Ořechové menu na víkend

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Září a říjen jsou měsíce, kdy ořechy slaví své každoroční intrée. Pojďte je s námi přivítat. Jak jinak než svátečně, s rodinou a přáteli.

Ořechové menu na víkend

Ořechová polenta se šalotkami

6 porcí příprava: 45 minut + vaření šalotek

600 g malých šalotek, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce moučkového cukru, 500 ml červeného portského vína, 125 g polentové krupice, 1 lžička soli, 50 g parmazánu, 50 g strouhaných ořechů, 2–3 lžíce olivového oleje

Šalotky oloupejte a krátce orestujte na olivovém oleji. Posypte cukrem a nechte lehce zkaramelizovat. Pak je zalijte portským vínem a vařte na mírném ohni asi 1,5 hodiny, až změknou a omáčka se zredukuje. V hrnci přiveďte k varu 500 ml osolené vody. Za stálého míchání přisypávejte krupicovou polentu a vařte 3 až 5 minut. Pak vmíchejte nastrouhaný sýr a ořechy. Hotovou polentu rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a nechte ztuhnout. Pak z ní vykrájejte kolečka o průměru 6 cm a opečte je na oleji z obou stran dozlatova. Ještě horké opepřete a podávejte se šalotkami v portském.

Recepty na další pokrmy najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní pokrm, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.

Jehněčí kotletky s ořechovou krustou

6 porcí příprava: 40 minut

1 kg pastináku, 500 g brambor typu B, 250 ml smetany 31%, 50 g másla, sůl a pepř, 1200 g jehněčího hřbetu s kostí, 2 lžíce oleje, 1 snítka tymiánu, 1 stroužek česneku, 150 g lískových ořechů, 1 plátek toastového chleba, 2 šalotky, majoránka

Pastinák a brambory oškrábejte a nakrájejte na menší kousky. V hrnci je zalijte smetanou a vařte doměkka. Pak přidejte máslo a rozmixujte na hladké pyré, dochuťte solí a pepřem. Očištěný jehněčí hřbet osolte a opepřete. V pánvi zahřejte olej. Vložte snítku tymiánu, stroužek česneku a jehněčí hřbety v celku. Maso opečte 2 minuty z každé strany. Ořechy rozmixujte s toastovým chlebem a přesypte na talíř, obalte opečené jehněčí hřbety. Položte je na plech. Přidejte na kolečka nakrájené šalotky a pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 8 minut. Potom naporcujte maso a podávejte s pastinákovým pyré. Ozdobte lístky majoránky.

Vanilkový krém s ořechy v karamelu

6 porcí příprava: 75 minut

600 ml smetany 31%, 60 g krupicového cukru, 1 vanilkový lusk, 4 vejce, 45 g třtinového cukru, 100 g vlašských ořechů

Smetanu vlijte do hrnce a přidejte cukr. Rozřízněte lusk a vyškrábněte z něj do smetany semínka. Pak přidejte i lusk. Přiveďte k varu, odstavte z ohně a nechte vychladnout. Vejce rozšlehejte a pak je vmíchejte do vlažné smetany. Smetanovou směs přeceďte a rozdělte ji do skleniček. Ty rozestavte do pekáčku a podlijte vodou tak, aby hladina vody sahala asi do poloviny sklenic. Vložte do trouby předehřáté na 150 °C a pečte 40 minut. Nechte vychladnout. Třtinový cukr vsypte do pánve se silným dnem a nechte lehce zkaramelizovat. V horkém karamelu obalte ořechy. Rozdělte je na vychladlý krém a povrch zalijte zbylým karamelem z pánve. Nakonec ozdobte ořechy.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

Dnes | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Dnes | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Včera | Podle staré pověry se věřilo, že děvče, kterému právě o Vánocích větvičky „barborky“ vykvetou, se…

Netradiční adventní kalendář? Vyrobte si jej z vánoční hvězdy

Netradiční adventní kalendář? Vyrobte si jej z vánoční hvězdy

29. 11. | Pokud se vám nechce začínat prosinec nudným adventním kalendářem plným nekvalitní čokolády, máme…