Nejlepší zeleninové saláty tohoto léta

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Hledáte inspiraci na originální salát, který vás v létě osvěží i zasytí? Tady máte čtyři nápady, které vám nepřidají na váze.

Hovězí steak s kukuřičným salátem a tortillou

1 porce - příprava: 20 minut

* 100 g hovězí svíčkové
* sůl a čerstvě mletý pepř
* 3 g olivového oleje + 5 g na zálivku
* 50 g čekankových listů
* 50 g salátu frisée
* 20 g červené cibule
* 50 g sterilované kukuřice
* 100 g salátové okurky
* limetková šťáva
* 1 plátek tortilly

Troubu zapněte na 220 °C. Osolený a opepřený steak potřete olivovým olejem a na grilu či grilovací pánvi z obou stran zprudka opečte. Pak ho dejte asi na 5 minut dojít do trouby, vyjměte a nechte odpočinout.

Čekanku smíchejte s frisée, jemně nakrájenou červenou cibulí, kukuřicí a pokrájenou okurkou. Podle chuti přidejte i kapku oleje a limetkovou šťávu. Salát podávejte se steakem pokrájeným na jemné plátky a opečenou tortillou.

Grilovaná zelenina ve filo těstě s jogurtovým dipem

1 porce - příprava: 20 minut

* 40 g filo těsta
* 3 g olivového oleje na těsto
* 150 g cukety
* 100 g červené papriky
* 100 g žluté papriky
* 150 g lilku
* 5 g olivového oleje
* 2,5 g balzamikového octa
* 2 stroužky česneku
* sůl a pepř
* provensálské koření

JOGURTOVÝ DIP:
* 150 g bílého jogurtu
* 1 stroužek česneku
* 15 g bylinek podle chuti

Troubu předehřejte na 180 °C. Formičky na muffi ny vymažte olejem. Filo těsto rozkrájejte na čtverce 8 x 8 cm a po čtyřech je klaďte přes sebe do tvaru hvězdy. Ty pak urovnejte do formiček. Pečte asi 7 minut, aby špičky těsta byly upečené dozlatova.

Zeleninu očistěte a nakrájejte na kousky. Smíchejte balzamikový ocet, olivový olej, prolisovaný česnek, sůl, pepř a provensálské koření. Zeleninu promíchejte se vzniklou marinádou a ogrilujte doměkka. Pak ji naskládejte do košíčků z filo těsta a podávejte s jogurtovým dipem (ten vznikne smícháním všech uvedených ingrediencí).

Krevetový špíz s asijským okurkovým salátem

1 porce - příprava: 30 minut

* 8 vyloupaných krevet
* strouhaný zázvor
* 5 g olivového oleje
* 1 stroužek česneku
* limetková šťáva
* sůl a pepř
* 70 g salátové okurky
* 50 g římského salátu
* 5 g sezamového oleje
* 2,5 g rýžového octa
* 2 g rybí omáčky
* kousek chilli papričky
* koriandr
* 4 g třtinového cukru
* 65 g rýžových nudlí

Krevety smíchejte se zázvorem, olejem, česnekem a limetkovou šťávou, dochuťte a nechte marinovat. Okurku nakrájejte na tenké plátky, salát natrhejte. Smíchejte ho se zálivkou ze sezamového oleje, octa, rybí omáčky, chilli papričky, koriandru a cukru. Podávejte se salátem a rýžovými nudlemi.

NÁŠ TIP: Uvařené rýžové nudle můžete vmíchat přímo do salátu, jídlo se pak bude lépe servírovat. S poměry surovin v zálivce experimentujte podle chuti!

Salát z grilovaných nektarinek a broskví s ricottou

1 porce - příprava: 15 minut

* 145 g nektarinek
* 145 g broskví
* 5 g olivového oleje
* 7 g medu
* 5 g balzamika
* citronová šťáva a kůra
* 100 g ricotty
* čerstvá bazalka a máta

Ovoce nakrájejte na osminky a naložte je asi na 30 minut do marinády z oleje, medu, balzamika a citronové šťávy i kůry. Pak je opečte ze všech stran na rozpáleném grilu. Podávejte v pohárech promíchané s ricottou a ozdobené nasekanou bazalkou a mátou.

POŘIĎTE SI I VY! Tyto a další recepty najdete v nové knize z edice časopisu DietaVelký dietní plán III. www.kniha.cz


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Včera | 8 | Domy jsou pro pavouky, zvlášť v zimě, až magicky přitažlivé. Uvnitř i zvenku. Většina jich sice…

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

7. 12. | 1 | Když se řekne "prvorepublikové recepty", většině z nás se jistě vybaví pokrmy našich babiček -…

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

7. 12. | Máte raději živý vánoční stromeček, ale je vám líto, že ho kvůli vám museli pokácet nebo že za…

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

6. 12. | Ano, většinou před Vánoci alespoň trochu poklidíme. Chceme se tu cítit dobře. Není třeba ale…