Mladé maso na velikonoční tabuli

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Jaro je tady a s ním také speciality z jehněčího, telecího nebo selečího masa, které dodá vaší sezonní kuchyni šmrnc. Zkuste i orientální inspiraci s koriandrem nebo gyros kořením.

Králík s koriandrem pečený v papilotě

4 porce

příprava: 50 minut

4 vykostěná králičí stehna

sůl a pepř

8 plátků sušené šunky

4 mrkve

12 malých brambor

2 lžíce olivového oleje

1 lžička koriandrových semínek

50 ml bílého vína

200 g hrášku

1 citron

1 lžíce másla

Králičí stehna osolte a opepřete. Zabalte je do roládek, ty obalte šunkou a pomocí kuchyňského provázku zavažte. Mrkev a brambory očistěte a omyjte. Mrkev nakrájejte na špalíčky. V pánvi zahřejte olivový olej. Vložte maso, mrkev, brambory a koriandr a maso ze všech stran krátce orestujte. Přilijte bílé víno a 1 minutu povařte. Z pečicího papíru vytvořte papilotu. Obdélník papíru přeložte napůl, vložte do něj králičí maso a celý obsah pánve. Přidejte hrášek, na měsíčky nakrájený citron a máslo. Osolte a opepřete. Balíček uzavřete,
můžete si pomoci kancelářskou sponkou. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C na 30 minut. Po upečení nechte 2 minuty odstát, opatrně odstraňte kancelářské sponky a rozbalte.

Domácí pečený jehněčí gyros s pita chlebem

4 porce

příprava: 60 minut

600 g jehněčí kýty

2 lžičky koření na gyros

1 lžíce olivového oleje

½ salátové okurky

400 g řeckého jogurtu

1 stroužek česneku

½ lžičky sušeného oregana

sůl a pepř

4 kousky pita chleba

4 listy římského salátu

16 cherry rajčátek

Maso nakrájejte a promíchejte s kořením. Formu na chlebíček vyložte alobalem
a potřete olejem. Ochucené maso naskládejte do formy a přimáčkněte, nejlépe zatěžkejte a nechte přes noc marinovat. Troubu předehřejte na 180 °C a maso pečte 45 minut. Vyndejte formu z trouby, nechte odpočinout a krájejte na nudličky. Omytou okurku nastrouhejte do misky. Přidejte řecký jogurt, prolisovaný česnek a oregano. Osolte, opepřete a zamíchejte. Maso servírujte
v pita chlebu se salátem, rajčaty a okurkovým dipem.

Telecí medailonky s krémovým dresinkem

4 porce

příprava: 45 minut

800 g telecí pečeně

sůl a pepř

1 snítka tymiánu

2 lžíce olivového oleje

200 g malých kulatých brambor (zámecké)

200 g malých žampionů

1 lžíce másla

100 ml smetany na vaření 12%

Maso v celku osolte a opepřete, posypte odrhnutými lístky tymiánu, potřete lžící
oleje a nechte 20 minut odležet. Brambory omyjte, oloupejte a uvařte ve slané
vodě. Pak je sceďte. Žampiony očistěte a omyjte. V kastrůlku na lžíci másla
orestujte žampiony. Zalijte je smetanou a svařte na polovinu. Na pánev dejte
zbytek olivového oleje a maso z obou stran opečte. Přidejte brambory a pečte při 180 °C asi 12 minut. Po upečení maso nechte odpočinout a krájejte na plátky. Podávejte s bramborami a omáčkou.

Pečeně s citrusovým glazé s chřestem a fenyklem

4 porce

příprava: 80 minut

1 kg selečí pečeně nebo krkovice

sůl a pepř

2 snítky rozmarýnu

3 lžíce olivového oleje

1 lžíce medu

šťáva z 1 pomeranče

šťáva ze 2 citronů

1 bulva fenyklu

Maso osolte a opepřete. Položte na něj natrhanou snítku rozmarýnu a svažte do
rolády. Zbylý rozmarýn nastříhejte. Kůži svrchu propíchněte nožem a do každé
dírky dejte kousek bylinky. Osolte, opepřete a vložte do pekáče. Pokapejte lžící oleje a podlijte sklenkou vody. Přiklopte a pečte při 180 °C asi 45 minut. Mezitím dejte do kastrůlku lžíci medu, šťávu z citronu a pomeranče a svařte na polovinu. Fenykl nakrájejte na proužky.Pokapejte citronovou šťávou a zbylým olejem, osolte a opepřete na nechte v ledničce odležet. Po 45 minutách maso odklopte a potřete svařenou šťávou z citrusů. Pečte 30 minut a ještě asi třikrát touto šťávou maso polijte. Pečte, dokud se nevytvoří zlatavá kůrka. Po upečení roládu vyndejte z trouby, odstraňte kuchyňský provázek a nakrájejte.
Servírujte ji s fenyklovým salátem.

Článek vyšel v časopise Foood- Velikonoční speciál

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Dnes | Rýmovník je na pěstování velmi nenáročná bylinka, která má mnoho výhod. Pomáhá zmírňovat rýmu a…

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Dnes | S vánočním cukrovím je to jako s domácími koláči. Recepty se dědí z generace na generaci. Staré…

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Včera | 8 | Domy jsou pro pavouky, zvlášť v zimě, až magicky přitažlivé. Uvnitř i zvenku. Většina jich sice…

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

7. 12. | 1 | Když se řekne "prvorepublikové recepty", většině z nás se jistě vybaví pokrmy našich babiček -…