Moučník na víkend - Broskvový obrácený koláč

| Autor: | Rubrika: Domácnost

Broskve seženete v obchodě či na trhu za pár korun a můžete z nich vytvořit chutný moučník. Tak zapojte celou rodinu a užijte si společně výtečnou chuť koláče z broskví.

Moučník na víkend - Broskvový obrácený koláč

forma o průměru 24 cm

příprava: 65 minut

suroviny:1 kg tvrdých broskví, 300 g cukru jemná krupice, 150 g másla, 1 vanilkový cukr, 2 lžičky citronové kůry, 3 vejce, 250 g polohrubé mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 100 g mletých mandlí, 200 ml plnotučného mléka, šlehačka nebo jogurt

Broskve omyjte a nakrájejte na plátky. Formu vyložte pečicím papírem. Na dno vyskládejte plátky broskví, posypte je 50 g cukru a nechte odpočívat. Troubu předehřejte na 180 °C.

Do mísy dejte změklé máslo nakrájené na kousky, zbytek cukru, vanilkový cukr a citronovou kůru. Šlehejte do bílé pěny, zhruba 8 minut.

Pak po jednom zašlehávejte vejce, která jste nechali odpočinout při pokojové teplotě. Do máslové hmoty střídavě zapracovávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a mandlemi a odstáté mléko. Těsto přendejte do formy na broskve s cukrem a povrch uhlaďte. Vložte do trouby a pečte při 180 °C 40 až 45 minut. Vyndejte a nechte zchladnout. Pak koláč překlopte na velký talíř. Podávejte s ušlehanou šlehačkou nebo hustým jogurtem.


Autor: David Skokan

Článek byl převzat ze srpnového čísla časopisu F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Dnes | Když se řekne "prvorepublikové recepty", většině z nás se jistě vybaví pokrmy našich babiček -…

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

Dnes | Máte raději živý vánoční stromeček, ale je vám líto, že ho kvůli vám museli pokácet nebo že za…

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Včera | Ano, většinou před Vánoci alespoň trochu poklidíme. Chceme se tu cítit dobře. Není třeba ale…

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

5. 12. | Večeře do 30 minut? Vykouzlete ji z jednoduchých surovin a uvidíte, kolik času vám najednou zbude…