Očista pro zimní dny

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Slovo zelenina v některých z nás budí krajně nelibé pocity. Zapomeňte na vařenou mrkev a rizoto ze závodky a připravte sobě i rodině odlehčený týden s úžasnými pochoutkami.

Cuketovo-kedlubnové komínky

4 porce - příprava: 35 minut

* 4 plátky hovězí roštěné
* olivový olej
* sůl a nahrubo mletý pepř
* 1 velká kedlubna
* 1 větší cuketa
* masový či zeleninový vývar
* 4 plátky mozzarelly
* 4 snítky koriandru

Plátky roštěné zprudka opečte na oleji, asi 3 až 4 minuty z každé strany. Vyjměte je z pánve, osolte a opepřete, rozpulte a udržte v teple.

Do zapékací mísy vyskládejte komínky: začněte masem, na něj dejte plátek kedlubny, mírně osolte, potom plátek cukety, opět osolte a pokračujte ještě jednou stejně. Podlijte zeleninovým nebo masovým vývarem a vložte do trouby předehřáté na 180 °C na 20 až 25 minut, dokud nebudou kedlubny měkké.

Nakonec těsně před vyjmutím z trouby poklaďte komínky plátky mozzarelly a nechte ještě chvilku zapéct. Před podáváním ozdobte každý komínek snítkou koriandru.


Salát se špenátem, boby a provensálským kuřetem

4 porce - příprava: 20 minut

* 50 g pancetty nebo slaniny
* 3 lžíce olivového oleje
* sůl a 1 lžička provensálského koření
* 1 velké kuřecí prso
* 1 kelímek řeckého jogurtu
* 1 lžíce sójové omáčky
* šťáva z 1/2 citronu
* 1 hrst sójových bobů Edamame
* 1 hrst klíčků (například mungo)
* 150 g čerstvých špenátových listů
* 1 hrst na co nejjemnější proužky nakrouhaného červeného zelí
* čerstvě mletý pepř

Na pánvi nasucho opečte nakrájenou pancettu. Přidejte 2 lžíce oleje a osolené a provensálským kořením potřené kousky kuřecího masa a opečte je dozlatova. Jogurt prošlehejte se sójovou omáčkou, zbytkem oleje a citronovou šťávou.

Boby, klíčky a oprané a osušené špenátové listy osolte a opepřete, zlehka promíchejte a přidejte k nim zelí. Maso a slaninu, stejně jako jogurtový dresink, přidávejte do salátu těsně před podáváním, aby špenátové listy neovadaly.


Celerové koule s baby karotkou

4 porce - příprava: 40 minut

* 1 malý celer
* 4 vejce
* 150 g tvrdého nastrouhaného sýra
* několik snítek čerstvého tymiánu
* sůl a mletý pepř
* hladká mouka podle potřeby
* 1–2 lžíce mléka
* strouhanka podle potřeby
* olej na smažení
* 16 baby karotek i s natí
* 120 g másla
* 50 ml javorového sirupu
* 4 snítky tymiánu
* 1 citron

Celer oloupejte a nastrouhejte. Přidejte 2 vejce, sýr, tymián, osolte a promíchejte. Ve vlhkých dlaních uválejte kuličky a obalte je v mouce, zbylých vejcích s mlékem a ve strouhance. Smažte na pánvi ve vyšší vrstvě oleje.

Karotky povařte v osolené vodě. Na pánev dejte máslo, sirup a tymián. Přidejte mrkvičky a chvilku je glazírujte. Podávejte s bramborami pokapané citronovou šťávou.


Petrželkové noky s citronovým máslem

4 porce - příprava: 30 minut

* 180 g másla
* 1 citron
* sůl a pepř
* 3 velké brambory
* 1 velký pastinák
* 250 g hrubé mouky + na vál
* 1 hrst jemně nasekané petrželky
* 1 vejce
* 2 lžíce strouhanky

Máslo utřete s citronovou šťávou a dobře omytou nastrouhanou kůrou do jemného krému. Kousek kůry si nechte na ozdobení. Osolte jej a opepřete a dejte na chvilku do ledničky.

Do hrnce s vroucí osolenou vodou dejte vařit brambory ve slupce a oloupaný pastinák doměkka. Horké brambory oloupejte a i s pastinákem je nastrouhejte na vál. Osolte, přidejte mouku, část petrželky a vejce a vypracujte těsto.

