým melounem.

Kokosový nápoj s rybízem

4 skleničky - příprava: 10 minut

* 250 g čerstvého rybízu
* 200 ml kokosového mléka
* 2 lžíce krupicového cukru
* 700 ml sody

Vezměte asi polovinu rybízu bez větviček a rozmačkejte jej, abyste dostali čerstvou šťávu. Kokosové mléko, cukr a sodovku promíchejte. Přidejte rozmačkaný i celý rybíz a opět promíchejte. Nakonec můžete ozdobit větvičkou rybízu. Drink podávejte dobře vychlazený s ledem.

Marocký ledový čaj

4 skleničky - příprava: 30 minut

* 1 svazek čerstvé máty
* 2 sáčky zeleného čaje
* 2 lžíce krupicového cukru
* 2 limetky nakrájené na plátky

V hrnci nebo v rychlovarné konvici přiveďte k varu 800 ml vody. Stranou si odložte menší svazeček máty. Zalijte sáčky zeleného čaje a zbytek čerstvé máty vodou a nechte odstát asi 5–7 minut.

Přidejte cukr a promíchejte. Připravený čaj nechte vychladnout. Před servírováním přidejte na plátky nakrájené limetky, lístky čerstvé máty a led.

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D.

Čtěte také

Stylové drinky na zahřátí i na zdraví

Stylové drinky na zahřátí i na zdraví

29. 12. 2014 | Vánoce jsou svátky klidu, míru… a dobrého pití! To jednoduše připravíte pro dospělé i pro děti.…

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Další články z rubriky

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Včera | Rýmovník je na pěstování velmi nenáročná bylinka, která má mnoho výhod. Pomáhá zmírňovat rýmu a…

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Včera | 1 | S vánočním cukrovím je to jako s domácími koláči. Recepty se dědí z generace na generaci. Staré…

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

8. 12. | 10 | Domy jsou pro pavouky, zvlášť v zimě, až magicky přitažlivé. Uvnitř i zvenku. Většina jich sice…

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

7. 12. | 1 | Když se řekne "prvorepublikové recepty", většině z nás se jistě vybaví pokrmy našich babiček -…