Omeleta k snídani

| Autor: Johana Křížková | Rubrika: Domácnost

Když si budete chtít o víkendu přispat, pusťte děti do kuchyně. Možná vám přinesou dobrotu až do postele. Čtrnáctiletý Jirka s osmiletým Honzíkem vám ukážou, že to je hračka.

Dnešní děti následují trendy a vaření nevnímají jako nudnou povinnost, ale jako hru. Zejména dospívající se navíc mohou díky kuchařským dovednostem blýsknout před kamarády. Pokud dostanou vaši plnou rodičovskou důvěru, pravděpodobně vás překvapí. Jen musíte zkrotit své obavy, že si syn či dcera při práci s nožem nebo u sporáku ublíží. Suroviny na tento recept máte možná doma v ledničce. Tak dejte malým kuchařům šanci (ale pozor, koukat můžete jen zpovzdálí).

Omeleta se šunkou a hráškem

2 porce - příprava: 10 minut

* 4 plátky šunky
* 50 g tvrdého sýra (maasdamer, gruyere, parmazán aj.)
* 2 hrsti mraženého (nebo čerstvého) hrášku
* 4 větší vejce
* sůl a pepř
* 2 lžíce másla

Šunku nakrájejte na kostičky, sýr nastrouhejte nahrubo. Hrášek nechte v pokojové teplotě rozmrznout.

Do misky rozklepněte 2 vejce, přidejte sůl a pepř a vidličkou pořádně prošlehejte. Můžete přidat i lžíci smetany.

Na pánvičce rozpusťte lžíci másla a na něj nalijte vaječnou směs. Když začne mírně tuhnout, několikrát ji obracečkou směrem k prostředku „načechrejte“. Pokud je třeba, tak zbylé tekuté vejce rozlijte do stran tak, že s pánvičkou párkrát zakroužíte.

Navrch nasypte polovinu množství nakrájené šunky, strouhaného sýra i hrášku. Ještě ne zcela ztuhlou omeletu pak pomocí obracečky opatrně přeložte na polovinu nebo zarolujte.

Přendejte na talíř. Stejně postupujte při přípravě druhé omelety. Podávejte teplé, například s čerstvou bagetou, cherry rajčátky a džusem.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Dnes | Největší čarodějky jsou ženy a největší magii provozují každý den právě v kuchyni. Spoustu věcí,…

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

2. 12. | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

2. 12. | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

1. 12. | Podle staré pověry se věřilo, že děvče, kterému právě o Vánocích větvičky „barborky“ vykvetou, se…