Originální italské večeře od pondělí do pátku

| Autor: Jana Vašáková | Rubrika: Domácnost

I rychlé rodinné večeře mohou být lahodnou vzpomínkou na dovolenou v Itálii. A neobejdou se bez těstovin, mořských plodů, kaparů nebo oliv.

Těstovinová rýže s krevetami

4 porce - příprava: 20 minut

* ½ červené cibule
* 4 lžíce olivového oleje
* 400 g těstovinové rýže
* 500 ml zeleninového vývaru
* sůl a pepř
* 2 jarní cibulky
* 1 limetka
* 400 g krevet
* 100 g čerstvého hrášku
* 300 g čerstvého špenátu
* 80 g parmazánu

Červenou cibuli nasekejte a orestujte na lžíci oleje, přidejte těstovinovou rýži a zalijte vývarem. Podle potřeby osolte. Vařte při nižší teplotě a za občasného míchání doměkka asi 5 minut. Mezitím smíchejte zbývající olej s nasekanou jarní cibulkou, solí, pepřem, šťávou a kůrou z limetky. Ve směsi marinujte oloupané krevety. Na pánvi je pak zprudka restujte dozlatova, asi 4 minuty. Ke konci vmíchejte hrášek i spařený špenát a prohřejte. Promíchejte s uvařenou těstovinovou rýží a na talíři zasypte nastrouhaným parmazánem.


Tortellini polévka s masovými kuličkami

4 porce - příprava: 25 minut

* 400 g mletého masa (mix hovězí a vepřové)
* 4 jarní cibulky
* 4 stroužky česneku
* oregano
* 1–2 vejce
* sůl a pepř
* 1 řapíkatý celer
* 1 pórek
* 2 mrkve
* 1,5 l zeleninového vývaru
* 300 g tortellini (plněných masem nebo sýrem)
* 200 g čerstvého špenátu

Mleté maso smíchejte s nasekanou jarní cibulkou, nadrceným česnekem, oreganem, vejcem, solí a pepřem. Vytvarujte kuličky. Řapíkatý celer, pórek a očištěnou mrkev nakrájejte na plátky, přendejte do hrnce a zalijte vývarem. Přiveďte k varu, vložte tortellini a masové kuličky. Vařte 5 až 7 minut, až tortellini vyplavou na povrch. Ke konci přidejte spařený špenát. Dochuťte solí, pepřem a lístky oregana.


Kuřecí sendvič s rajčaty a žampiony

4 porce - příprava: 20 minut

* 4 kuřecí prsa
* sůl a pepř
* 2 lžíce olivového oleje
* 2 velké žampiony portobello
* 4 masitá rajčata
* 4 bagety (ideálně ciabatty)
* 2 lžíce hrubozrnné hořčice
* lístky šalvěje
* 40 g parmazánu

Kuřecí prsa osolte, opepřete a ogrilujte na trošce oleje dozlatova z obou stran. Ke konci přidejte i rozkrojené houby a rajčata. Rozřízněte sendvič, potřete hrubozrnnou hořčicí, vložte ogrilované steaky, houby, rajčata a šalvěj, zasypte nastrouhaným parmazánem a přiklopte.


Fazolový salát s tuňákem

4 porce - příprava: 20 minut

* 400 g čerstvého tuňáka
* sůl a pepř
* 4 lžíce olivového oleje
* 1 červená cibule
* 1 plechovka sterilovaných bílých fazolí
* 250 g mix cherry rajčátek
* 40 g černých oliv
* 1 lžíce vinného octa
* bazalka

Steaky tuňáka osolte, opepřete a ogrilujte na trošce oleje dozlatova z obou stran (maximálně 5 minut, aby maso zůstalo šťavnaté). Mezitím orestujte na oleji nasekanou červenou cibuli se slitými fazolemi. Přendejte vše do mísy, přidejte rozpůlená cherry rajčátka, olivy a dochuťte dresinkem z vinného octa, olivového oleje, soli a pepře. Přendejte na talíře, ozdobte kousky ogrilovaného tuňáka a bazalkou. Podávejte s pečivem.


Špagety s lososem, chilli a kapary

4 porce - příprava: 25 minut

* 500 g špaget
* 400 g lososa
* sůl a pepř
* 1 lžíce hladké mouky
* 4 lžíce olivového oleje
* 2 stroužky česneku
* hrst kaparů
* 2 chilli papričky
* oregano

Těstoviny uvařte na skus. Mezitím nakrájejte lososa na menší kousky, osolte, opepřete a obalte v mouce. Rozehřejte olej, orestujte na něm drcený česnek, kousky kaparů a plátky chilli papriček. Dejte stranou a na oleji orestujte lososa ze všech stran dozlatova. Slité těstoviny smíchejte se směsí oleje s česnekem, kaparů a chilli. Podle potřeby zakapejte olejem a dochuťte. Přendejte na talíře, navrch dejte lososa a ozdobte oreganem.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Jágr si pochutnává na bezlepkové stravě! Zkuste ji i vy

Jágr si pochutnává na bezlepkové stravě! Zkuste ji i vy

Dnes | 1 | Nemáte bezlepkovou dietu, ale občas si říkáte, že byste klasickou mouku chtěla nahradit něčím jiným…

Jak zahnat zimní splín? Čerpejte energii přímo doma!

Jak zahnat zimní splín? Čerpejte energii přímo doma!

Včera | Domov je místo, kam se těšíte a kde se cítíte dobře a v bezpečí. Domov má něco navíc, není to jen…

Vypěstujte si anginovník: Vyléčí nejen bolest v krku

Vypěstujte si anginovník: Vyléčí nejen bolest v krku

Včera | Nejenže nahradí předražené pilulky, sáčky pro přípravu horkých nápojů a sirupy z lékárny, ale…

Škůdci a choroby pokojových květin v zimě: Jak je zlikvidovat

Škůdci a choroby pokojových květin v zimě: Jak je zlikvidovat

21. 1. | Pro zdravý růst a vývoj pokojových rostlin je třeba je nejen přihnojovat správnými hnojivy, ale…