Originální recepty z plodů podzimu

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Jablka, hrušky, hroznové víno i ořechy - to všechno jsou suroviny, bez kterých bychom si toto roční období nedokázali představit. A omezit jejich zpracování jen na přípravu moučníků a dezertů by byla také věčná škoda!

Originální recepty z plodů podzimu

Buchta s jablky a ořechy

vysoká forma o Ø 20 cm - příprava: 45 minut + pečení

* 3–4 kyselejší jablka
* šťáva a kůra z 1 citronu
* 2 cl tuzemáku
* 175 g měkkého másla + na formu
* 100 g krupicového cukru
* 2 vanilkové cukry
* 4 vejce
* špetka soli
* 1 lžička prášku do pečiva
* 100 g mletých lískových ořechů
* 275 g hladké mouky
* 100 ml plnotučného mléka
* moučkový cukr na posypání

Troubu zapněte na 180 °C. Ráfek formy potřete kouskem másla a vyložte pruhem pečicího papíru, papírem vyložte také dno dortové formy. Jablka oškrábejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kousky. Promíchejte je s citronovou šťávou a tuzemákem. Máslo vyšlehejte do pěny, postupně přidávejte oba druhy cukru a jedno po druhém vejce o pokojové teplotě. Nakonec přidejte sůl a citronovou kůru.

Prášek do pečiva smíchejte s namletými oříšky a moukou. Moučnou směs střídavě s mlékem vmíchejte do máslové pěny. Pak stěrkou opatrně zapracujte jablka. Těsto nalijte do formy a pečte 60 minut dozlatova. Nechte zchladnout a před podáváním důkladně poprašte moučkovým cukrem.


Koláč s jablky a hruškami

forma o Ø 24 cm - příprava: 60 minut

* 200 g listového těsta
* hladká mouka na podsypávání
* 2 jablka
* 2 hrušky
* 1 plechovka (175 g) mandarinek
* 4 sušené meruňky
* 1/2 citronu
* 4–5 lžic javorového sirupu
* 1 lžíce kukuřičného škrobu
* 1 lžička skořice
* tuk na vymazání formy
* 1 žloutek
* 2 lžíce plnotučného mléka
* 300 g zakysané smetany

Troubu zapněte na 200 °C. Těsto rozválejte na lehce pomoučněné pracovní ploše na tenký plát o velikosti koláčové formy (nebo pánve, kterou lze použít v troubě). Jablka a hrušky nakrájejte na osminky a zbavte jádřinců a stopek. Mandarinky sceďte. Sušené meruňky nakrájejte na kousky.

V misce smíchejte šťávu a kůru z 1/2 citronu, javorový sirup, škrob a skořici. Promíchejte s ovocem. Formu vymažte kouskem másla. Do formy dejte ovocnou náplň a navrch položte plát těsta, kraje urovnejte. Potřete žloutkem rozšlehaným s trochou mléka. Pečte 25 až 30 minut dozlatova a podávejte se zakysanou smetanou.

Náš TIP: Místo sušených meruněk můžete do koláče použít třeba rozinky, sušené brusinky nebo švestky.


Čokoládový koláč s hruškami

forma 22×22 cm - příprava: 95 minut

* 200 ml jablečného moštu
* 150 ml suchého bílého vína
* šťáva z 1 citronu
* 1 vanilkový lusk
* 3 hrušky
* 200 g hořké čokolády
* 200 g másla
* 4 vejce
* 150 g krupicového cukru
* špetka soli
* 150 g hladké mouky
* 1 lžička prášku do pečiva
* 50 g piniových oříšků

Jablečný mošt (použít můžete i hruškový) svařte s vínem, citronovou šťávou a vyškrábnutými semínky i tobolkou vanilkového lusku. Hrušky oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na velké kusy. Vložte do vroucího moštu, chvilku povařte, odstavte a nechte vychladnout. Troubu zapněte na 180 °C, formu vyložte pečicím papírem.

