Nejoblíbenější klasika: hovězí maso

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Hovězí maso není jen surovina na nedělní oběd, hodí se pro většinu příležitostí. Podívejte se s námi na ty nejklasičtější (a samozřejmě nejlepší) recepty z něj!

Penne s hovězím ragú a houbami

4 porce - příprava: 45 minut + dušení

* 750 g hovězího hrudí
* rostlinný olej
* 1 cibule
* 2 stonky řapíkatého celeru
* 1 mrkev
* 200 g hub pečárek nebo malých žampionů
* 100 g rajčatového protlaku
* 800 ml hovězího vývaru
* bobkový list
* sůl a pepř
* čerstvá majoránka
* 400 g těstovin penne
* parmazán

Maso odblaňte a nakrájejte na kostky. Pak ho v hrnci nechte na oleji zatáhnout. Přidejte na kousky nakrájenou cibuli, celer a mrkev a restujte, až začne měknout. Vmíchejte očištěné žampiony a orestujte. Přidejte protlak, vývar a bobkový list. Osolte a opepřete. Za občasného promíchání nechte asi 1,5 až 2 hodiny lehce probublávat. Čtvrt hodiny před dokončením vmíchejte majoránku (část si nechte na ozdobení). Podávejte s těstovinami uvařenými podle návodu na obalu a nastrouhaným parmazánem.

Náš TIP: S dochucováním ragú se dá dobře experimentovat: místo majoránky zkuste třeba tymián, parmazán zase můžete vyměnit za sýr pecorino.


Salát s roštěncem

4 porce - příprava: 25 minut + marinování

* 500 g vysokého roštěnce
* čerstvý tymián a šalvěj
* 50 g másla
* 600 g zelených salátů
* 1/2 bílé ředkve
* 1 červená cibule
* olivový olej
* sůl Maldon
* čerstvě mletý pepř

Maso nakrájejte na tenké plátky a nechte hodinu marinovat s bylinkami. Okapané zprudka opečte dokřupava. Plátky sejměte, poklaďte máslem a udržujte v teple. Operte zelené saláty a smíchejte s nasekanou cibulí a trochou olivového oleje. Steaky dochuťte mletým pepřem a solí Maldon, která dodá masu lehce uzený nádech.


Flank steak na cibuli

4 porce - příprava: 20 minut

* 1 kg hovězího pupku
* rostlinný olej
* 300 g šalotek
* sůl a čerstvě mletý pepř
* 3 lžíce bílého vína
* 2 lžíce másla

Maso nechte ohřát na pokojovou teplotu. Šalotky očistěte a nakrájejte na poloviny až čtvrtiny, podle jejich velikosti. Maso osolte, opepřete a zprudka opečte z každé strany 3 až 4 minuty na rozpálené pánvi. Vyjměte a udržujte v teple. Ve výpeku zredukujte víno a restujte šalotky, až změknou a začnou jim hnědnout okraje. Pánev stáhněte z ohně a vmíchejte do omáčky studené máslo. Podávejte se šťouchanými bramborami.


Rostbíf s portugalskými bramborami

4 porce - příprava: 80 minut + naložení

* 750 g nízkého roštěnce
* sůl a pepř
* sladká paprika
* 3 lžíce dijonské hořčice
* 3 lžíce worcesterské omáčky
* 100 ml oleje
* 600 g malých brambor
* 200 ml panenského olivového oleje
* rozmarýn
* mořská sůl

Maso naložte den předem. Ze všech stran ho osolte, opepřete, poprašte sladkou paprikou a potřete dijonskou hořčicí s worcesterem. Pomocí vidličky do masa zapracujte všechna ochucovadla. Provázkem svažte do úhledného válečku, potřete olejem, přiklopte pokličkou a nechte v ledničce. Troubu zapněte na 150 °C a pečte 40 minut. Po vyjmutí nechte ještě asi 10 minut odpočinout a potom krájejte na tenké plátky. Brambory uvařte na loupačku. Lehce rozehřejte olivový olej s lístky rozmarýnu a trochou mořské soli. Uvařené brambory hranou dlaně na prkénku „rozpraskněte“ a vložte asi na 10 minut do oleje.


Hovězí karbanátek s domácími hranolky

4 porce - příprava: 30 minut

* 600 g mletého hovězího masa (1 : 1 z plece a kýty)
* 3 žloutky
* 2 šalotky
* 2 lžíce kaparů
* 2 lžíce cornichonek (pálivých nakládaných okurek)
* hrst plocholisté petržele
* worcesterská omáčka
* dijonská hořčice
* tabasko
* sůl a pepř
* 600 g brambor typu A
* slunečnicový olej

Maso smíchejte se žloutky, nasekanými šalotkami, kapary, cornichonkami, petrželí, worcesterem, hořčicí a tabaskem. Dochuťte solí a pepřem. Tvořte karbanátky a opečte je na oleji. Podávejte s domácími hranolky. Při jejich smažení si dávejte pozor na teplotu oleje, slunečnicový se snadno přepaluje.


Hovězí roštěná s kostí na grilu

4 porce - příprava: 25 minut

* 1 kg hovězí roštěné s kostí
* rostlinný olej
* 50 g másla
* hrubá mořská sůl a čerstvě mletý čtyřbarevný pepř

Troubu zapněte na 200 °C. Maso pokojové teploty promněte prsty a po obou stranách zprudka nechte zatáhnout na rozpálené pánvi, z každé strany 2 až 3 minuty podle tloušťky plátku. Pak maso vložte na 5 minut do trouby. Vyjměte, poklaďte plátky másla a nechte v teple ještě 10 minut odpočinout. Osolte a opepřete. (Tento řez masa s dlouhou kostí a ponechaným tukovým krytím se nazývá Thick beef chop, je to vlastně „hovězí kotleta“.)

V pondělí: Originální přílohy k hovězímu masu


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Dnes | Večeře do 30 minut? Vykouzlete ji z jednoduchých surovin a uvidíte, kolik času vám najednou zbude…

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Včera | 1 | Největší čarodějky jsou ženy a největší magii provozují každý den právě v kuchyni. Spoustu věcí,…

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

2. 12. | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

2. 12. | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…