Maso plné bylinek

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Vyzkoušejte netradiční nádivky schované v kuřecím a vepřovém mase. Budou chutnat nejen na jaře a určitě celé rodině!

Kuřecí prsa plněná bazalkou a kozím sýrem

4 porce - příprava: 25 minut

* 4 kuřecí prsní řízky
* 150 g měkkého kozího sýra
* 2 hrsti čerstvé bazalky
* 6 sušených rajčat
* sůl a pepř
* olivový olej

Kuřecí prsa očistěte, podle potřeby odřízněte jejich spodní část. Odřezky použijte do polévky. V nejsilnějším místě prsa do něj úzkým nožem vyřízněte hlubokou kapsu. Kozí sýr rozmačkejte vidličkou, smíchejte s nasekanou bazalkou a nadrobno nakrájenými sušenými rajčaty (pokud používáte ta v nálevu, nechte je pořádně okapat). Párátkem kapsu uzavřete, osolte a opepřete. V pánvi rozehřejte olivový olej a maso na něm ze všech stran opečte, celkem to trvá asi 10 až 15 minut. Vyjměte párátko a podávejte. Jako příloha se hodí šťouchané brambory s máslem a jarní cibulkou.

Vepřová pečeně s dýňovou nádivkou

4 porce - příprava: 45 minut + pečení

* 1 kg bůčku bez kosti
* 2 starší housky
* 100 ml plnotučného mléka
* 200 g muškátové dýně
* 1 vejce
* 2 lžíce petrželky
* 2–3 lžíce krupice
* sůl, pepř a muškátový oříšek
* 2 cibule
* 2 mrkve
* 200 g celeru
* 2 petržele
* rostlinný olej
* 600 ml masového vývaru
* 1 lžička celého pepře
* 1 lžička jalovce
* 1 bobkový list
* 800 g malých brambor

Maso očistěte, osušte a na boku nařízněte jako kapsu. Tukové krytí navrch masa nakrojte špičkou nože do proužků. Housky v rámci možností zbavte kůrky a nakrájejte na kostičky. Zalijte horkým mlékem a nechte odstát. Dýni rovněž nakrájejte na kostičky. Smíchejte s vejcem, petrželkou a krupicí, osolte, opepřete a přidejte trochu muškátového oříšku. Promíchejte s houskami. Nádivku dejte do vzniklé kapsy v bůčku a uzavřete špejlemi, aby z masa nevylézala. Ze všech stran osolte a opepřete.

Troubu zapněte na 180 °C. Cibuli, mrkev, celer a petržel očistěte a nakrájejte nadrobno. V pekáči rozehřejte olej a zeleninu na něm osmahněte, dokud nezačnou kraje zlátnout. Podlijte trochou vývaru a nechte odvařit. Přidejte celý pepř, jalovec a bobkový list. Navrch položte maso nařezanou stranou nahoru. Pečte přibližně 1,5 hodiny, průběžně podlévejte vývarem a lžící pravidelně přelévejte i vršek masa, aby se nevysušil. Zhruba v polovině pečení maso obložte omytými bramborami ve slupce.

Když je maso hotové, vyjměte jej i s bramborami z pekáče, vložte na pánev a dejte zpět do trouby, aby se dodělala kůrčička. V pekáči dokončete omáčku: na plotně tekutinu zredukujte na minimum. Maso podávejte s omáčkou a pečenými bramborami.

NÁŠ TIP: Do nádivky můžete zapracovat i dýni z kompotu, anebo místo ní použít třeba na kostičky nakrájenou mrkev. Zkuste ji předvařit v nálevu s divokým kořením.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

Včera | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Včera | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

1. 12. | Podle staré pověry se věřilo, že děvče, kterému právě o Vánocích větvičky „barborky“ vykvetou, se…

Netradiční adventní kalendář? Vyrobte si jej z vánoční hvězdy

Netradiční adventní kalendář? Vyrobte si jej z vánoční hvězdy

29. 11. | Pokud se vám nechce začínat prosinec nudným adventním kalendářem plným nekvalitní čokolády, máme…