Ochutnejte Čínu doma

| Autor: Johana Křížková | Rubrika: Domácnost

Asijská kuchyně Evropany láká nejen použitými exotickými ingrediencemi, ale také pro svoji barevnost a jednoduchou přípravu. Navíc si potrpí na čerstvé suroviny, a tak ji můžete využít i v rámci zimní očisty.

Kantonská rýže s kachními prsíčky

4 porce - příprava: 35 minut

* 400 g rýže
* 2 kachní prsa s kůží
* sůl a pepř
* 25 ml arašídového oleje
* 1 zelená paprika
* 1 červená paprika
* 50 g cukrového hrášku
* 2 vejce
* 1 lžíce světlé sójové omáčky (nemusí být)
* 4 lístky čínské bazalky

Rýži propláchněte a uvařte v mírně osolené vodě doměkka. Troubu předehřejte na 200 °C. Prsa v místě, kde je kůže, nařízněte a dejte je na pekáček (kůží dolů). Osolte, opepřete a pečte asi 15 minut. Nechte dojít v teple.

Na pánvi (nejlépe wok) rozpalte olej a restujte papriku nakrájenou na proužky a hrášek. Vmíchejte rozšlehaná vejce a 2 minuty opékejte. Přidejte vařenou rýži a sójovou omáčku. Servírujte v miskách s plátky prsíček a lístky bazalky.


Sezamové kuličky

asi 16 kousků - příprava: 30 minut

* 3/4 hrnku třtinového cukru
* 3 hrnky lepivé rýžové mouky
* 1 hrnek pasty z červených fazolí
* 6 hrnků oleje na smažení
* 1/2 hrnku sezamových semínek

V hrnku horké vody rozpusťte cukr. Mouku nasypte do mísy, přilijte cukrový roztok a míchejte, až vznikne lepkavé těsto. Odeberte kousek a vytvořte kuličku s důlkem. Ten naplňte fazolovou pastou a zabalte. Pokračujte stejně.

V hlubší pánvi rozpalte vyšší vrstvu oleje, do misky dejte semínka a připravte si misku s vodou. Kuličky namáčejte ve vodě, obalujte v sezamu a usmažte dozlatova. Podávejte teplé.


Pekingský kuřecí salát

4 porce - příprava: 35 minut

* 150 g arašídového másla
* 2 lžíce rýžového octa
* 2 lžíce sójové omáčky
* 1 lžíce krupicového cukru
* 2 kuřecí prsíčka
* 2 mrkve
* 1 salátová okurka
* 100 g fazolových klíčků

Připravte si omáčku: Máslo prošlehejte se 100 ml teplé vody, octem, sójovou omáčkou a cukrem dohladka. Zakryjte a nechte rozležet. Mezitím dejte prsíčka v celku na pařák a vařte je v páře doměkka (nesmí se vysušit).

Mrkve a okurku nakrájejte na dlouhé tenké nudličky a rozložte je do misek spolu s fazolovými klíčky. Nakonec přidejte jemné plátky uvařeného kuřecího masa a doplňte arašídovou omáčkou.


Ostré kuře se zázvorem

4 porce - příprava: 30 minut

* 400 g rýže
* 4 kuřecí prsa bez kůže
* 1 střední cibule
* 2 stroužky česneku
* 1 lžíce čerstvého zázvoru
* 4 jarní cibulky
* 50 ml arašídového oleje
* 1 lžička chilli
* 2 lžíce světlé sójové omáčky
* 1 lžíce ústřicové omáčky
* 1 lžíce citronové šťávy
* 1 lžíce hnědého cukru
* sůl a pepř

Rýži propláchněte a uvařte doměkka. Maso nakrájejte na nudličky, cibuli na proužky a česnek i zázvor najemno. Ve woku rozpalte část oleje a restujte maso 5 minut.

Pak je vyjměte, přilijte olej a zprudka osmažte cibuli, česnek a zázvor. Přidejte jarní cibulku a opékejte. Vlijte směs chilli, omáček, citronové šťávy a cukru. Povařte, přidejte maso, dochuťte a podávejte s rýží.

Čínská kuřecí polévka

4 porce - příprava: 40 minut

* 750 ml kuřecího vývaru
* 500 ml teplé vody
* 2 menší kuřecí prsa
* 1/2 hlávky čínského zelí
* 1 červená paprika
* 1 větší mrkev
* 1 lžíce sójové omáčky
* 1 lžíce vinného octa
* sůl a pepř
* pár snítek koriandru

Ve větším hrnci smíchejte vývar s vodou a přiveďte k varu. Snižte teplotu, přidejte kuřecí prsíčka nakrájená na malé kousky a 10 minut vařte za občasného promíchání.

