Modrá: vyrobte si vlastní dekoraci!

| Autor: Jitka Rákosníková (FOOD) | Rubrika: Domácnost

Ovšem levandulově, neboť tento měsíc je něžné květině a dalším bylinám zasvěcen. Levanduli si spojujeme s Provencí, ale daří se jí zvlášť v posledních letech i v našich zahradách. A rovněž váš stůl může díky její barvě nádherně rozkvést!



byliny, len + razítka = dárek do kuchyně

Z přírodního lnu (š. 150 cm, 1 m/290 Kč, www.eva.vodochodska.cz) si ustřihněte obdélník o rozměrech 40 x 18 cm. Přeložte, abyste získali obdélník o rozměrech 20 x 18 cm, a horní okraj asi o 2 cm přehněte. Prošijte, abyste horní okraj začistili. Z bílého jemného lnu vystřihněte malý obdélník, asi 8 x 6 cm, jako jmenovku, natiskněte (gumová razítka – abeceda, 179 Kč, www.karneval–obchod.cz) na něj příslušný text a přišijte na střed přední části sáčku. Asi 0,5 cm od okraje prošijte barevnou nití. Z rubu sešijte okraje sáčku asi 0,5–1 cm od okraje a sáček obraťte a naplňte.



koření + jmenovka = zahrádka na okno

Bylinky zakoupené v zahradnictví nebo získané ze zahrady přesaďte do dostatečně velkých květináčů. Odtokový otvor nezapomeňte utěsnit a pamatujte také na misku pod květináč a podložku, abyste ochránili plochu pod nimi. Na jednotlivé špachtličky (100 ks/29 Kč, Zdravotnické potřeby) si natiskněte (gumová razítka – abeceda, 179 Kč, www.karneval–obchod.cz) názvy bylinek. Špachtličky přetřete průhledným lakem, lépe tak odolají vlhkosti. Zapíchejte je do květníků a ty postavte na určené místo.



kachlík + lepidlo = originální květináč

Zbylé dlaždičky nebo nové se zajímavým vzorem (například ručně malované, La Lagartija, 10 x 10 cm, 1 ks/49 Kč, www.lagartija.cz) rozbijte kladívkem na menší kousky. Květináč obraťte dnem vzhůru, jednotlivé střípky potírejte lepidlem (Pattex Super Fix, 119 Kč, Hornbach) a přikládejte na květináč. Začněte od horní hrany směrem dolů tak, aby do sebe střípky co nejrovnoměrněji zapadaly s asi 3mm spárami. Po zaschnutí špachtlí a houbičkou naneste spárovací hmotu (Knauf, 1 kg/64 Kč, Hornbach), po zavadnutí uhlaďte a očistěte, aby hmota zůstala jen ve spárách. Osaďte.




„Další zajímavé články najdete v aktuálním čísle časopisu F.O.O.D.„

Foto: Petr Karšulín

Další články z rubriky

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Dnes | S vánočním cukrovím je to jako s domácími koláči. Recepty se dědí z generace na generaci. Staré…

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Včera | 8 | Domy jsou pro pavouky, zvlášť v zimě, až magicky přitažlivé. Uvnitř i zvenku. Většina jich sice…

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

7. 12. | Máte raději živý vánoční stromeček, ale je vám líto, že ho kvůli vám museli pokácet nebo že za…

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

7. 12. | 1 | Když se řekne "prvorepublikové recepty", většině z nás se jistě vybaví pokrmy našich babiček -…