Nejoblíbenější omáčky k masu

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

V tradiční české kuchyni nesmí chybět svíčková nebo koprovka. Přinášíme vám hned několik osvědčených tipů, nejen na sváteční rodinný oběd.

Šípková omáčka

4 porce - příprava: 80 minut

* 70 g anglické slaniny
* 2 cibule
* 1 kg kančí plece
* 2 mrkve
* 1 petržel
* 1/2 celeru
* 2 rajčata
* 2 lžičky mleté skořice
* 8 kuliček jalovce
* 10 kuliček pepře
* 6 kuliček nového koření
* tymián a majoránka
* 30 g krupicového cukru
* 200 ml šípkového pyré
* 50 g švestkových povidel
* 300 ml červeného suchého vína
* 1,5 l zeleninového vývaru
* sůl a pepř
* 1 citron

Kousky slaniny a nasekanou cibuli orestujte, přidejte nakrájenou kančí plec a osmažte ji. Maso vyjměte a na cibuli přidejte zeleninu nakrájenou na kostičky, koření, cukr a nechte zkaramelizovat. Vmíchejte šípkové pyré, švestková povidla a červené víno, vraťte zpět maso. Duste za občasného podlévání vývarem, dokud maso nezměkne, bude to trvat asi 60 minut. Potom maso zase vyjměte, omáčku najemno rozmixujte, dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Podávejte s masem a houskovým knedlíkem nebo kroketami.

Náš TIP: Do omáčky můžete přidat i strouhaný perník, jako to dělávaly naše babičky.


Segedínský guláš

4 porce - příprava: 80 minut

* 40 g sádla
* 3 cibule
* 2 stroužky česneku
* 1 kg vepřové plece
* 30 g hladké mouky
* sůl a pepř
* kmín podle chuti
* 20 g sladké papriky
* 3 bobkové listy
* 400 g bílého zelí ve sladkokyselém nálevu
* 250 ml zakysané smetany

Na sádle orestujte nasekanou cibuli a česnek, přidejte nakrájené maso, orestujte a zaprašte moukou. Osolte, opepřete, přidejte koření a za občasného podlévání duste 60 minut. Přidejte zelí a duste 15 minut, vmíchejte smetanu. Podávejte s knedlíkem.


Rajská omáčka

4 porce - příprava: 3 hodiny

* 1 kg zadního hovězího masa
* 50 g špeku
* 1 cibule
* 2 mrkve
* 4 kuličky nového koření
* 5 kuliček pepře
* 3 bobkové listy
* tymián podle chuti
* sůl
* 115 g rajčatového protlaku
* 200 ml smetany 33%
* 60 g krupicového cukru
* 1 citron
* mletá skořice podle chuti

Maso uvařte doměkka, bude to trvat nejméně 2 hodiny. Když ho slijete, získáte vývar. Najemno nakrájený špek orestujte a přidejte nasekanou cibuli, nechte zesklovatět. Vmíchejte mrkev nakrájenou na menší kousky, podlijte vývarem, přidejte koření a sůl a poduste. Když je mrkev měkká, vmíchejte protlak, smetanu a cukr a povařte. Vyjměte bobkový list a omáčku najemno rozmixujte. Dochuťte citronem. Podávejte s houskovým knedlíkem a hovězím masem.


Koprová omáčka s hovězím

4 porce - příprava: 2,5 hodiny

* 1 kg hovězí plece (zadní)
* 40 g másla
* 30 g hladké mouky
* 60 g krupicového cukru
* sůl
* 60 ml octa
* 200 ml smetany 33%
* 30 g čerstvého nasekaného kopru
* 4 vejce

Hovězí maso vařte při nízké teplotě doměkka, alespoň 2 hodiny. Podle potřeby dolijte vodu, zůstane vám hovězí vývar. Máslo rozpusťte v hrnci a přidejte mouku, orestujte na světlou jíšku, poté zalijte vývarem a nechte asi 20 minut vařit na mírném plameni. Přidejte cukr, sůl a ocet. Zalijte smetanou a vařte asi 5 minut, na poslední chvíli před odstavením z plotny přidejte nasekaný čerstvý kopr. Promíchejte. Podávejte s houskovým knedlíkem, plátky hovězího masa a vejcem uvařeným natvrdo.

Náš TIP: Uvaříte-li maso ve tlakovém hrnci, zkrátíte tím dobu přípravy. Může být hotové už za 30 minut.


Svíčková omáčka

4 porce - příprava: 2,5 hodiny + odležení

* 2 mrkve
* 1 petržel
* 1/2 celeru
* 1 cibule
* 2 hřebíčky
* 2 bobkové listy
* 5 kuliček pepře
* 3 kuličky nového koření
* špetka šalvěje
* tymián podle chuti
* 40 ml octa
* 1 kg hovězí svíčkové
* 100 g špeku
* 50 g másla
* 200 ml smetany 33%
* 1/2 citronu
* 40 g krupicového cukru
* sůl a pepř

Připravte si lák. Očistěte a nakrájejte zeleninu. Vložte ji do hrnce, přisypte koření, přilijte ocet a vařte asi 20 minut. Maso prošpikujte a zalijte vychladlým lákem a nechte přes noc odležet. Pak maso vyjměte, lák přeceďte a zeleninu zpěňte na polovině másla. Přidejte ji k masu do pekáčku a pečte při 180 °C asi dvě hodiny, podlévejte lákem. Maso dejte stranou, vyjměte koření a vmíchejte smetanu. Na pánvi rozehřejte zbylé máslo, zasypte cukrem a připravte karamel. Vmíchejte ho do omáčky, povařte, rozmixujte a dochuťte. Podávejte s knedlíky.

Recepty na knedlíky a krokety najdete ZDE.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Včera | Rýmovník je na pěstování velmi nenáročná bylinka, která má mnoho výhod. Pomáhá zmírňovat rýmu a…

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Včera | 1 | S vánočním cukrovím je to jako s domácími koláči. Recepty se dědí z generace na generaci. Staré…

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

8. 12. | 8 | Domy jsou pro pavouky, zvlášť v zimě, až magicky přitažlivé. Uvnitř i zvenku. Většina jich sice…

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

7. 12. | 1 | Když se řekne "prvorepublikové recepty", většině z nás se jistě vybaví pokrmy našich babiček -…