Přidejte nakrouhané zelí, papriku a mrkev nakrájené na nudličky a vařte dalších 10 minut do změknutí. Dochuťte sójovou omáčkou, vinným octem, solí a pepřem. Polévku podávejte v miskách ozdobenou čerstvým koriandrem.


Jihočínská polévka s krevetami

4 porce - příprava: 45 minut

* 1 l vývaru (drůbežího nebo zeleninového)
* 2 lžíce rybí omáčky
* 1 lžíce rýžového nebo vinného octa
* 1 lžíce sójové omáčky
* 1 lžička krupicového cukru
* 2 stvoly citronové trávy
* 200 g krevet
* 250 g rýžových nudlí
* 1 okurka
* 2 mrkve
* 1 lžíce nasekaného koriandru
* hrst nasucho opražených a rozdrcených burských oříšků
* 4 hotové jarní závitky na doplnění (nemusí být)

Do vývaru přidejte rybí omáčku, ocet, sójovou omáčku, cukr a nakrájenou citronovou trávu a přiveďte k varu. Přidejte vyloupané krevety a nudle a vařte doměkka.

Polévku rozdělte do misek, porci ozdobte nahrubo nakrouhanou mrkví, nakrájenou okurkou, koriandrem a posypte drcenými oříšky. Jako doplněk můžete podávat hotové jarní závitky.


Závitky s pekingskou kachnou, cuketou a zázvorem

4 porce - příprava: 30 minut + marinování

* 2 kachní prsíčka s kůží
* 1 lžička koření 5 vůní
* 1/2 lžičky mletého bílého pepře
* 2 lžíce sójové omáčky
* 1 menší cuketa
* 1–2 jarní cibulky
* olej podle potřeby
* 20 g čerstvého zázvoru
* rýžové nebo kukuřičné placky na zabalení (počet podle velikosti placek)

ŠVESTKOVÁ OMÁČKA:
* 2 lžičky třtinového cukru
* 1 šalotka
* 150 g kompotovaných švestek a trochu šťávy
* 50 g sušených švestek
* 1 malý stroužek česneku
* 1 lžička nastrouhaného zázvoru
* 2 lžičky jablečného octa
* 2 hřebíčky
* 1 lžíce thajské sladkokyselé omáčky
* špetka soli

Kachní prsíčka zbavte tuku, v kůži udělejte šikmé řezy. Koření smíchejte se sójovou omáčkou a do marinády vložte na půl hodiny maso.

Cuketu nakrájejte na proužky. Cibulky rozdělte na světlou část (tu podélně nakrájejte) a na zelenou nať, kterou svážete závitky dohromady.

Cuketu i nať blanšírujte: vhoďte na 2 minuty do vroucí osolené vody, pak sceďte a rychle zchlaďte v ledové vodě. Zelenina změkne, ale zachová si krásnou barvu.

V pánvi rozpalte olej, vložte prsíčka kůží dolů a opékejte asi 8 minut. Pak je otočte a ještě 10 minut smažte na mírném plameni. Hotové vyjměte a nechte v alobalu 10 minut odpočinout.

Zázvor oloupejte a nakrájejte na nudličky. Maso nakrájejte na plátky. Na placky rozložte maso, zeleninu a zázvor, zabalte a převažte natí z cibulek.

Podávejte se švestkovou omáčkou: V menším rendlíčku nechte zkaramelizovat cukr, přidejte jemně nasekanou šalotku a rozmixovanou směs vypeckovaných kompotovaných švestek, česneku a zázvoru. Přidejte sušené švestky, šťávu z kompotu, ocet a hřebíček a vařte 20 minut. Vyjměte hřebíčky a omáčku rozmixujte.


Co k „číně“?

  • RÝŽE jasmínová nebo basmati
  • RÝŽOVÉ NUDLE skleněné nebo bílé
  • VAJEČNÉ NUDLE obdoba našich těstovin
  • KNEDLÍČKY k polévkám a salátům

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 2/2014.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Dnes | Největší čarodějky jsou ženy a největší magii provozují každý den právě v kuchyni. Spoustu věcí,…

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

2. 12. | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

2. 12. | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

1. 12. | Podle staré pověry se věřilo, že děvče, kterému právě o Vánocích větvičky „barborky“ vykvetou, se…