Originální italské večeře od pondělí do pátku

| Autor: Jana Vašáková | Rubrika: Domácnost

I rychlé rodinné večeře mohou být lahodnou vzpomínkou na dovolenou v Itálii. A neobejdou se bez těstovin, mořských plodů, kaparů nebo oliv.

Těstovinová rýže s krevetami

4 porce - příprava: 20 minut

* ½ červené cibule
* 4 lžíce olivového oleje
* 400 g těstovinové rýže
* 500 ml zeleninového vývaru
* sůl a pepř
* 2 jarní cibulky
* 1 limetka
* 400 g krevet
* 100 g čerstvého hrášku
* 300 g čerstvého špenátu
* 80 g parmazánu

Červenou cibuli nasekejte a orestujte na lžíci oleje, přidejte těstovinovou rýži a zalijte vývarem. Podle potřeby osolte. Vařte při nižší teplotě a za občasného míchání doměkka asi 5 minut. Mezitím smíchejte zbývající olej s nasekanou jarní cibulkou, solí, pepřem, šťávou a kůrou z limetky. Ve směsi marinujte oloupané krevety. Na pánvi je pak zprudka restujte dozlatova, asi 4 minuty. Ke konci vmíchejte hrášek i spařený špenát a prohřejte. Promíchejte s uvařenou těstovinovou rýží a na talíři zasypte nastrouhaným parmazánem.


Tortellini polévka s masovými kuličkami

4 porce - příprava: 25 minut

* 400 g mletého masa (mix hovězí a vepřové)
* 4 jarní cibulky
* 4 stroužky česneku
* oregano
* 1–2 vejce
* sůl a pepř
* 1 řapíkatý celer
* 1 pórek
* 2 mrkve
* 1,5 l zeleninového vývaru
* 300 g tortellini (plněných masem nebo sýrem)
* 200 g čerstvého špenátu

Mleté maso smíchejte s nasekanou jarní cibulkou, nadrceným česnekem, oreganem, vejcem, solí a pepřem. Vytvarujte kuličky. Řapíkatý celer, pórek a očištěnou mrkev nakrájejte na plátky, přendejte do hrnce a zalijte vývarem. Přiveďte k varu, vložte tortellini a masové kuličky. Vařte 5 až 7 minut, až tortellini vyplavou na povrch. Ke konci přidejte spařený špenát. Dochuťte solí, pepřem a lístky oregana.


Kuřecí sendvič s rajčaty a žampiony

4 porce - příprava: 20 minut

* 4 kuřecí prsa
* sůl a pepř
* 2 lžíce olivového oleje
* 2 velké žampiony portobello
* 4 masitá rajčata
* 4 bagety (ideálně ciabatty)
* 2 lžíce hrubozrnné hořčice
* lístky šalvěje
* 40 g parmazánu

Kuřecí prsa osolte, opepřete a ogrilujte na trošce oleje dozlatova z obou stran. Ke konci přidejte i rozkrojené houby a rajčata. Rozřízněte sendvič, potřete hrubozrnnou hořčicí, vložte ogrilované steaky, houby, rajčata a šalvěj, zasypte nastrouhaným parmazánem a přiklopte.


Fazolový salát s tuňákem

4 porce - příprava: 20 minut

* 400 g čerstvého tuňáka
* sůl a pepř
* 4 lžíce olivového oleje
* 1 červená cibule
* 1 plechovka sterilovaných bílých fazolí
* 250 g mix cherry rajčátek
* 40 g černých oliv
* 1 lžíce vinného octa
* bazalka

Steaky tuňáka osolte, opepřete a ogrilujte na trošce oleje dozlatova z obou stran (maximálně 5 minut, aby maso zůstalo šťavnaté). Mezitím orestujte na oleji nasekanou červenou cibuli se slitými fazolemi. Přendejte vše do mísy, přidejte rozpůlená cherry rajčátka, olivy a dochuťte dresinkem z vinného octa, olivového oleje, soli a pepře. Přendejte na talíře, ozdobte kousky ogrilovaného tuňáka a bazalkou. Podávejte s pečivem.


Špagety s lososem, chilli a kapary

4 porce - příprava: 25 minut

* 500 g špaget
* 400 g lososa
* sůl a pepř
* 1 lžíce hladké mouky
* 4 lžíce olivového oleje
* 2 stroužky česneku
* hrst kaparů
* 2 chilli papričky
* oregano

Těstoviny uvařte na skus. Mezitím nakrájejte lososa na menší kousky, osolte, opepřete a obalte v mouce. Rozehřejte olej, orestujte na něm drcený česnek, kousky kaparů a plátky chilli papriček. Dejte stranou a na oleji orestujte lososa ze všech stran dozlatova. Slité těstoviny smíchejte se směsí oleje s česnekem, kaparů a chilli. Podle potřeby zakapejte olejem a dochuťte. Přendejte na talíře, navrch dejte lososa a ozdobte oreganem.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Dnes | Ano, většinou před Vánoci alespoň trochu poklidíme. Chceme se tu cítit dobře. Není třeba ale…

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Včera | Večeře do 30 minut? Vykouzlete ji z jednoduchých surovin a uvidíte, kolik času vám najednou zbude…

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

4. 12. | 2 | Největší čarodějky jsou ženy a největší magii provozují každý den právě v kuchyni. Spoustu věcí,…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

2. 12. | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…