Na sladko i na slano: Závin na 4 způsoby

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Zabalte vše, co máte rádi. Právě teď, když vítr začíná foukat do strnišť a nejlépe je doma v kuchyni, je na to správný čas. Tady jsou čtyři naši favoriti.

Na sladko i na slano: Závin na 4 způsoby

Tvarohový a makový závin

2 záviny příprava: 70 minut

TĚSTO: 420 g hladké mouky, 250 g hery, 250 g měkkého tvarohu, 1 balíček vanilkového cukru, špetka soli

TVAROHOVÁ NÁPLŇ: 250 g měkkého tvarohu, 4 lžíce krupicového cukru, 1 vanilkový pudink (sáček), 1 vejce, hrst rozinek

MAKOVÁ NÁPLŇ: 150 g mletého máku, 3 lžíce krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 50 g hořké čokolády, 1 lžíce oleje, asi 1 sklenice mléka

NA DOKONČENÍ: 1 vejce na potření, nasekané mandle na ozdobu, moučkový cukr na posypání

Na vál odvažte mouku, na ni nakrájejte změklou heru a tvaroh, přidejte cukr a sůl a zpracujte hladké těsto. Pokud lepí, přidejte trochu mouky. Rozdělte je na dva bochánky, postupně rozválejte na pomoučněném válu a naplňte náplní. Tvarohovou si připravte z výše uvedených ingrediencí, nakonec vmíchejte rozinky, které můžete předem namočit do rumu. Suroviny na makovou náplň smíchejte v hrnci a provařte. Pokud je moc hustá, přidejte trochu mléka. Záviny zarolujte, na koncích uzavřete a přeložte na plech s pečicím papírem. Potřete rozšlehaným vejcem, posypte nasekanými mandlemi a propíchejte vidličkou. Pečte v předehřáté troubě na 170 °C asi 40 minut. Průběžně potírejte rozšlehaným vejcem. Po vychladnutí poprašte moučkovým cukrem.

Recepty na další pokrmy najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní pokrm, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.

Následující »

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Dnes | Největší čarodějky jsou ženy a největší magii provozují každý den právě v kuchyni. Spoustu věcí,…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

2. 12. | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

2. 12. | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

1. 12. | Podle staré pověry se věřilo, že děvče, kterému právě o Vánocích větvičky „barborky“ vykvetou, se…