Nepečené dobroty na poslední chvíli

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Nestihli jste napéct tolik druhů, kolik jste zamýšleli, a teď už není čas na dlouhé rozležení chutí v cukroví? Nevadí - ještě jsou tady přece nepečené druhy.

Čokokuličky

30 kousků - příprava: 40 minut + tuhnutí

* 70 g smetany ke šlehání 33%
* 100 g másla
* 60 g krupicového cukru
* 200 g kvalitní čokolády
* 2 lžíce ořechového likéru
* 4 lžíce kakaového prášku na obalení

Do kastrůlku nalijte smetanu, přidejte máslo a cukr a za stálého míchání na malém plameni zahřejte, než se vše rozpustí. Sundejte z ohně, přidejte nalámanou čokoládu a míchejte, až se rozpustí. Vmíchejte likér.

Směs uložte do druhého dne v chladničce. Z vychladlé hmoty odkrajujte lžičkou nočky, rychle je zakulaťte v dlaních a ihned obalujte v kakau.


Včelí úly

20–25 kousků - příprava: 50 minut + tuhnutí

* 180 g drcených kakaových piškotů
* 120 g moučkového cukru
* 60 g změklého másla
* 30 g rozpuštěné čokoládové polevy nebo hořké čokolády
* 20 g kakaa
* 3 lžíce tuzemáku
* mléko podle potřeby

NÁPLŇ:
* 1 žloutek
* 50 g třtinového cukru
* 2 lžíce ořechového likéru
* 80 g másla
* 1 lžíce kondenzovaného neslazeného mléka

DOKONČENÍ:
* moučkový cukr na vysypání formiček
* 20–25 celých kakaových piškotů
* kakao

V míse smíchejte všechny suroviny na základní hmotu a podle potřeby po lžičkách přidávejte mléko (hmota nesmí být příliš řídká) a nakonec nechte chvíli rozležet.

Mezitím připravte náplň. V malé kovové misce rozmíchejte žloutek s cukrem a likérem. Misku ponořte do horké vodní lázně a směs šlehejte do zhoustnutí. Pak misku posaďte do mísy s ledovou vodou a dále míchejte, dokud směs nezchladne. Přišlehejte máslo a kondenzované mléko a umíchejte hladký krém.

Formičky na včelí úly vysypte moučkovým cukrem, do každé vmáčkněte kousek těsta a rukojetí vařečky do něj udělejte důlek, který naplňte krémem pomocí cukrářského sáčku. Úly uzavřete vždy piškotem a opatrně vyklepněte z formičky. Na závěr hotové úly posypte kakaem.


Fíkové kuličky

40–45 kousků - příprava: 60 minut

* 220 g sušených fíků
* 180 g moučkového cukru
* 150 g strouhaných vlašských ořechů
* 50 g loupaných nasekaných mandlí
* 30 g nasekané kandované citrusové kůry
* 1 lžíce tuzemáku
* 1–2 bílky
* moučkový cukr na podsypání

POLEVA:
* 100 g moučkového cukru
* 1 bílek
* kandovaná citrusová kůra

Fíky umelte. Smíchejte je s ořechy, mandlemi, kůrou, tuzemákem a bílky a vypracujte tuhou hmotu. Udělejte z ní na pocukrovaném prkénku váleček, rozkrájejte ho, utvořte kuličky a nechte zaschnout.

Z bílku a cukru utřete polevu, potřete jí kuličky a ozdobte kandovanou citrusovou kůrou.


Kuličky se sušeným ovocem

40–45 kuliček - příprava: 90 minut

* 400 g dětských piškotů
* 100 ml tuzemáku
* 50 g směsi sušeného ovoce nasekaného nadrobno
* 200 g másla
* 80 g moučkového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 2 lžíce kakaa

OZDOBENÍ:
* 100 g tmavé čokoládové polevy
* 100 g bílé čokoládové polevy
* loupané lískové oříšky nebo mandle
* kokosová moučka
* čokoládová rýže

Piškoty rozdrťte, polijte tuzemákem a smíchejte je s nasekaným sušeným ovocem. Změklé máslo vyšlehejte s cukrem, vanilkovým cukrem a kakaem do krému (trochu si dejte vychladit stranou na zdobení). Krém vmíchejte do piškotové hmoty, tvořte kuličky a dejte je do chladu ztuhnout.

Polovinu kuliček potom namáčejte v rozpuštěné tmavé čokoládové polevě a do půlky je obalte v kokosové moučce. Zbytek namáčejte do bílé čokoládové polevy a do půlky je obalte v čokoládové rýži. Na vršek každé kuličky ještě nastříkněte kopeček krému a vtlačte oříšek nebo mandli.

Kuličky uložte do papírových košíčků a uchovávejte na chladném místě.

Článek vyšel v příloze časopisu F.O.O.D. Vánoční cukroví.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Dnes | Když se řekne "prvorepublikové recepty", většině z nás se jistě vybaví pokrmy našich babiček -…

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

Dnes | Máte raději živý vánoční stromeček, ale je vám líto, že ho kvůli vám museli pokácet nebo že za…

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Včera | Ano, většinou před Vánoci alespoň trochu poklidíme. Chceme se tu cítit dobře. Není třeba ale…

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

5. 12. | Večeře do 30 minut? Vykouzlete ji z jednoduchých surovin a uvidíte, kolik času vám najednou zbude…