Originální recepty s mořskými plody

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Česká republika má sice k moři poměrně daleko, přesto se nemusíte bát pozvat do kuchyně chobotnice, slávky či sépie. Podle našich receptů si s nimi hravě poradíte.

Burger s chobotnicí

4 porce - příprava: 70 minut

* 4 celé chobotnice
* olivový olej
* 4 šalotky
* 4 stroužky česneku
* 2 balení řapíkatého celeru
* rozmarýn
* 200 ml suchého bílého vína
* 500 ml kuřecího vývaru
* 2 lžičky mořské soli
* 3 papričky jalapenos
* hlávkový salát
* 1 velká cibule
* rajčata
* 4 bulky na hamburger

DIP:
* 150 g bílého jogurtu
* 100 g majonézy
* 200 g omáčky guacamole
* 1 lžíce citronové šťávy
* 2 chilli papričky
* sůl a pepř

Chobotnice očistěte, odřízněte hlavy. Na oleji orestujte nasekanou šalotku a česnek, nakrájený řapíkatý celer a rozmarýn. Na směs vložte chobotnice, zalijte vínem, vývarem a dochuťte mořskou solí. Chobotnice musejí být ponořené, podle potřeby dolijte vodu. Přiveďte k varu a vařte 40 minut.

Mezitím si připravte dip: smíchejte jogurt, majonézu a guacamole. Dochuťte šťávou z citronu, nasekanými chilli papričkami, solí a pepřem. Na oleji orestujte řapíkatý celer, cibuli a jalapenos nakrájené na plátky. Přidejte uvařené chobotnice a prohřejte. Housky rozkrojte a prohřejte na grilu. Spodní část potřete dipem, přidejte restovanou zeleninu, chobotnici, dip, salát a plátky rajčete. Přiklopte.

NÁŠ TIP: Můžete podávat i s dipem z majonézy, jogurtu, bylinek a šťávy z limetky.


Těstoviny se slávkami

4 porce - příprava: 40 minut

* 50 ml olivového oleje
* 4 šalotky
* hrst plocholisté petržele
* 200 ml suchého bílého vína
* 500 ml zeleninového vývaru
* 2 kg slávek
* 400 g tagliatelle

Na oleji orestujte nakrájenou cibulku, přidejte nasekanou plocholistou petržel a zalijte vínem a vývarem. Přiveďte k varu a do hrnce vhoďte očištěné slávky. Musejí být ponořené, klidně ještě přilijte vodu. Vařte 6 minut.

Mezitím uvařte těstoviny na skus. Mušle sceďte, otevřené vyloupejte, zavřené vyhoďte. Na trošce oleje na pánvi orestujte nasekané chilli papričky, přidejte uvařené těstoviny a lístky petržele. Dochuťte solí, pepřem a nakonec vmíchejte vyloupané mušle. Krátce prohřejte a podávejte.


Zapečené pikantní ústřice

4 porce - příprava: 30 minut

* 250 g másla
* 80 g parmazánu
* 2 stroužky česneku
* 1 lžíce worcesterské omáčky
* 1/2 lžičky chilli omáčky
* 1/2 lžičky sladké papriky
* čerstvě mletý pepř
* čerstvá petrželka
* 12 ústřic

Rozpuštěné máslo smíchejte s nastrouhaným parmazánem, nasekaným česnekem, omáčkami, paprikou, dochuťte pepřem a nasekanou petrželkou. Ústřice otevřete, rozložte na plech a pokryjte směsí. Pečte v troubě na grilu při 220 °C dozlatova, asi 10 minut. Ještě teplé podávejte.


Pizza s krevetami

4 porce - příprava: 30 minut

* 50 ml panenského olivového oleje + na potření pizzy
* 6 stroužků česneku
* kůra z 1 citronu
* 1 hrst koriandru
* 400 g loupaných krevet
* 200 ml bílého suchého vína
* 2 chlazená pizza těsta
* 100 g parmazánu
* 1–2 chilli papričky
* sůl a pepř

Na oleji orestujte nasekaný česnek s citronovou kůrou, přidejte lístky koriandru a nakonec krevety, dochuťte. Zalijte vínem a zredukujte. Odstavte, vyndejte krevety a zbylou šťávou potřete připravené těsto. Posypte částí strouhaného parmazánu, obložte krevetami a ještě zasypte sýrem. Ozdobte nasekanou papričkou a pečte 10 minut při 220 °C. Pizzu můžete potřít olejem.


Smažené sépiové kroužky

4 porce - příprava: 30 minut

* 8 větších sépiových těl
* 200 g krevet
* mořská sůl
* 3 vejce
* 100 g hladké mouky
* olej na smažení

Očištěné sépie nakrájejte na kroužky. Krevety oloupejte. Osolte. Na těsto vyšlehejte vejce s moukou a obalte v něm mořské plody. Do hrnce nalijte olej, přiveďte ho k varu a smažte dozlatova kroužky a krevety. Musejí být ponořené. Průběžně je obracejte. Osušte přebytečný tuk a podávejte například v papírových kornoutech.

Praktické tipy:

  • Slávky kupujte vždy čerstvé, ideálně u obchodníka, se kterým máte dobré zkušenosti.
  • Čerstvé slávky voní mořem a slanou vodou, neměli byste cítit nic jiného.
  • Slávky properte ve studené vodě a vyhoďte ty, které jsou otevřené nebo prasklé.
  • Přebrané slávky očistěte kartáčkem a odstraňte fousy.
  • Po uvaření slávky znovu proberte a ty, které se neotevřely, vyhoďte. Neotvírejte je násilím. Odstraňte i ty, které se vám na první pohled nezdají. Není to plýtvání, chráníte tak své zdraví a žaludek.
  • To, co jsem uvedl na začátku o nakupování slávek, se týká i jiných mořských plodů a ryb. Zvažte pečlivě, kde je kupujete. Přece jen k nám dary moře putují hodně zdaleka.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Dnes | Ano, většinou před Vánoci alespoň trochu poklidíme. Chceme se tu cítit dobře. Není třeba ale…

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Včera | Večeře do 30 minut? Vykouzlete ji z jednoduchých surovin a uvidíte, kolik času vám najednou zbude…

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

4. 12. | 1 | Největší čarodějky jsou ženy a největší magii provozují každý den právě v kuchyni. Spoustu věcí,…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

2. 12. | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…