(Ne)bezpečná exotika. Jak ovoce vybírat a skladovat?

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Domácí zdroje vitaminů v podobě tuzemského ovoce jsou přes zimu téměř vyschlé, tak saháme po tom, které vyrostlo mnohem blíže k rovníku.

(Ne)bezpečná exotika. Jak ovoce vybírat a skladovat?

Víme ale, jak ho nakupovat, jak skladovat a jaká to nese rizika? Přestože legislativa dovoz exotického ovoce do zemí Evropské unie přísně reguluje, může se stát, že se na pulty dostanou kousky, které by se prodávat neměly.

Jak vybírat?

Ovoce musí být především čerstvé – poznat to u druhů, které dobře neznáme, není vždy snadné, ale obecně se dá říct, že je dobré kupovat ovoce pevnější na dotek, které příjemně voní a je bez viditelných vad – natlučené, skvrnité nebo příliš měkké plody nechte raději v prodejně a nebojte se každý plod důkladně osahat.

Nákup a skladování

Tropické a subtropické ovoce kupujte raději mírně nedozrálé, většina exotických druhů při pokojové teplotě „dojde“.

Argument, že takto došlé ovoce už není tak lahodné jako dozrálé na stromech, je podle odborníků zcela lichý, protože se sklízí v nedozrálém stavu a následně bývá chemicky ošetřeno, aby vydrželo dalekou cestu za spotřebiteli, a s tím, že bude „docházet“, se od začátku počítá. Proto i obsah cenných látek v ovoci – v důsledku výše popsaného očekávaná exotická vitaminová bomba zdaleka není tak účinná jako třeba dobře uskladněné české jablko z minulé sezony.

Pokud chcete, aby si ovoce zachovalo nejen chuť, ale především tolik potřebné vitaminy, je důležité je dobře uchovávat – nejlépe jednotlivé druhy odděleně ve skle nebo plastu, v ledničce či v dobře větrané a suché spíži.


Znáte všechna rizika?

  • Nenechte se nachytat příznivou cenou, kterou prodejci sníží ve snaze prodat zboží „za zenitem“. Nikdy nekupujte ovoce nahnilé nebo se známkou plísně. Platí tady to samé co vždycky - i po vykrojení závadné části je už jednou napadené ovoce zásobárnou bakterií, které mohou vážně ohrozit zdraví.
  • Dalším rizikem konzumace mohou být alergické reakce nebo trávicí potíže, kterými tělo může reagovat na plody z jiných zeměpisných šířek. Z hlediska možných alergií (které se mohou projevit v jakémkoli věku) je exotické ovoce rizikové zvláště pro děti v období dospívání.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 1/2014.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

Jablkový koláč, povidlové buchty: tradiční recepty jako od babičky

Jablkový koláč, povidlové buchty: tradiční recepty jako od babičky

26. 11. 2015 | Na zpracování podzimní ovocné úrody jsou babičky skutečné expertky. Nechte se inspirovat jejich…

Nejlepší recepty z třešní: Babiččiny třešňové kuličky

Nejlepší recepty z třešní: Babiččiny třešňové kuličky

18. 6. 2015 | Urodilo se vám letos opět velké množství třešní a nevíte co s nimi? Zkuste babiččiny kuličky. Jsou…

Další články z rubriky

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Dnes | Večeře do 30 minut? Vykouzlete ji z jednoduchých surovin a uvidíte, kolik času vám najednou zbude…

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Včera | 1 | Největší čarodějky jsou ženy a největší magii provozují každý den právě v kuchyni. Spoustu věcí,…

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

2. 12. | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

2. 12. | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…