Z něj tvořte nočky, zavařte je do osolené vody a vařte 5 minut. Strouhanku opražte na pánvi a citronové máslo rozpusťte. Noky na talíři posypte strouhankou i petrželkou a polijte máslem.


Tortilly s grilovanými paprikami a mletým masem

4 porce - příprava: 35 minut

* 200 g mletého hovězího masa
* špetka chilli koření
* sůl
* 4 červené papriky
* 2 tortilly
* hrst nasekaného koriandru
* 200 g nahrubo nastrouhaného čedaru
* 1 limetka nebo citron

K masu přidejte 2 lžíce studené vody, koření a sůl a propracujte ho rukama, až vznikne konzistentní pevná směs. Z ní udělejte vlhkýma rukama šišky, splácněte je a opečte z obou stran na grilovací pánvi.

Papriky podélně rozčtvrťte a opečte je také na pánvi. Stranu s „kůžičkou“ pečte tak dlouho, dokud se na ní neudělají černé puchýřky. Potom dejte papriky do mikrotenového sáčku na chvilku zapařit a po pár minutách je sloupněte z kůže.

Tortilly rozčtvrťte, na polovinu dílů rozdělte kousky mletých šišek, paprik, nasekaného koriandru i čedaru, zakapejte limetkovou nebo citronovou šťávou a přiklopte druhou polovinou. Připravené sendviče nechte zapéct v troubě pod grilem.


Rýžový salát s avokádem, rajčátky a granátovými zrnky

4 porce - příprava: 20 minut

* 200 g uvařené dlouhozrnné rýže
* hrst listů špenátu nebo mangoldu
* 150 g cherry rajčátek
* 1 celé avokádo
* 1/2 menší salátové okurky
* 1 granátové jablko

ZÁLIVKA:
* 70 ml olivového oleje
* 1 lžíce balzamikového octa
* 1/2 jemně nakrájené červené cibule
* 1 lžíce najemno nasekaného koriandru
* kajenský pepř podle chuti
* 1/2 lžičky cukru a sůl

Všechny suroviny na zálivku prošlehejte metlou, aby se dokonale spojily, a nechte ji stranou rozležet.

Rýži osolte a zlehka promíchejte s opranými a osušenými listy špenátu, nakrájenými rajčaty, plátky avokáda i okurky.

Granátové jablko rozpulte, lžičkou vydlabejte zrnka a vmíchejte je do salátu. Těsně před podáváním přidejte do salátu zálivku.


Pikantní masovo-sýrové kuličky na rajském lůžku

4 porce - příprava: 35 minut

* 300 g mletého drůbežího masa
* sůl a čerstvě mletý pepř
* 150 g nastrouhaného tvrdého sýra
* 2 stroužky česneku
* 1 chilli paprička
* 1 vejce
* strouhanka podle potřeby
* olej na smažení
* 300 g cherry rajčátek
* 1–2 lžíce olivového oleje
* 3 jarní cibulky
* citronová šťáva podle chuti

Maso osolte, opepřete, přidejte k němu nastrouhaný sýr, nadrcený česnek, najemno nakrájenou chilli papričku a vejce a důkladně prohněťte.

Potom do směsi zvolna přidávejte strouhanku tak, aby vznikla hmota, z níž půjdou uválet kuličky, které drží tvar. Strouhanky nedávejte zbytečně moc.

Kuličky válejte v navlhčených dlaních, pak je obalujte ve strouhance a smažte ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje ze všech stran. Hotové dejte odstát na papírovou utěrku.

Rajčátka rozpulte, osolte a opečte na olivovém oleji. Smíchejte je s nakrájenými cibulkami, přendejte do misky a dochuťte citronem, pepřem a solí. Podávejte s opečenými kuličkami.

Náš TIP: Kuličky můžete místo smažení opéct v troubě: umístěte je na pečicí papír a pečte v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova. Během pečení kuličky otáčejte.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 2/2014.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Včera | Když se řekne "prvorepublikové recepty", většině z nás se jistě vybaví pokrmy našich babiček -…

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

Včera | Máte raději živý vánoční stromeček, ale je vám líto, že ho kvůli vám museli pokácet nebo že za…

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

6. 12. | Ano, většinou před Vánoci alespoň trochu poklidíme. Chceme se tu cítit dobře. Není třeba ale…

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

5. 12. | Večeře do 30 minut? Vykouzlete ji z jednoduchých surovin a uvidíte, kolik času vám najednou zbude…