Nudle nejsou jen pasta: 5 těstovinových receptů

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Těstoviny milujeme. Ve všech podobách. Nechte se unést jejich harmonickými kombinacemi, které nabízí mezinárodní kuchyně!

Nudle nejsou jen pasta: 5 těstovinových receptů

Itálie: Těstoviny s ančovičkami a brokolicí

4 porce příprava: 20 minut

300 g těstovin, sůl a pepř, 3 lžíce olivového oleje, 2 šalotky, 2 stroužky česneku, 1 brokolice – klasická a s dlouhým stonkem, 8 nakládaných ančoviček, drcený hřebíček, 40 g strouhanky 40 g parmazánu Těstoviny uvařte ve větším množství osolené vody na skus. Na olivovém oleji orestujte nasekanou šalotku s česnekem. Přidejte hlavičky brokolice, scezené ančovičky, drcený hřebíček a krátce duste, dokud brokolice nezměkne. Smíchejte s uvařenými těstovinami. Dochuťte solí, pepřem, zasypejte strouhankou a nastrouhaným parmazánem.

Francie: Zapečená kolínka se šunkou a žampiony

4 porce příprava: 50 minut

50 g másla, 300 ml smetany 33%, 100 g parmazánu, 2 žloutky, 600 g kolínek, 2 šalotky, 250 g šunky v celku, 250 g žampionů, sůl a pepř, hrst sušeného tymiánu, 1 lžíce mleté papriky

Na polovině rozehřátého másla při nízké teplotě povařte smetanu, vmíchejte nastrouhaný parmazán a odstavte. Za občasného míchání nechte vychladnout a poté vmíchejte žloutky. Těstoviny uvařte podle návodu na skus. Mezitím na zbylém másle orestujte nasekanou šalotku, na kostičky nakrájenou šunku a na plátky nakrájené žampiony. Dochuťte solí, pepřem, vmíchejte tymián, mletou papriku a uvařené těstoviny. Vymažte zapékací formu, vložte do ní těstoviny a zalijte smetanovou směsí. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova, asi 30 minut.

Maroko: Králík s nudlemi na marocký způsob

4 porce příprava: 45 minut

1 králík, 400 g rýžových nudlí, 50 g loupaných mandlí, 50 g rozinek, 4 cibule, 1 lžička strouhaného zázvoru, špetka šafránu, plocholistá petrželka, 1 l králičího nebo zeleninového vývaru, 50 g másla, 3 lžíce oleje, sůl a pepř

Ve velkém hrnci rozehřejte 1 lžíci oleje a 20 g másla, ze všech stran dozlatova zprudka orestujte naporcovaného, osoleného a opepřeného králíka. Na zbývajícím másle a oleji orestujte nasekanou cibuli, asi 5 minut (nesmí příliš zhnědnout). Potom přidejte králíka, oloupané mandle, rozinky, nastrouhaný zázvor, šafrán a polovinu nasekané petrželky. Duste při nižší teplotě doměkka, podle potřeby podlévejte vývarem. Dochuťte solí a pepřem. Podávejte s nudlemi uvařenými podle návodu.

Španělsko: Paella se slávkami a sépiovými kroužky

4 porce příprava: 30 minut

400 g těstovinové rýže, 5 lžic olivového oleje, 2 šalotky, 2 řapíky celeru, sůl a pepř, 200 ml bílého vína, 200 ml zeleninového vývaru, 1 kg slávek, 800 g sépiových kroužků, 1 cibule, 2 hřebíčky, hrst petrželky, 1 citron

Těstovinovou rýži uvařte podle návodu na skus. Na oleji orestujte nasekanou šalotku spolu s řapíkatým celerem, osolte, opepřete a podlijte vínem. Nechte odpařit alkohol a poté přidejte vývar, očištěné slávky a poduste asi 3 až 5 minut, dokud se slávky neuvaří a neotevřou. Slávky vyjměte a vývar sceďte. Na oleji zprudka orestujte osolené, opepřené a v oleji a citronu naložené sépiové kroužky. Na zbylém olivovém oleji orestujte cibulku, přidejte uvařenou rýži, hřebíček a podlijte trochou scezeného vývaru z mušlí. Přidejte nasekanou petrželku, slávky, sépiové kroužky, dochuťte citronem a prohřejte.

Asie: Polévka s hovězím masem a nudlemi

4 porce příprava: 30 minut

2 lžíce oleje, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 2 zralá rajčata, 1 kulička nového koření, 3 cm dlouhý kořen zázvoru, 2 lžíce octa, 2 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce krupicového cukru, 1–2 saláty (zelí), pak choi udon nudle, 1 l hovězího vývaru, 250 g hovězího na polévku, 1 jarní cibulka, hrst čerstvého koriandru, sůl

Na pánvi na oleji orestujte nasekanou cibuli, česnek, přidejte blanšírovaná, oloupaná a na kostičky nakrájená rajčata. Vmíchejte nové koření, oloupaný a nastrouhaný zázvor, ocet, sójovou omáčku, dochuťte cukrem a solí. Vařte 5 minut. Přidejte na plátky nakrájené pak choi a nudle, zalijte vývarem a vařte 3 minuty. Za stálého míchání na jiné pánvi na oleji orestujte plátky masa. Přesuňte ho do misek, zalijte polévkou a dochuťte lístky koriandru a jarní cibulkou.

Další články z rubriky

Jágr si pochutnává na bezlepkové stravě! Zkuste ji i vy

Jágr si pochutnává na bezlepkové stravě! Zkuste ji i vy

Včera | 1 | Nemáte bezlepkovou dietu, ale občas si říkáte, že byste klasickou mouku chtěla nahradit něčím jiným…

Jak zahnat zimní splín? Čerpejte energii přímo doma!

Jak zahnat zimní splín? Čerpejte energii přímo doma!

22. 1. | Domov je místo, kam se těšíte a kde se cítíte dobře a v bezpečí. Domov má něco navíc, není to jen…

Vypěstujte si anginovník: Vyléčí nejen bolest v krku

Vypěstujte si anginovník: Vyléčí nejen bolest v krku

22. 1. | Nejenže nahradí předražené pilulky, sáčky pro přípravu horkých nápojů a sirupy z lékárny, ale…

Škůdci a choroby pokojových květin v zimě: Jak je zlikvidovat

Škůdci a choroby pokojových květin v zimě: Jak je zlikvidovat

21. 1. | Pro zdravý růst a vývoj pokojových rostlin je třeba je nejen přihnojovat správnými hnojivy, ale…