Luštěniny na tři způsoby

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Ve školní jídelně jste nad nimi možná kouleli očima, ale zkuste je vzít na milost. Čočka, fazole nebo cizrna mohou přinést na váš stůl luxusní chuťový zážitek.

Losos na čočkovém salátu

4 porce - příprava: 35 minut

* 200 g červené čočky
* 200 g předvařené čočky
* sůl a mletý barevný pepř
* čerstvý koriandr
* 2 jarní cibulky
* 1 červená cibule
* 1 mrkev
* 1 světlá paprika
* 2 lžíce olivového oleje
* šťáva z 1 citronu
* 1 velký filet (nebo 4 porce) lososa
* šťáva z 1 limetky

Čočku každou zvlášť přeberte, zalijte vodou a vařte asi 10 minut. Poté slijte a nechte okapat, obě nasypte do mísy, přidejte sůl, pepř, bylinky, nasekanou cibulku a nakrájenou cibuli, mrkev a papriku. Zalijte olejem a citronovou šťávou, dobře promíchejte a nechte vychladit.

Mezitím připravte rybu: na lžíci oleje opečte osolené a opepřené maso asi 5 minut z každé strany. Pak je pokapejte limetkovu šťávou a podávejte na vychlazeném čočkovém salátu.


Fazolová polévka

6 porcí - příprava: 35 minut

* 1 malá plechovka bílých fazolí
* 1/2 plechovky červených fazolí
* 2 lžíce oleje
* 1 cibule
* 1 l drůbežího vývaru
* 3 větší brambory
* 180 ml smetany 12%
* ocet a cukr
* sůl a čerstvě mletý pepř
* čerstvý nasekaný kopr podle chuti

NA ŠPÍZKY:
* 1 kg prorostlejšího vepřového masa
* olivový olej
* sůl a pepř

Fazole slijte. Na oleji orestujte nakrájenou cibuli, zalijte vývarem, přidejte 2 brambory nakrájené na kostičky a vařte doměkka. Potom přidejte nastrouhanou poslední bramboru, fazole a smetanu. Nechte 5 minut provařit, dochuťte solí, pepřem, cukrem i octem a přidejte kopr.

Maso nakrájejte na kostky, potřete olejem, osolte, opepřete, napíchejte na špejle a opečte. Polévku rozdělte do misek a podávejte s masovými špízky.


Příprava fazolí je poměrně zdlouhavá, protože je musíte předem namáčet a pak ještě dlouho vařit. Potřebujete-li proces trochu zrychlit, třeba když přijdete odpoledne z práce a chystáte rodině večeři, určitě oceníte fazole v plechovce, které můžete mít stále po ruce. S jejich pomocí během chvilky připravíte výbornou a zdravou svačinu nebo večeři pro sebe i své blízké.

A věděli jste, že fazole v konzervě jsou nejen praktické, ale jsou také zdrojem řady vitaminů, minerálních látek a navíc jsou bohaté na vlákninu? Kromě toho neobsahují prakticky žádný tuk, a tak představují ideální součást zdravého jídelníčku. Hlavně ovšem skvěle chutnají.


Cizrnový falafel

4 porce - příprava: 40 minut

* 400 g cizrny v konzervě
* 2 stroužky česneku
* 1 lžíce čerstvého nasekaného koriandru
* 1 lžičky mletého římského kmínu
* 1 cibule
* sůl a čerstvě mletý pepř
* vejce
* strouhanka podle potřeby
* sezamová semínka na obalení
* slunečnicový olej

Cizrnu slijte a nechte okapat. Pak ji rozmixujte nebo rozmačkejte vidličkou a přidejte prolisovaný česnek, koriandr, římský kmín a nakrájenou cibuli. Osolte a opepřete. Vše důkladně propracujte rukama a nakonec přidejte vejce. Vyzkoušejte, zda je možné z hmoty vytvarovat kuličky. Pokud bude příliš řídká, můžete ji mírně zahustit strouhankou.

Vytvarujte kuličky a obalte v sezamových semínkách. Kuličky smažte ve vyšší vrstvě rozehřátého oleje dozlatova a nechte odsát na papírové utěrce. Hotové cizrnové kuličky podávejte s pita chlebem, čerstvou zeleninou a jogurtem řeckého typu ochuceným solí a česnekem.

ČOČKA

Ačkoli má v české kuchyni tradiční místo, bývá často opomíjena. Přitom je skvělá nejen jako příloha, ale třeba coby součást salátů, polévek či pomazánek. Obsahuje vitaminy skupiny B, kyselinu listovou, železo, zinek. selen a další užitečné látky. Pokud se bojíte jejích nadýmavých účinků, zkuste přidat trochu saturejky.

FAZOLE

Stovky druhů, nespočet barevných kombinací a nekonečné možnosti využití v kuchyni. Kromě toho, že jsou fazole zdrojem přírodních bílkovin a vlákniny, obsahují také zinek, draslík, vápník, hořčík nebo fosfor, takže jsou nejen chutné, ale také velice zdravé.

CIZRNA

Bez téhle výborné luštěniny, které se také říká římský hrách, by se stěží obešlo mnoho vyhlášených světových kuchyní od marocké přes italskou až třeba po libanonskou. Obsahuje hodně bílkovin, takže je vhodná i pro vegetariány. Připravuje se z ní třeba tradiční pomazánka hummus či polévky, zkuste ji i se zeleninou a kuskusem.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 10/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Dnes | Když se řekne "prvorepublikové recepty", většině z nás se jistě vybaví pokrmy našich babiček -…

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

Dnes | Máte raději živý vánoční stromeček, ale je vám líto, že ho kvůli vám museli pokácet nebo že za…

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Včera | Ano, většinou před Vánoci alespoň trochu poklidíme. Chceme se tu cítit dobře. Není třeba ale…

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

5. 12. | Večeře do 30 minut? Vykouzlete ji z jednoduchých surovin a uvidíte, kolik času vám najednou zbude…