Levné a rychlé večeře od pondělí do pátku

| Autor: Jana Vašáková | Rubrika: Domácnost

Rychlé večeře za porci do 30 Kč vykouzlíte snadno jen z toho, co máte zrovna v lednici nebo ve spíži.

Hot dog s domácím lilkovým dipem

4 porce - příprava: 25 minut

* 2 lilky
* olivový olej
* 4 stroužky česneku
* 2 chilli papričky
* tymián
* 150 g bílého smetanového jogurtu
* sůl a pepř
* 4 párky
* 4 bagety
* 100 g keříkových rajčat
* baby salát

Lilky podélně rozkrojte, dužninu propíchejte vidličkou, přendejte na plech vyložený pečicím papírem, osolte a zakapejte olivovým olejem. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova, asi 15 minut, dužnina musí být měkká. Poté ji lžící vydlabejte, přendejte do misky, smíchejte s nasekaným česnekem, chilli papričkami a lístky tymiánu. Zakapejte olivovým olejem, smíchejte s jogurtem a dochuťte solí a pepřem. Párky na hřbetě zlehka nakrojte a na grilovací pánvi s troškou oleje orestujte dozlatova. Bagety rozkrojte, potřete lilkovým dipem, vložte listy baby salátu, párky, plátky rajčat, přidejte ještě trochu dipu a přiklopte.


Lečo s fazolemi a klobásou

4 porce - příprava: 30 minut

* 8 zelených (slovenských) paprik
* 8 masitých rajčat
* 2 lžíce řepkového oleje
* 1 cibule
* 1 plechovka sterilovaných fazolí v tomatové omáčce
* 2 polosuché klobásy
* sůl a pepř
* majoránka

Papriky a rajčata nakrájejte na plátky. Na oleji orestujte nasekanou cibuli, přidejte na kolečka nakrájenou klobásu a přidejte zeleninu. Duste asi 10 minut. Pak přidejte fazole, dochuťte solí a pepřem, vmíchejte lístky majoránky a krátce prohřejte.


Cuketové rolky se šunkou, rukolou a sýrem

4 porce - příprava: 20 minut

* 4 cukety
* 12 plátků kvalitní šunky
* 150 g eidamu
* 200 g rukoly
* 2 lžíce olivového oleje
* rozmarýn
* sůl a pepř
* toastový chléb

Omytou cuketu podélně nakrájejte škrabkou, vzniknou tenké plátky. Doprostřed plátku šunky položte špalíček sýra, zahrňte rukolou, šunku zarolujte a okolo ní pak omotejte plátky cukety. Rolky přendejte na pekáček, osolte a zakapejte olejem. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C, dokud nezačne sýr z rolky vytékat. Podávejte s opečeným toastovým chlebem.

Náš TIP: Místo eidamu můžete do rolky zabalit třeba ricottu nebo jiný sýr.


Plněná rajčata na pekáčku

4 porce - příprava: 30 minut

* 12 masitých rajčat
* 100 g uvařené rýže
* 4 lžíce olivového oleje
* 100 g anglické slaniny
* 4 jarní cibulky
* 2 stroužky česneku
* 1–2 vejce
* 80 g eidamu
* petrželka
* pažitka
* sůl a pepř

Masitým rajčatům odkrojte horní část i se stopkou. Dužninu vydlabejte lžičkou, zbavte se přebytečné tekutiny. Na trošce oleje orestujte kousky anglické slaniny, ke konci přidejte nasekanou jarní cibulku a česnek. V míse smíchejte uvařenou rýži se slaninou, cibulkou a česnekem. Vmíchejte vejce, nastrouhaný sýr a nasekané bylinky. Dochuťte solí a pepřem. Směsí naplňte vydlabaná rajčata, můžete ještě zakapat olejem. Vložte na plech a pečte v troubě při 180 °C dozlatova, asi 10 minut. Ke konci přiklopte zbývající částí rajčat.

Náš TIP: Použijte bylinky podle chuti a dostupnosti. Místo rajčat můžete podobně zapéct také papriky.


Zapečené těstoviny se zeleninou a houbami

4 porce - příprava: 30 minut

* 500 g těstovin (penne)
* 4 kuřecí prsa
* sůl a pepř
* 4 lžíce olivového oleje
* 1 cuketa
* 100 g čerstvých nebo sušených hub
* 2 červené kapie
* 4 stroužky česneku
* 4 jarní cibulky
* čerstvé oregano
* 500 g zakysané smetany
* chef de creme

Penne uvařte v osolené vodě na skus. Kuřecí prsa nakrájejte na kousky, osolte, opepřete a ogrilujte na pánvi s troškou olivového oleje dozlatova. Vmíchejte na plátky nakrájenou cuketu, houby (sušené předem namočte), kapii a celé stroužky česneku. Přendejte do pekáčku, vmíchejte těstoviny, dochuťte, přidejte nakrájenou jarní cibulku, oregano a zakapejte olivovým olejem. Navrch rozprostřete smetanu a zapečte při 180 °C dozlatova, asi 15 minut.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Dnes | Největší čarodějky jsou ženy a největší magii provozují každý den právě v kuchyni. Spoustu věcí,…

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

2. 12. | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

2. 12. | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

1. 12. | Podle staré pověry se věřilo, že děvče, kterému právě o Vánocích větvičky „barborky“ vykvetou, se…