Novoroční nápady na váš stůl

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Po supersladkém závěru roku přijdou vhod pokrmy, které osloví zase jiné chuťové receptory vašeho mlsného jazýčku. Kromě obligátní čočky zkuste koleno, hlívu nebo třeba růžičkovou kapustu.

Špagety s hlívou, sýrem a ořechy

4 porce - příprava: 35 minut

* 300 g hlívy ústřičné
* 3 stroužky česneku
* 150 g směsi oříšků
* 250 g sýra halloumi
* 500 g špaget
* 3 lžíce olivového oleje
* 200 ml zakysané smetany
* sůl a čerstvě mletý černý pepř

Ve větším hrnci přiveďte k varu osolenou vodu na špagety. Mezitím očistěte a nakrájejte hlívu. Oloupejte česnek a podrťte ho nahrubo. Oříšky nasekejte. Sýr nakrájejte na kostičky. Do vroucí osolené vody vložte špagety a vařte je podle návodu na obalu.

Ve velké pánvi na oleji opékejte hlívu a česnek asi 5 minut. Přidejte oříšky a sýr a krátce restujte. Uvařené těstoviny slijte a přendejte do pánve s houbami. Přidejte zakysanou smetanu. Promíchejte, prohřejte a opepřete.

Hlíva

Jedlá houba, která je výborná do polévek nebo omáček. Vynikající je naložená nakyselo nebo sušená. Využití najde také v přírodním léčitelství, mimo jiné snižuje cholesterol a zlepšuje imunitu.


Vykostěné vepřové koleno s medem

4 porce - příprava: 120 minut

* 1 vykostěné vepřové koleno
* sůl a pepř
* 125 ml sójové omáčky
* 80 ml whisky
* 60 g třtinového cukru
* 2 lžíce medu
* 50 ml šťávy ze zázvoru

CIBULOVÁ MARMELÁDA:
* 2 červené cibule
* 1 lžíce olivového oleje
* 1 lžíce krupicového cukru
* po 1 lžíci vinného a balzamikového octa

Koleno osolte a opepřete. Svažte do válečku kůží navrch, vložte do hrnce s vroucí vodou a vařte asi hodinu. Mezitím dejte do kastrůlku sójovou omáčku, whisky, cukr, med, šťávu ze zázvoru a na mírném ohni vařte asi 5 minut.

Pak koleno přendejte do pekáče a potřete svařenou marinádou. Pečte při 170 °C za občasného potírání asi 60 minut doměkka. Cibuli oloupejte, nakrájejte a opečte na oleji doměkka. Zasypte cukrem a nechte zkaramelizovat. Zalijte oběma octy a duste do zhoustnutí. Podle potřeby podlijte vývarem z kolena.

Koleno

Vepřové koleno je jedním z pilířů tradiční české kuchyně, ovšem v německém Bavorsku by asi s tímto tvrzením nesouhlasili. Podává se vařené nebo pečené, třeba na pivě, nejčastěji s křenem a chlebem.


Bramborový gratin s kapustičkami

4 porce - příprava: 100 minut

* 500 g růžičkové kapusty
* 5 větších brambor typu C
* 4 stroužky česneku
* 10 g másla
* 150 ml smetany 33%
* 100 ml kuřecího vývaru
* 2 lžičky pikantní hořčice (anglické nebo dijonské)
* sůl a pepř
* 200 g bílých klobásek

Růžičkovou kapustu zbavte zavadlých lístků a překrojte na poloviny. V kastrolu přiveďte k varu osolenou vodu. Vložte kapustičky a 2 minuty je povařte, přendejte sítem do studené vody a blanšírujte.

Brambory oloupejte a nakrájejte na plátky. Ty smíchejte s podrceným česnekem a naskládejte do zapékací mísy vymazané máslem. Navrch nasypte předvařené kapustičky.

Smetanu smíchejte s vývarem, hořčicí, špetkou soli a pepřem. Směs nalijte na kapustičky s bramborami. Pečte při 180 °C asi 60 minut. Na pánvi opečte klobásky. Podávejte společně s gratinem.

Růžičková kapusta

Typická zimní zelenina, která na záhonku přečká i mírnější mrazy, je báječná nejen do polévek, ale také jako neobvyklá příloha. Obsahuje hodně vitaminu C a minerálních látek, například hořčík.


Čočkovo-zeleninové kari

4 porce - příprava: 50 minut

* 150 g zelené čočky
* 150 g červené čočky
* 250 g mletého masa
* špetka mletého koriandru
* sůl a pepř
* 100 g brokolice
* 100 g mrkve
* 1 červená cibule
* 50 ml rýžového oleje (může být i řepkový)
* 100 g zelené kari pasty
* 20 ml rybí omáčky
* 500 ml vývaru
* 250 ml kokosového mléka
* 1 limetka
* výhonky

Obě čočky namočte do vody. Troubu předehřejte na 180 °C. Mleté maso okořeňte koriandrem, solí a pepřem a pečlivě rukama propracujte. Pak vytvarujte koule a naskládejte je do pekáčku a pečte při 180 °C asi 30 minut.

Mezitím očistěte a nakrájejte brokolici a mrkev. Cibuli oloupejte, polovinu nakrájejte na kolečka, zbytek nadrobno. V kastrolu zahřejte olej a vsypte cibuli nakrájenou najemno a mrkev. Krátce opékejte, až cibule zesklovatí. Pak přidejte kari pastu a restujte. Zalijte rybí omáčkou a vývarem a přiveďte k varu.

Čočky slijte a propláchněte. Přidejte je do vývaru a 5 minut vařte. Vlijte kokosové mléko a přiveďte k varu. Pak přidejte brokolici a vařte asi 3 minuty, až budou čočka a brokolice měkké. Dochuťte limetkovou šťávou. Podávejte s masovými koulemi, cibulí a výhonky.

Čočka

Luštěnina pěstovaná doslova na celém světě byla také základem jídelníčku našich předků. Je typickým novoročním pokrmem, který má zajistit rodině v nadcházejícím roce finanční prostředky.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Včera | Rýmovník je na pěstování velmi nenáročná bylinka, která má mnoho výhod. Pomáhá zmírňovat rýmu a…

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Včera | 1 | S vánočním cukrovím je to jako s domácími koláči. Recepty se dědí z generace na generaci. Staré…

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

8. 12. | 8 | Domy jsou pro pavouky, zvlášť v zimě, až magicky přitažlivé. Uvnitř i zvenku. Většina jich sice…

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

7. 12. | 1 | Když se řekne "prvorepublikové recepty", většině z nás se jistě vybaví pokrmy našich babiček -…