Ochutnejte Bulharsko

| Autor: Johana Křížková | Rubrika: Domácnost

Vlajkovou lodí balkánské kuchyně je nepochybně ta bulharská. Je prostá i barevná, vychází z tradic a čerpá z přírody, což je zárukou toho, že si božsky pochutnáte.

Banica

1 forma o Ø 24 cm - příprava: 90 minut

* 325 g hladké mouky
* 2 lžíce oleje + na potření a vymazání
* 1 lžička soli

NÁPLŇ:
* 200 g balkánského sýra
* 1 vejce
* 125 g bílého jogurtu

Do mísy nalijte 150 ml vody a olej, přidejte sůl a po lžících vmíchejte mouku. Přendejte na vál a vypracujte hladké těsto. Udělejte z něj válec a rozdělte ho na 4 až 5 stejných dílů. Z těch rozválejte placičky, potřete olejem a nechte 20 minut odpočinout.

Mezitím si připravte náplň. Sýr nastrouhejte, vmíchejte vejce a jogurt a promíchejte. Na stůl rozložte čistý ubrus, každou placičku v rukách trochu roztáhněte, rozválejte a pak natahujte na ubruse dotenka. Asi na ¼ plochy naneste trochu náplně, pokapejte olejem a pomocí ubrusu zarolujte.

Do vymazané formy skládejte rolky do tvaru šneka. Potřete olejem a dejte péct na 200 °C asi 40 minut. Průběžně potírejte olejem. Hotovou banicu pokapejte vodou, zakryjte a nechte 20 minut chladnout.

Náš TIP: Rychleji připravíte sýrový koláč z kupovaného filo těsta nebo speciálního těsta na banicu, které seženete již hotové v prodejnách s bulharskými potravinami.


Zapečené plněné papriky

4 porce - příprava: 45 minut

* 4 větší papriky
* 1 hrnek rýže
* 300 g bulharského sýra kaškaval
* 1 malá konzerva cukrové kukuřice
* sůl a pepř
* olej
* jarní cibulka na ozdobu

Troubu předehřejte na 200 °C. Papriky omyjte, podélně přepulte a vyjměte semeníky. Lehce osolte. Rýži uvařte v osolené vodě podle návodu a nechte vychladnout. Sýr nastrouhejte nahrubo a smíchejte s uvařenou rýží a slitou kukuřicí, dochuťte.

Směsí naplňte připravené papriky, rozložte je do vymazaného pekáčku a pokapejte olejem. Dejte zapéct asi na 15 minut. Před servírováním ozdobte nasekanou jarní cibulkou.

Náš TIP: K plněným paprikám můžete podávat lehce prohřátou zeleninovou směs ljutenica.


Bulharská dršťková polévka

4 porce - příprava: 20 minut + předvaření drštěk

* 250 g drštěk
* 1 cibule
* 2 lžíce másla
* 1 vrchovatá lžíce hladké mouky
* 800 ml masového vývaru
* sůl a celý pepř
* 1 stroužek česneku
* 200 ml zakysané smetany

Dršťky pořádně operte, vydrhněte solí a dejte vařit do dostatečného množství vody doměkka. Bude to trvat přibližně 3 hodiny. Během vaření vodu několikrát vyměňte. Hotové dršťky nakrájejte na menší nudličky. Cibuli oloupejte, nasekejte najemno a osmažte ji na másle, vmíchejte mouku a připravte řidší jíšku.

Tu zalijte chladným vývarem, přidejte nakrájené dršťky, několik kuliček pepře a vařte asi 10 minut. Nakonec do polévky zamíchejte smetanu a prolisovaný česnek. Na stůl postavte láhev octa, aby si každý mohl polévku dochutit po svém.

Náš TIP: Před dokončením můžete do polévky zašlehat vejce. Bulhaři si ji také na talíři rádi posypou mletou pálivou paprikou.


Kebabčata

4–6 porcí - příprava: 45 minut + odležení

* 400 g mletého vepřového masa
* 300 g mletého hovězího masa
* 2 menší cibule
* 2 stroužky česneku
* sůl a pepř
* ½ lžičky sušené saturejky
* olej na smažení

Maso smíchejte s nasekanou cibulí a podrceným česnekem, solí a kořením. Přidejte trochu studené vody a důkladně prohněťte. Zakryjte v misce fólií a nechte několik hodin odležet v chladu. Pak tvořte malé, stejně velké válečky a opečte je na oleji na pánvi nebo na grilu ze všech stran dozlatova. Podávejte s ljutenicí (pikantní zeleninová směs), čerstvým pečivem a šopským salátem.


Bulharské kobližky

4 porce - příprava: 50 minut

* 3 vejce
* 1 hrnek bílého jogurtu
* 1 lžička krupicového cukru
* 1 balení vanilkového cukru
* špetka soli
* 2 hrnky hladké mouky
* 1,5 lžičky jedlé sody
* olej na smažení
* moučkový cukr

Ve vyšší misce rozmíchejte vejce a jogurt, přidejte cukr, vanilkový cukr a špetku soli. Mouku smíchejte s jedlou sodou a po lžících ji zapracujte do jogurtové směsi. Vypracujte řidší hladké těsto. V kastrolu rozpalte vyšší vrstvu oleje. Lžící z těsta odkrajujte kousky a vhazujte je do oleje. Smažte je rychle z obou stran dozlatova. Klaďte je do mísy vyložené ubrousky a podávejte posypané moučkovým cukrem.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Čerstvá Itálie také u vás doma

Čerstvá Itálie také u vás doma

3. 6. | Silné chutě, na které nelze zapomenout. Podmanivost italské kuchyně je jednoznačně v čerstvosti,…

Další články z rubriky

Menu pro chalupáře: Pochutnejte si na hříbcích, rybách i sladkém koláči

Menu pro chalupáře: Pochutnejte si na hříbcích, rybách i sladkém koláči

Dnes | Ať už si suroviny na chalupářské pochoutky přinesete z lesa nebo z obchodu, víme, co vám bude…

Mleté maso v hlavní roli: Zapomeňte na karbanátky

Mleté maso v hlavní roli: Zapomeňte na karbanátky

Včera | Jestli už se vám přejedly karbanátky, "Holanďan" či sekaná, zkuste něco o trochu fajnovějšího.…

Rajské potěšení: Podlehněte receptům z rajčat

Rajské potěšení: Podlehněte receptům z rajčat

27. 7. | Chuti i kráse čerstvých rajských jablíček je velmi snadné podlehnout. Zpříjemněte si prázdniny…

Sůl nad zlato: Zamilujte si koláče naslano

Sůl nad zlato: Zamilujte si koláče naslano

26. 7. | 2 | Máte chuť si něco dobrého upéct, ale na sladké nemáte ani pomyšlení? Koláče z kynutého, křehkého i…

Komerční sdělení
Domácí pekárny Vaření s dámou