Mleté maso v hlavní roli

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Jestli už se vám přejedly karbanátky, „holanďan“ či sekaná, zkuste něco o trochu fajnovějšího. Třeba báječné slané muffiny, masem plněnou cuketu nebo knedlíčky v asijském stylu.

Muffiny z mletého krůtího masa s kaší

4 porce - příprava: 40 minut

* 500 g mletého krůtího masa
* 1 vejce
* 200 g cherry rajčátek
* 1 červená cibule
* 1 menší cuketa
* 2 stroužky česneku
* 1 lžička sladké papriky
* sůl a pepř
* strouhanka na zahuštění

BRAMBOROVÁ KAŠE:
* 500 g brambor typu B
* sůl
* 50 g másla
* 150 ml plnotučného mléka
* opražená slanina a pažitka na ozdobu

V míse smíchejte mleté maso s vejcem, nasekanými cherry rajčátky, cibulí, cuketou a česnekem. Dochuťte sladkou paprikou, solí a pepřem. Podle potřeby do směsi přidejte strouhanku, aby se příliš nelepila. Vytvarujte kuličky o velikosti formiček na muffiny, vložte je dovnitř a pečte v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova, asi 20 až 30 minut.

Mezitím oloupejte brambory, nakrájejte je na menší kousky a vařte v osolené vodě doměkka, asi 10 minut. Poté slijte vodu, brambory vyšlehejte s máslem a ohřátým mlékem. Hotové muffiny ozdobte kaší a zasypte nasucho orestovanou slaninou a pažitkou.

Náš TIP: Muffiny můžete připravit i z mletého vepřového masa, zkuste do nich přidat mandle nebo kousky slaniny.


Plněné cukety

4 porce - příprava: 40 minut

* 2–3 středně velké cukety
* 400 g mletého hovězího masa
* 3 šalotky
* 2 stroužky česneku
* 100 g čedaru
* sůl a pepř
* strouhanka na zahuštění

Cukety nakrájejte na větší špalíčky. Dužninu vydlabejte, smíchejte ji s mletým masem, nasekanou šalotkou i česnekem a nastrouhaným sýrem. Dochuťte solí a pepřem. Podle potřeby zahustěte strouhankou, aby se směs nelepila. Naplňte jí vydlabané cukety, vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova, bude to trvat asi 20 minut.

Náš TIP: Místo mleté sladké papriky můžete použít pálivou nebo jiný oblíbený druh koření. Cukety můžete před pečením posypat strouhaným sýrem.


Roláda s mletým masem a zeleninou

4 porce - příprava: 50 minut

* 2 chlazená listová těsta
* 500 g mletého masa (mix vepřové a hovězí)
* 2 stonky řapíkatého celeru
* 2 menší mrkve
* 1 středně velká brambora typu B
* 1 cibule
* 2 stroužky česneku
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 vejce + 1 na potření
* rozmarýn
* sůl a pepř

Na olivovém oleji orestujte na malé kousky nakrájenou cibuli, řapíkatý celer a mrkev, ke konci přidejte nasekaný česnek a rozmarýn na provonění. Nechte zlehka vychladnout, poté smíchejte s mletým masem a vejcem, dochuťte solí a pepřem. Rozložte pláty listového těsta, do jejich středu naneste masovou směs a zarolujte. Okraje upevněte. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Rolády potřete vyšlehaným vejcem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova, asi 30 minut.


Wonton knedlíčky

4 porce - příprava: 60 minut

* 200 g mletého vepřového masa
* 200 g krevet
* 3 jarní cibulky
* hrst čerstvého koriandru
* 1 lžička strouhaného zázvoru
* 1 lžíce kukuřičné mouky
* 2 lžíce sójové omáčky
* 2 lžíce rýžového vína
* 1 lžíce sezamového oleje
* 250 g balení chlazeného wonton těsta (asi 40 plátků)

OMÁČKA:
* 4 lžíce sójové omáčky
* 1 lžíce rýžového octa
* 1 lžíce hnědého cukru
* 1 lžíce sezamového oleje
* 1–2 chilli papričky

Mleté maso smíchejte s nakrájenými očištěnými krevetami, nasekanou cibulkou a koriandrem, strouhaným zázvorem a moukou. Dochuťte sójovou omáčkou, vínem a sezamovým olejem. Připravte si knedlíčky. Těsto dejte do dlaně, potřete vodou a naplňte směsí. Zabalte, nahoře zatočte. Přendejte do napařováčku na propíchaný pečicí papír a vařte v páře 8 minut. Podávejte se sójovou omáčkou s rýžovým octem, cukrem, sezamovým olejem a nasekanými chilli papričkami.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Huuu, pavouci! 7 rad, jak se jich zbavit a přestat je lákat do bytu

Huuu, pavouci! 7 rad, jak se jich zbavit a přestat je lákat do bytu

Dnes | Domy jsou pro pavouky, zvlášť v zimě, až magicky přitažlivé. Uvnitř i zvenku. Většina jich sice…

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Včera | Když se řekne "prvorepublikové recepty", většině z nás se jistě vybaví pokrmy našich babiček -…

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

Včera | Máte raději živý vánoční stromeček, ale je vám líto, že ho kvůli vám museli pokácet nebo že za…

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

6. 12. | Ano, většinou před Vánoci alespoň trochu poklidíme. Chceme se tu cítit dobře. Není třeba ale…