Mleté maso v hlavní roli

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Jestli už se vám přejedly karbanátky, „holanďan“ či sekaná, zkuste něco o trochu fajnovějšího. Třeba báječné slané muffiny, masem plněnou cuketu nebo knedlíčky v asijském stylu.

Muffiny z mletého krůtího masa s kaší

4 porce - příprava: 40 minut

* 500 g mletého krůtího masa
* 1 vejce
* 200 g cherry rajčátek
* 1 červená cibule
* 1 menší cuketa
* 2 stroužky česneku
* 1 lžička sladké papriky
* sůl a pepř
* strouhanka na zahuštění

BRAMBOROVÁ KAŠE:
* 500 g brambor typu B
* sůl
* 50 g másla
* 150 ml plnotučného mléka
* opražená slanina a pažitka na ozdobu

V míse smíchejte mleté maso s vejcem, nasekanými cherry rajčátky, cibulí, cuketou a česnekem. Dochuťte sladkou paprikou, solí a pepřem. Podle potřeby do směsi přidejte strouhanku, aby se příliš nelepila. Vytvarujte kuličky o velikosti formiček na muffiny, vložte je dovnitř a pečte v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova, asi 20 až 30 minut.

Mezitím oloupejte brambory, nakrájejte je na menší kousky a vařte v osolené vodě doměkka, asi 10 minut. Poté slijte vodu, brambory vyšlehejte s máslem a ohřátým mlékem. Hotové muffiny ozdobte kaší a zasypte nasucho orestovanou slaninou a pažitkou.

Náš TIP: Muffiny můžete připravit i z mletého vepřového masa, zkuste do nich přidat mandle nebo kousky slaniny.


Plněné cukety

4 porce - příprava: 40 minut

* 2–3 středně velké cukety
* 400 g mletého hovězího masa
* 3 šalotky
* 2 stroužky česneku
* 100 g čedaru
* sůl a pepř
* strouhanka na zahuštění

Cukety nakrájejte na větší špalíčky. Dužninu vydlabejte, smíchejte ji s mletým masem, nasekanou šalotkou i česnekem a nastrouhaným sýrem. Dochuťte solí a pepřem. Podle potřeby zahustěte strouhankou, aby se směs nelepila. Naplňte jí vydlabané cukety, vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova, bude to trvat asi 20 minut.

Náš TIP: Místo mleté sladké papriky můžete použít pálivou nebo jiný oblíbený druh koření. Cukety můžete před pečením posypat strouhaným sýrem.


Roláda s mletým masem a zeleninou

4 porce - příprava: 50 minut

* 2 chlazená listová těsta
* 500 g mletého masa (mix vepřové a hovězí)
* 2 stonky řapíkatého celeru
* 2 menší mrkve
* 1 středně velká brambora typu B
* 1 cibule
* 2 stroužky česneku
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 vejce + 1 na potření
* rozmarýn
* sůl a pepř

Na olivovém oleji orestujte na malé kousky nakrájenou cibuli, řapíkatý celer a mrkev, ke konci přidejte nasekaný česnek a rozmarýn na provonění. Nechte zlehka vychladnout, poté smíchejte s mletým masem a vejcem, dochuťte solí a pepřem. Rozložte pláty listového těsta, do jejich středu naneste masovou směs a zarolujte. Okraje upevněte. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Rolády potřete vyšlehaným vejcem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova, asi 30 minut.


Wonton knedlíčky

4 porce - příprava: 60 minut

* 200 g mletého vepřového masa
* 200 g krevet
* 3 jarní cibulky
* hrst čerstvého koriandru
* 1 lžička strouhaného zázvoru
* 1 lžíce kukuřičné mouky
* 2 lžíce sójové omáčky
* 2 lžíce rýžového vína
* 1 lžíce sezamového oleje
* 250 g balení chlazeného wonton těsta (asi 40 plátků)

OMÁČKA:
* 4 lžíce sójové omáčky
* 1 lžíce rýžového octa
* 1 lžíce hnědého cukru
* 1 lžíce sezamového oleje
* 1–2 chilli papričky

Mleté maso smíchejte s nakrájenými očištěnými krevetami, nasekanou cibulkou a koriandrem, strouhaným zázvorem a moukou. Dochuťte sójovou omáčkou, vínem a sezamovým olejem. Připravte si knedlíčky. Těsto dejte do dlaně, potřete vodou a naplňte směsí. Zabalte, nahoře zatočte. Přendejte do napařováčku na propíchaný pečicí papír a vařte v páře 8 minut. Podávejte se sójovou omáčkou s rýžovým octem, cukrem, sezamovým olejem a nasekanými chilli papričkami.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Jágr si pochutnává na bezlepkové stravě! Zkuste ji i vy

Jágr si pochutnává na bezlepkové stravě! Zkuste ji i vy

Dnes | Nemáte bezlepkovou dietu, ale občas si říkáte, že byste klasickou mouku chtěla nahradit něčím jiným…

Jak zahnat zimní splín? Čerpejte energii přímo doma!

Jak zahnat zimní splín? Čerpejte energii přímo doma!

Včera | Domov je místo, kam se těšíte a kde se cítíte dobře a v bezpečí. Domov má něco navíc, není to jen…

Vypěstujte si anginovník: Vyléčí nejen bolest v krku

Vypěstujte si anginovník: Vyléčí nejen bolest v krku

Včera | Nejenže nahradí předražené pilulky, sáčky pro přípravu horkých nápojů a sirupy z lékárny, ale…

Škůdci a choroby pokojových květin v zimě: Jak je zlikvidovat

Škůdci a choroby pokojových květin v zimě: Jak je zlikvidovat

21. 1. | Pro zdravý růst a vývoj pokojových rostlin je třeba je nejen přihnojovat správnými hnojivy, ale…