Originální párty chuťovky

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Ať už chystáte oslavu, přijde nečekaná návštěva nebo chcete připravit neobvyklou svačinku, budou se vám jistě hodit naše tipy. Vyberte si i podle aktuálního stavu vaší ledničky či spíže.

Smažené zeleninové lupínky

4 porce - příprava: 15 minut

* 400 g zeleniny (např. kořenové)
* 1 l oleje na fritování
* mořská sůl
* čerstvé bylinky
* cibule

Domácí chipsy si můžete připravit z mnoha druhů zeleniny, my jsme v redakci vyzkoušeli brambory, mrkev, pastinák a červenou řepu.

Zeleninu očistěte a na struhadle nakrouhejte na tenká kolečka. Ta jedno po druhém vkládejte do rozpáleného oleje a smažte dozlatova. Pozor, musí se připravovat po troškách, aby se lupínky neslepily!

Hotové chipsy nechte okapat na papírovém ubrousku a podle chuti promíchejte s čerstvě namletou solí (klidně uzenou nebo kouřovou), jemně nasekanými bylinkami nebo třeba opečenou cibulkou.

Vyzkoušejte k nim také výborné domácí salsy nebo dipy (viz níže).


Salsa z pečených rajčat

4 porce - příprava: 10 minut

* 350 g malých cherry rajčátek
* olivový olej
* 2 jarní cibulky s natí
* sůl a pepř

Rajčátka přepulte, promíchejte s olivovým olejem a pečte v troubě při 200 °C přibližně 10 až 15 minut. Promíchejte je s nasekanou cibulkou i s natí, přidejte ještě trochu oleje a dochuťte solí a pepřem. Nakonec směs důkladně zpracujte, aby se měkká pečená rajčata rozpadla.

Čedarový dip

4 porce - příprava: 15 minut

* 150 ml mléka
* 2 vejce
* 1 lžíce francouzské hořčice
* 200 g čedaru
* 2 lžíce kukuřičného škrobu
* 150 ml piva
* sůl a pepř

V pánvi rozšlehejte mléko, vejce, hořčici a polovinu nastrouhaného sýra. Škrob smíchejte se dvěma lžícemi vody. Jakmile směs začne probublávat, vmíchejte do ní i pivo a rozmíchaný škrob.

Za stálého prošlehávání nechte rozpustit i zbytek sýra a ještě 10 minut provařte. Podle chuti osolte i opepřete a udržujte horké až do podávání (dip se špatně ohřívá).

Salsa s artyčoky

4 porce - příprava: 15 minut

* 200 g sterilovaných artyčoků
* 2–3 jarní cibulky
* olivový olej
* 4 lžíce majonézy
* 50 g strouhaného parmazánu
* 50 ml smetany ke šlehání
* sůl a pepř

Artyčoky slijte a nakrájejte na čtvrtiny, cibulku s natí na kousky. Vše orestujte na troše olivového oleje na pánvi. Přimíchejte majonézu (tu můžete napůl namíchat se zakysanou smetanou), nastrouhaný parmazán a podle potřeby i trochu smetany. Dochuťte solí a pepřem.


Tarte flambée

4–6 porcí - příprava: 30 minut + chlazení těsta

* 250 g hladké mouky
* 50 ml oleje
* špetka soli
* 100 g cream cheese
* 100 g bílého jogurtu
* 2 cibule
* 140 g plátkové slaniny
* muškátový oříšek
* sůl a pepř

Z mouky, oleje a špetky soli vypracujte těsto, podle potřeby přilévejte asi 80 až 100 ml vody. Těsto nechte hodinu odpočinout v ledničce.

Troubu zapněte na 230 °C. Těsto rozválejte na plech vyložený pečicím papírem a po celé ploše ho potřete cream cheese smíchaným s jogurtem. Navrch poklaďte kolečky cibule a plátky slaniny.

Okořeňte solí, pepřem a muškátovým oříškem a pečte 15 až 20 minut dozlatova.

Semínkové krekry

4 porce - příprava: 45 minut

* 200 g celozrnné mouky
* 100 g semolinové krupice
* 1 lžička kouřové soli
* 150 g semínek a ořechů (světlý i tmavý len, sezam, piniové oříšky, dýňová a slunečnicová semínka + na ozdobu)
* 1 lžíce medu
* 3 lžíce oleje

V míse smíchejte všechny suché ingredience. Ve 200 ml vody rozmíchejte med a olej a pak ji postupně zapracujte do suché směsi. Těsto nechte asi 20 minut odležet na lince.

Troubu zapněte na 180 °C. Plech vyložte pečicím papírem, na to dejte polovinu těsta, překryjte druhým archem papíru a rozválejte na 3 až 4 mm silný plát.

Posypte semínky odloženými na ozdobu, která lehce zamáčkněte, rádýlkem rozkrájejte na kousky a pečte asi 30 minut dozlatova. Opakujte s druhou polovinou těsta.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Dnes | Když se řekne "prvorepublikové recepty", většině z nás se jistě vybaví pokrmy našich babiček -…

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

Dnes | Máte raději živý vánoční stromeček, ale je vám líto, že ho kvůli vám museli pokácet nebo že za…

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Včera | Ano, většinou před Vánoci alespoň trochu poklidíme. Chceme se tu cítit dobře. Není třeba ale…

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

5. 12. | Večeře do 30 minut? Vykouzlete ji z jednoduchých surovin a uvidíte, kolik času vám najednou zbude…