Levné jednoduché večeře od pondělí do pátku

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Zajímavě se navečeřet můžete i pár dní před výplatou. Základem jsou jídla, která nestojí moc, ale ve kterých uplatníte smysl pro jednoduchost i harmonii chutí.

Pondělí: Špagety aglio olio

4 porce - příprava: 20 minut

* 400 g špaget
* sůl a pepř
* 50 ml olivového oleje
* 10 stroužků česneku
* 2 chilli papričky
* hrst čerstvé petrželky

Těstoviny uvařte v osolené vodě na skus. Na pánvi zahřejte část oleje, orestujte na něm nadrobno nakrájený česnek a chilli papričky. Můžete podlít troškou vody z těstovin. Na pánev přidejte uvařené špagety, nasekanou petrželku, dochuťte solí, pepřem, zakapejte olejem a promíchejte.


Úterý: Smažený květák s bramborami a domácí tatarkou

4 porce - příprava: 30 minut

* 1 celý květák
* sůl a pepř
* kmín
* hladká mouka na obalení
* 2 vejce
* 50 ml plnotučného mléka
* 100 g kukuřičných lupínků
* olej na smažení
* 500 g brambor typu A, B
* 225 ml majonézy
* 3 kyselé okurky
* 3 šalotky
* 1 lžíce plnotučné hořčice

Květák rozeberte na růžičky a uvařte je v osolené vodě s kmínem doměkka. Slijte a květák obalte nejdříve v mouce, pak v osoleném a opepřeném rozšlehaném vejci s troškou mléka a nakonec v nadrcených kukuřičných lupíncích. Osmažte na oleji dozlatova ze všech stran. Podávejte s uvařenými bramborami a domácí tatarkou. Tu připravíte tak, že majonézu smícháte s nadrobno nakrájenými okurkami, šalotkou a hořčicí. Můžete opepřit.


Středa: Francouzské brambory s uzeným, okurkou a sýrem

4 porce - příprava: 30 minut + vaření brambor

* 500 g předvařených brambor ve slupce
* olej na vymazání
* sůl a pepř
* 1 cibule
* 300 g uzeného vepřového masa
* 200 g mraženého hrášku
* 100 g kyselých okurek
* 4 vejce
* 100 g eidamu
* 50 ml plnotučného mléka
* tymián

Uvařené a vychlazené brambory oloupejte a nakrájejte na plátky. Zapékací formu vymažte olejem a vyskládejte do ní jednu vrstvu brambor, osolte a opepřete. Na pánvi na oleji orestujte na nakrájenou cibuli, uzené maso a hrášek. Polovinu nasypte na brambory, přidejte část nakrájených kyselých okurek. Vyrovnejte další vrstvu brambor, zasypejte zbytkem z pánve a okurkami. Zakončete bramborami a zalijte vejci rozšlehanými s nastrouhaným sýrem, mlékem, solí a pepřem. Posypejte tymiánem a pečte v předehřáté troubě při 200 °C dozlatova, asi 15 minut.


Čtvrtek: Brokolicový krém s opraženým toastovým chlebem

4 porce - příprava: 20 minut

* 1 cibule
* 2 stroužky česneku
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 celá brokolice
* 100 g mraženého hrášku
* majoránka a tymián
* 1 l drůbežího vývaru
* sůl a pepř
* 100 ml smetany na vaření
* 4 plátky toastového chleba
* 40 g anglické slaniny

Cibuli a česnek nakrájejte najemno a orestujte na oleji. Přidejte na růžičky rozebranou brokolici a restujte 5 minut. Pak spolu s hráškem, majoránkou a tymiánem podlijte vývarem. Vařte 7 minut. Rozmixujte, dochuťte solí a pepřem, zjemněte smetanou a ještě krátce povařte. Podávejte s nasucho opraženými kousky toastového chleba a slaniny.


Pátek: Karbanátky z kapustiček se slaninou

4 porce - příprava: 30 minut

* 500 g růžičkových kapustiček
* 1 lžíce olivového oleje
* 1 malá cibule
* 200 g anglické slaniny
* 4 plátky toastového chleba
* 50 ml plnotučného mléka
* 1 vejce
* majoránka a tymián
* sůl a pepř
* strouhanka na zahuštění
* olej na smažení

Kapustičky krátce povařte doměkka, asi 5 minut. Mezitím na olivovém oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibuli a anglickou slaninu. Toastový chléb zbavte okrajů a nakrájejte na malé kostičky, ty namočte do mléka. Uvařené kapustičky nadrobno nakrájejte, v míse smíchejte s cibulkou, slaninou a v mléce namočeným toastovým chlebem. Přidejte vejce, dochuťte bylinkami, solí a pepřem. Podle potřeby zahustěte strouhankou. Mokrými dlaněmi vytvarujte placičky a ty smažte na oleji z obou stran dozlatova.

NÁŠ TIP: Placičky připravíte i v troubě na pečicím papíře při teplotě 180 °C.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

Rychlovka na víkend i na večeři

Rychlovka na víkend i na večeři

13. 5. | Jednoduchých, rychlých a vydatných jídel, která chutnají všem a nestojí moc peněz, není nikdy dost.…

Recepty z masa a kostí

Recepty z masa a kostí

9. 5. | Autorka dnešního článku, Lenka Požárová, strávila měsíc v řeznictví, kde sbírala nejen nové…

Další články z rubriky

Rychlé a lahodné večeře na celý týden

Rychlé a lahodné večeře na celý týden

23. 5. | 2 | Všednodenní jídlo nemusí být jen o chlebu s něčím dobrým. Přesvědčte se, že do půl hodiny se směle…

Varné desky na mnoho způsobů

Varné desky na mnoho způsobů

22. 5. | Klasický sporák z našich kuchyní prakticky vymizel a jeho místo zaujala kombinace samostatné…

Zapomeňte na graffiti, spreje dodají šmrnc vaší domácnosti

Zapomeňte na graffiti, spreje dodají šmrnc vaší domácnosti

21. 5. | 1 | Když se řekne sprej, většina z nás si vybaví památky poničené nevzhlednými hieroglyfy. Spreje se…

Jarní svačiny pro děti

Jarní svačiny pro děti

21. 5. | Jak zabavit malé kluky v kuchyni? Nebojte se je zapojit do akce. František a Tonda pomáhali mamince…

Komerční sdělení
Domácí pekárny Vaření s dámou