Nezapomínejte na mléčné výrobky - ani v létě!

| Autor: redakce | Rubrika: Domácnost

Je čas dovolených, ale také se nám díky příznivějšímu počasí mění i chutě. V nejbližších dnech bude v našich jídelníčcích nejspíše převládat ovoce a zelenina. Neměli bychom se ale bát do našich jídelníčků zařadit i mléčné výrobky, které jsou jedním z pilířů vyvážené stravy. Během horkých letních dnů nás zároveň dokáží tyto produkty dokonale osvěžit.

Mléčné výrobky jsou zdrojem plnohodnotných a dobře stravitelných bílkovin a řady vitamínů a minerálních látek. Mléko a produkty z něj mají prokazatelné příznivé účinky na naše zdraví:

• Důležité pro stavbu tkání, hormonů a protilátek
• Zlepšuje funkci štítné žlázy
• Prevence osteoporózy
• Zlepšuje proces krvetvorby a správnou činnost mnoha enzymů
• Správný vývoj kostry
• Podporuje správný růst a aktivitu prospěšných bakterií
• Zkvalitňují složení mikroflóry zažívacího ústrojí
• Součást redukčního programu


Můžete se inspirovat recepty na: koktejly, zmrzlinu, dezerty, dresinky, lehké pomazánky, grilovací omáčky a jiné…



ČOKOLÁDOVO-OŘECHOVÉ SMOOTHIE ZDOBENÉ VLAŠSKÝMI OŘECHY



Ingredience:
1 kelímek čokoládového jogurtu
1 lžíce nasekaných ořechů
¼ šálku polotučného mléka
1 banán
3 kostky ledu

Na ozdobu:
Kostičky hořké čokolády
Vlašské ořechy

Postup:
Všechny ingredience dáme do mixéru a důkladně rozmixujeme. Dle potřeby přidáme led nebo mléko, dokud není dosaženo správné (hutnější) konzistence. Nalijeme do sklenic a ozdobíme kostičkou čokolády a vlašskými ořechy.

KRÉM S LESNÍM OVOCEM



Ingredience:
250 g ricotty
½ l mléka,
1 sáček vanilkového pudinku
1 sáček vanilinového cukru
3 lžíce cukru
hrnek drobného ovoce (borůvky, maliny, lesní jahody, rybíz)
šlehačka

Postup:
V trošce mléka rozmícháme pudinkový prášek a cukr. Zbytek mléka přivedeme k varu. Do vroucího mléka vlijeme pudinkovou směs. Vaříme 2 minuty. Ricottu dáme do mísy a po částech do ní zašleháváme mírně vychladnutý pudink. Necháme téměř vychladnout a pak přidáme drobné ovoce. Naplníme do pohárů a navrch ozdobíme šlehačkou.

Tip: Pro obměnu můžeme namísto šlehačky ovocný krém posypat nasekanými ořechy nebo mandlemi.


OKURKOVÝ SALÁT S JOGURTEM A MÁTOU



Ingredience:
1 velká salátová okurka
250 g bílého jogurtu řeckého typu
2 stroužky česneku
lžíce čerstvé máty
sůl
černý pepř
lžíce olivového oleje
ovčí sýr

Postup:
Okurky omyjeme, oloupeme, nakrájíme na kostičky, osolíme a necháme stát, aby pustily vodu. Silně je vymačkáme, dáme do mísy a přidáme olivový olej, část máty a pepř. Lehce vmícháme jogurt a necháme vychladit. Jednotlivé porce na talířku posypeme mátou a najemno nastrouhaným ovčím sýrem.


Zdroj: www.bileplus.cz






POJĎTE NAKUPOVAT DO BUTIKU NA DÁMA.CZ!









ČTĚTE TAKÉ: Rozešel by se s vámi partner, pokud byste ztloustla?!

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Včera | Rýmovník je na pěstování velmi nenáročná bylinka, která má mnoho výhod. Pomáhá zmírňovat rýmu a…

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Včera | 1 | S vánočním cukrovím je to jako s domácími koláči. Recepty se dědí z generace na generaci. Staré…

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

8. 12. | 10 | Domy jsou pro pavouky, zvlášť v zimě, až magicky přitažlivé. Uvnitř i zvenku. Většina jich sice…

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

7. 12. | Máte raději živý vánoční stromeček, ale je vám líto, že ho kvůli vám museli pokácet nebo že za…