Nejlepší vánoční recepty: Originální silvestrovské chuťovky [Vánoce 2015]

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Zapomeňte na podávání tradičních chlebíčků a připravte na silvestrovskou oslavu něco netradičního. Určitě budete mít úspěch!

Závitky s játrovomandlovou nádivkou

12 kousků - příprava: 60 minut

* 1 balení listového těsta
* hladká mouka na vál
* vejce na potření
* 2 lžíce půlených nebo sekaných mandlí na posypání

NÁDIVKA:
* 1 houska
* 100 ml mléka
* 1 malá cibule
* oříšek másla
* 100 g kuřecích jater
* 1 lžíce nasekaných mandlí
* 2 stroužky česneku
* špetka muškátového oříšku
* 1 vejce
* sůl a mletý pepř
* 1 lžíce nasekaných zelených bylinek
* strouhanka podle potřeby

Housku nakrájejte a namočte do mléka. Nasekanou cibulku orestujte na másle, přidejte nakrájená játra a opékejte je asi 5 minut. Smíchejte vyždímanou housku, opečená játra, prolisovaný česnek, vejce, koření a bylinky, můžete zahustit strouhankou.

Těsto rozválejte a nakrájejte na 12 pruhů. Ty potřete nádivkou, smotejte, přeneste na plech s pečicím papírem, potřete rozkvedlaným vejcem a posypejte mandlemi. Pečte v troubě při 180 °C asi 15 minut.


Pikantní sýrové tyčinky

40 kousků - příprava: 30 minut

* 200 g hladké mouky + na vál
* ½ prášku do pečiva
* 120 g hery nebo másla
* 150 g nastrouhaného tvrdého sýra
* 1–2 lžíce plnotučného mléka
* vejce na potření
* 1 chilli paprička (nemusí být)
* barevný pepř na ozdobení

Na vál prosejte mouku s práškem do pečiva, přidejte nakrájený tuk, sýr (asi 50 g nechte stranou na posypání) a rychle chladnýma rukama zpracujte hladké těsto. Pokud je příliš tuhé, můžete je rozředit trochou mléka. Na pomoučněném válu vyválejte z těsta placku asi 3 mm silnou a nakrájejte ji nožem nebo rádýlkem na proužky.

Ty přeneste na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem a posypte najemno nakrájenou chilli papričkou a barevným pepřem. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 10 minut. Po 5 minutách tyčinky rovnoměrně posypte zbytkem sýra.

Žampionové kapsy

10 kousků - příprava: 60 minut

* 1 balení listového těsta
* hladká mouka na vál
* vejce na potření

NÁPLŇ:
* oříšek másla
* 200 g žampionů
* 50 ml bílého vína
* 1–2 červené cibule
* špetka muškátového oříšku
* sůl a mletý pepř
* 1 lžíce nasekané nati jarní cibulky
* 2–3 lžíce hladké mouky
* 100 ml smetany 12%

Nejprve si připravte náplň: na másle opečte na plátky nakrájené žampiony, podlijte je vínem a chvíli poduste. Přidejte na jemné proužky nakrájenou cibuli, osolte, opepřete, přidejte muškátový oříšek a cibulku a nakonec zalijte smetanou, v níž jste rozkvedlali mouku. Nechte zhoustnout, odstavte a počkejte, až náplň důkladně vychladne.

Těsto rozdělte na půlky a každou polovinu rozválejte na tenký obdélník. Z něj vykrájejte 5 stejně velkých kruhů. Půlku každého potřete rovnoměrně náplní, přeložte a po obvodu důkladně přimáčkněte, přeneste na plech vyložený pečicím papírem a potřete rozkvedlaným vejcem.

Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 15–20 minut. Zhruba 5 minut před koncem pečení potřete kapsy ještě jednou rozšlehaným vejcem a dopečte.


Masové pirohy

16 kousků - příprava: 60 minut

* 300 g hladké mouky
* ½ prášku do pečiva
* 150 g hery
* 150 g bílého jogurtu
* 2 žloutky + na potírání
* malý svazek hladkolisté petrželky

NÁPLŇ:
* 1 lžíce rostlinného oleje
* 2 cibule
* 300 g mletého masa
* 1 lžička oregana
* 1 chilli paprička (nemusí být)
* 3 stroužky česneku
* 1 lžíce černých oliv
* sůl a pepř
* 2–3 lžíce hladké mouky

Na vál prosejte mouku s práškem do pečiva a přidejte nakrájenou heru. Zapracujte jogurt a žloutek a rychle vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a dejte do chladu.

Na oleji osmažte nakrájenou cibuli, přidejte mleté maso, orestujte je, přidejte nakrájenou papričku, oregano, prolisovaný česnek, nakrájené olivy, osolte a opepřete. V šálku rozkvedlejte mouku s trochou vody, vmíchejte ji do masové směsi a poduste za stálého míchání. Když náplň zhoustne, odstavte ji a nechte vychladnout.

Těsto rozválejte a nakrájejte z něj 16 pruhů. Ty potřete náplní, přeložte a na krajích pevně stiskněte. Pirohy přeneste na plech vyložený pečicím papírem a potřete rozkvedlaným vejcem. Pečte je v troubě při 180 °C asi 15 minut. Nakonec je ještě jednou potřete vejcem, přimáčkněte snítku petrželky a pečte 5 minut.


Brynzové kytičky

50 kousků - příprava: 60 minut

* 350 g hladké mouky + na vál
* 100 g brynzy
* 100 g másla
* 1 lžička prášku do pečiva
* 1 lžička soli
* 1 vejce
* 2 lžíce polotučného mléka
* žloutek na potření
* sůl, mák nebo jiné koření na posypání

Z prosáté mouky, brynzy, změklého másla, prášku do pečiva, soli, vajíčka a mléka vypracujte tužší, hladké těsto. Rozválejte ho na pomoučněném válu na plát asi 3 až 4 mm silný a vykrájejte různé tvary.

Ty přeneste na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným žloutkem a posypejte mákem, kmínem, paprikou nebo hrubozrnnou solí. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 10–15 minut.


Článek vyšel v příloze časopisu F.O.O.D. Vánoční cukroví.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Čerstvá Itálie také u vás doma

Čerstvá Itálie také u vás doma

3. 6. | Silné chutě, na které nelze zapomenout. Podmanivost italské kuchyně je jednoznačně v čerstvosti,…

Další články z rubriky

Brambory rozhodně nejsou nuda!

Brambory rozhodně nejsou nuda!

Dnes | Děláte stále dokola jen brambory vařené, pečené či šťouchané? Je čas na změnu. Ta vám zabere…

Příroda na balkoně: Vytvořte si jezírko

Příroda na balkoně: Vytvořte si jezírko

Včera | 1 | Ne každý má to štěstí vlastnit zahradu s jezírkem. I na malém balkoně, střešní zahradě či terase…

Vyzdobte si zeď v bytě, postačí vám k tomu fixa

Vyzdobte si zeď v bytě, postačí vám k tomu fixa

Včera | 2 | Kreativní nápad dostala umělkyně Elsa Rhae. Zabere vám sice nejspíš hodně času, výsledek ale stojí…

Víkend na chalupě: Od snídaně po večeři

Víkend na chalupě: Od snídaně po večeři

Včera | Cesta z města je pozvánkou ke stolu plnému známých chutí. Také máte pocit, že k volnu na venkově…

Komerční sdělení
Domácí pekárny Vaření s dámou