Neobyčejné kopřivy: Lana, plachtovina, lék i zelenina!

| Autor: Martina Machová | Rubrika: Domácnost

Nitě, lana, plachtovina, přírodní léčivo i vitamíny nabitá potravina – to vše a mnoho dalšího umí „vykouzlit“ obyčejná kopřiva, tradiční česká jarní bylina.

Neobyčejné kopřivy: Lana, plachtovina, lék i zelenina!

Je škoda, že přes exotické životabudiče a farmaceutické zázraky mnohdy zapomínáme na „zelené zlato“ našich lesů a luk. Jedním ze zelených klenotů české přírodní lékárny je bezesporu kopřiva.

Této úžasné byliny s mnohostranným použitím si cenili i naši předkové; patřila mezi oblíbené léčivky, rituální byliny a na jaře nesměla chybět ani v kuchyni. Neobešla se bez ní příprava velikonoční nádivky, kopřivové polévky či špenátu. Kopřiva zaháněla nejen nemoci a hlad, ale vyráběly se z ní také nitě, provazy, plachtovina, rybářské sítě i papír.

Kopřiva: Bohatá „agresorka“

Je všeobecně známé, že chcete-li sáhnout po jejím bohatství, musíte mít rukavice, jinak vás popálí. „Vlastní kopřivový jed je bezdusíkatá prchavá látka pryskyřičného charakteru, která již v nepatrném množství vyvolává pálení a svědění. Sušená droga nemá svědivý účinek,“ uvádí autorská dvojice Korbelář a Endrys ve skvělé knize Naše rostliny v lékařství.

Nicméně o jaké bohatství se vlastně jedná? Listy a nať kopřivy obsahují karotenoidy, nezanedbatelné množství vitamínu C a vitamíny B2 a B5. Dále pak až 15 % minerálních látek; kupříkladu hořčík, železo a vápník. Z nutričního i terapeutického pohledu je zajímavé i značné množství chlorofylu, který působí povzbudivě na metabolismus. Z uvedených, velmi základních informací je patrné, že kopřiva má opravdu co nabídnout!

Kopřiva: Všestranná léčivka

„I když se oficiálně uvádí sběr v červnu až v září, máme prokázáno, že největší efekt je z drogy sbírané od časného jara do konce května…“ dočteme se v několikadílné publikaci Herbář léčivých rostlin od předních českých bylinářů Janči a Zentricha.

Sbíráme celé mladé olistěné stonky nebo jen listy, kopřivu používáme buď čerstvou (především v kuchyni), nebo sušíme do zásoby – sušená se ale nehodí jako zelenina. Účinky kopřivy, užívané nejčastěji ve formě čaje, jsou velmi rozsáhlé, mezi nejvýznamnější patří:

• Pozitivní vliv na pokles hladiny cukru v krvi (v lidovém léčitelství se tradičně užívá při cukrovce).

• Podpora a úprava trávení a činnosti střev.

• Podpůrně se podává při nemocech žlučníku a jater.

• Má pozitivní vliv na krvetvorbu (staří bylináři říkali na čištění krve).

• Zevně se užívá k omývání ekzémů, akné a na splachování unavených a vypadávajících vlasů (do nálevu přidáváme ocet).

• Má močopudné účinky (pomáhá při mírných otocích) a působí blahodárně při zánětech močových cest.

• Poněkud drastické, ale údajně účinné, je šlehání revmatických kloubů čerstvou olistěnou natí (toto doporučení lze najít prakticky v každém bylináři).

Kopřiva: Zelenina pro unavený organismus

V bývalých státech někdejšího Sovětského svazu je kopřiva uznávaná jako tzv. polyvitaminózní rostlina. Z tohoto poznatku pak vyplývají doporučení ohledně užívání ve formě nálevu (čaje) a konzumace kopřivových pokrmů při nedostatku vitamínů a minerálů. Listy zbavíme palčivosti spařením horkou vodou (asi 85 ̊C) nebo jakýmikoliv tepelnými úpravami.

Mladé kopřivy se v hojné míře přidávají do velikonoční nádivky, lze je dávat do polévky, vaječných či bramborových omelet, ale také do sekané či karbanátků. Spařené mladé lístky se v malém množství přidávají do salátů a pomazánek. Z jemně sekaných kopřivových listů lze připravovat i tzv. kopřivový „špenát“, postup i dochucení jsou stejné, jako u běžného špenátu.

Co o kopřivě možná nevíte

• Kopřivy se využívaly k výrobě vláken (nitě, provazy, plachtovina, látky na uniformy apod.) až do doby, než se ve velkém začal pěstovat len.

• Z kopřiv se vyráběl kopřivový papír.

• Kopřivy bývaly surovinou i k výrobě piva.

• Silný nálev z kopřiv se tradičně používal jako přírodní barvivo, bílé plátno zbarvil do zeleno-žluta.

• Kopřiva patřila k rituálním bylinám; byla spojována s hromem, bleskem a podsvětím. Nálevem z kopřiv se prý světil rituální nůž, na kopřivový papír se psaly magické formulky, úmluvy apod.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

2. 12. | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

2. 12. | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

1. 12. | Podle staré pověry se věřilo, že děvče, kterému právě o Vánocích větvičky „barborky“ vykvetou, se…

Netradiční adventní kalendář? Vyrobte si jej z vánoční hvězdy

Netradiční adventní kalendář? Vyrobte si jej z vánoční hvězdy

29. 11. | Pokud se vám nechce začínat prosinec nudným adventním kalendářem plným nekvalitní čokolády, máme…