Originální a rychlé večeře od pondělí do pátku

| Autor: Jana Vašáková | Rubrika: Domácnost

Pro každou vytíženou ženu se hodí zajímavé recepty na rychlé večeře pro všední dny i víkendy. Každý z nás přece občas zatouží po změně.

Pondělí

Obalované sýrové kuličky se salátem

4 porce - příprava: 20 minut

* 2 balení čerstvého sýra
* hrst vlašských ořechů a lněných semínek
* 1 balení slaných sušenek
* 2 červené řepy, předvařené
* rukola
* balzamikový ocet
* olivový olej
* sůl a pepř

Do sýra zapracujte část směsi z namletých oříšků, semínek a krekrů a vytvarujte kuličky. Ve zbytku je obalte. Uvařenou a oloupanou červenou řepu nakrájejte na tenčí plátky. Přendejte je na talíře, ozdobte rukolou, zakapejte balzamikovým octem a olivovým olejem. Dochuťte solí a pepřem. Obložte obalenými kuličkami.


Úterý

Kuskus s krůtím masem a zeleninou

4 porce - příprava: 30 minut

* 250 g kuskusu
* olivový olej
* 1 cibule
* 4 stroužky česneku
* 400 g krůtích prsou
* 1 mrkev
* 1/2 celeru
* sůl a pepř
* 1 celá skořice
* 1 pomeranč
* čerstvý koriandr nebo petrželka

Kuskus připravte podle návodu (nasypte do misky, zalijte vroucí vodou, přiklopte a nechte 10 minut bobtnat; lépe se oddělí, když přidáte kapku olivového oleje). Na oleji orestujte nasekanou cibuli a česnek, přidejte na malé kousky nakrájené krůtí maso a nakrájenou zeleninu. Orestujte, pak dochuťte solí, pepřem, přidejte celou skořici a podlijte troškou vody. Duste doměkka, ke konci vmíchejte šťávu z pomeranče. Hotovou směs promíchejte s kuskusem, ozdobte koriandrem nebo petrželkou a podávejte.


Středa

Penne s pečenou dýní

4 porce - příprava: 25 minut

* 400 g těstovin
* 150 g dýně hokkaidó
* 50 ml olivového oleje
* 1 cibule
* 2 stroužky česneku
* sůl a pepř
* 100 g hlávkové kapusty
* 100 g čerstvého sýra
* 50 g slunečnicových semínek

Těstoviny uvařte na skus. Dýni oloupejte, zbavte semínek a nakrájejte na malé kousky. Na oleji orestujte nasekanou cibuli s česnekem, přidejte dýni, osolte a opepřete. Opékejte dozlatova. Nakonec přidejte na nudličky nakrájenou kapustu a slunečnicová semínka. Krátce orestujte. Ještě teplou směs smíchejte s uvařenými těstovinami. Můžete zakápnout olivovým olejem a ozdobit bylinkami a čerstvým sýrem.


Čtvrtek

Sendvič s marinovaným kuřecím masem

4 porce - příprava: 20 minut

* 4 kuřecí prsa
* 4 lžíce sójové omáčky
* 1 limetka
* 1 chilli paprička
* sůl a pepř
* 2 lžíce olivového oleje
* čerstvý koriandr
* 4 bagety

Kuřecí prsa v celku marinujte ve směsi sójové omáčky, šťávy a kůry z 1 limetky, nasekané chilli papričky, soli a pepře. Nechte chvíli odležet. Potom je orestujte na olivovém oleji ze všech stran dozlatova. Na prkénku nakrájejte na tenčí plátky, ty vložte do rozkrojených baget a ozdobte koriandrem.

NÁŠ TIP: Nebojte se sendvič zakapat majonézou nebo hořčicí.


Pátek

Hráškové pyré s lososem na grilu

4 porce - příprava: 30 minut

* 300 g brambor typu B
* 300 g zmraženého hrášku
* 4 filety lososa
* sůl a pepř
* 2 lžíce olivového oleje
* 50 g másla
* 100 ml plnotučného mléka
* petrželka

Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kostičky. Přendejte do osolené vody a vařte téměř doměkka, na posledních 5 minut přidejte hrášek. Mezitím očistěte rybu, osolte ji a opepřete. Krátce ogrilujte filety na trošce olivového oleje ze všech stran dozlatova. Hrášek s bramborami slijte. Rozmixujte s máslem a zahřátým mlékem. Lososa podávejte s hráškovým pyré. Zakápněte ještě troškou oleje a ozdobte petrželkou, můžete i sezonní zeleninou.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Dnes | Když se řekne "prvorepublikové recepty", většině z nás se jistě vybaví pokrmy našich babiček -…

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

Dnes | Máte raději živý vánoční stromeček, ale je vám líto, že ho kvůli vám museli pokácet nebo že za…

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Včera | Ano, většinou před Vánoci alespoň trochu poklidíme. Chceme se tu cítit dobře. Není třeba ale…

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

5. 12. | Večeře do 30 minut? Vykouzlete ji z jednoduchých surovin a uvidíte, kolik času vám najednou zbude…