Makové variace - už jste ochutnali makovou zmrzlinu?

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Ani za mák inspirace? Pětice následujících receptů vás přesvědčí, že pohled na tuto tradiční českou surovinu rozhodně není černobílý - a že nápadů máme plnou makovici!

Minutkový makovník podle babičky

Příprava: 40 minut

Na 8 řezů:
* 2 hrnky polohrubé mouky
* 2 hrnky mletého máku
* 2 vejce
* 1 hrnek krupicového cukru
* 1 hrnek mléka
* 1/2 hrnku oleje nebo rozpuštěného sádla
* 1 prášek do pečiva
* vanilkový cukr nebo vanilka

Všechny suroviny smíchejte na hladkou, středně hustou hmotu. Vlijte do vymazané a vysypané koláčové formy. Pečte asi 25 až 30 minut v troubě předehřáté na 150 °C.
Podávejte poprášené moučkovým cukrem, nejlépe s pikantní domácí zavařeninou.

Neplněné tvarohové knedlíky s mákem

Příprava: 20 minut

Na 4 porce:
* 2 měkké plnotučné tvarohy
* 200 g polohrubé mouky
* 2 žloutky
* špetka soli
* 1 celá vanilka
* med a rozpuštěné máslo na polévání
* kefír nebo mléko k podávání

Všechny suroviny smíchejte v mírně lepivé těsto. Vanilku podélně rozřízněte, ostrým nožem vyškrábněte dřeň a přimíchejte ji do těsta.
Pomoučněte si ruce a z těsta tvořte malé kulaté knedlíčky. Vařte asi 10 minut, až vyplavou na povrch. Ještě teplé obalujte v mletém máku a podávejte posypané moučkovým cukrem s vanilkou, polité medem a rozpuštěným máslem.
Nejlépe chutnají s kefírem nebo mlékem.

Makové karásky

Příprava: 30 minut + kynutí

Na 8 kousků:
* 600 g hladké mouky
* 15 g soli
* 30 g droždí
* 2 žloutky + 1 vejce, prošlehané na potření
* 150 g sádla
* 250 ml mléka
* 15-20 g medu

Z prosáté a osolené mouky, rozdrobeného droždí, medu, žloutků, vlahého rozpuštěného tuku a vlažného mléka zpracujte vláčné a nelepivé těsto. Nechte kynout, až těsto zhruba zdvojnásobí svůj objem. Rozdělte na asi 24 kousků, z těch vyválejte válečky a vždy tři spleťte jako cop. Nechte ještě asi 30 až 40 minut kynout.
Potřete rozšlehaným vejcem a hustě posypte mákem. Pečte asi 15 minut dozlatova v troubě předehřáté na 180 °C.

Rakouské makové rohlíčky

Příprava: 30 minut + odležení

Na 30 kousků:
* 250 g hladké mouky
* 120 g mletého máku
* 200 g másla
* 70 g moučkového cukru
* 1 žloutek
* špetka soli
* moučkový cukr s vanilkou na obalení

Ze všech uvedených surovin vypracujte těsto. Nechte alespoň hodinu, ale nejlépe přes noc odpočinout v ledničce.
Z těsta tvarujte rohlíčky a pečte asi 10 až 12 minut v troubě předehřáté na 160 °C. Ještě teplé obalte v cukru s vanilkou.

Luxusní maková zmrzlina

Příprava: 30 minut + mrazení

Na 600 ml zmrzliny:
* 3 vejce, oddělená
* 150 g cukru krupice
* 0,5 l smetany ke šlehání
* 60 ml amaretta
* 1 celá vanilka
* 2 hrsti máku

Na kornoutky
* 100 g hladké mouky
* 3-4 bílky
* 100 g másla
* 100 g moučkového cukru

Ve třech miskách vyšlehejte zvlášť žloutky s cukrem, sníh z bílků a šlehačku ze smetany ke šlehání.
Do žloutků s cukrem přidejte likér a vmíchejte dotuha ušlehanou šlehačku. Nakonec pomalu přimíchejte sníh z bílků a mák.
Formu vyložte pečicím papírem, nalijte směs a dejte alespoň na 8 hodin do mrazáku.
Ze všech surovin na kornoutky umíchejte hladké těstíčko. Pánev pokryjte kolečkem tukem potřeného pečicího papíru a lžičkou vytvořte tenké placičky o průměru asi 15 cm. Opečte je z obou stran a ještě zatepla stočte do tvaru kornoutku.

Tip: Ve všech uvedených receptech můžete použít také bílý mák (starobylá odrůda růžově kvetoucího máku). Chuť má velmi podobnou oříškům a také se jako jejich náhražka používá. Na rozdíl od klasického šedého či modrého je sladší a olejnatější. Klade ale vyšší nároky na skladování - měl by být uložen na velmi chladném místě, nejlépe v ledničce, rychleji totiž žlukne. K dostání je na internetu či v prodejnách zdravé výživy.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Včera | Rýmovník je na pěstování velmi nenáročná bylinka, která má mnoho výhod. Pomáhá zmírňovat rýmu a…

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Včera | 1 | S vánočním cukrovím je to jako s domácími koláči. Recepty se dědí z generace na generaci. Staré…

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

8. 12. | 8 | Domy jsou pro pavouky, zvlášť v zimě, až magicky přitažlivé. Uvnitř i zvenku. Většina jich sice…

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

7. 12. | 1 | Když se řekne "prvorepublikové recepty", většině z nás se jistě vybaví pokrmy našich babiček -…