Čokoládu a máslo rozpusťte ve vodní lázni. Nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Vejce vyšlehejte s cukrem a špetkou soli do pěny. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a piniovými oříšky. Do vaječné pěny vmíchejte střídavě rozpuštěnou čokoládu a mouku. Těsto nalijte do formy a zamáčkněte do něj kousky jablek. Pečte asi 40 minut. Podávejte zchladlé, ke koláči se hodí i vanilková zmrzlina.


Taštičky s masem a hroznem

4 porce - příprava: 70 minut + pečení

* 300 g hladké mouky
* sůl
* 1 lžíce čerstvého tymiánu
* 10 g droždí
* 1 lžička krupicového cukru
* 2 lžíce olivového oleje
* 2 žloutky
* 400 g zakysané smetany

NÁPLŇ:
* 1 cibule
* 250 g mletého vepřového masa
* rostlinný olej
* 1 lžíce hladké mouky
* 50 ml červeného vína
* 100 g modrých hroznů
* 1 lžička nakládaného zeleného pepře

Mouku smíchejte se solí a tymiánem a vytvořte hromádku s důlkem uprostřed. Do něj rozdrobte droždí, přidejte cukr a 4 lžíce teplé vody. Nechte vzejít kvásek. Přilijte olej a 100 ml vlažné vody. Zadělejte těsto. Nechte 30 minut odležet. Cibuli jemně nakrájejte. Maso orestujte na oleji a přidejte cibuli. Opékejte společně. Zaprašte moukou, podlijte vínem a nechte podusit.

Stáhněte z plotny, vmíchejte pokrájené hrozno a dochuťte pepřem a solí. Troubu zapněte na 220 °C. Těsto rozválejte. Tvořítkem na taštičky vykrájejte kruhy, ty naplňte masovou směsí a tvořítkem uzavřete. Pokládejte vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem. Potřete rozšlehanými žloutky a 15 minut pečte dozlatova. Podávejte se zakysanou smetanou.


Klobása s jablky a šalvějí

4 porce - příprava: 65 minut

* 200 g brambor typu C
* 400 g dýně hokkaidó
* sůl
* 180 ml plnotučného mléka
* 2 lžíce másla
* muškátový oříšek
* 3 kyselejší jablka
* 1 lžíce citronové šťávy
* menší hrst čerstvé šalvěje
* 2 lžíce rostlinného oleje
* 2 lžíce medu
* 20 g loupaných dýňových semínek
* sůl a pepř
* 750 g vinné klobásy

Brambory očistěte a nakrájejte na kostičky. Stejně postupujte s dýní. Obojí uvařte v osolené vodě doměkka. Slijte a nechte asi 5 minut odstát. Rozšťouchejte na kaši, přidejte teplé mléko, máslo a vymíchejte pyré. Dochuťte muškátovým oříškem a solí. Jablka nakrájejte na čtvrtiny a zbavte je jádřinců. Promíchejte s citronovou šťávou.

Opláchnutou a osušenou šalvěj nasekejte nahrubo. Olej smíchejte s medem a dýňovými semínky. Dochuťte solí a pepřem. Šneky z vinné klobásy opékejte spolu s jablky na grilu, během pečení potírejte ochuceným olejem. Podávejte s dýňovým pyré a zbylou marinádou.


Hruškový koláč s modrým sýrem a pekany

forma o Ø 24 cm - příprava: 55 minut

* 1 balení listového těsta
* kousek másla na formu
* 2–3 pevné hrušky
* šťáva z 1/2 citronu
* 200 ml smetany ke šlehání
* 2 žloutky
* 1 lžíce bramborového škrobu
* 250 g modrého sýra (např. roquefort nebo gorgonzola)
* sůl a pepř
* hrst pekanových ořechů

Troubu zapněte na 200 °C. Listové těsto rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru, pomocí jednoho z nich ho přeneste do máslem vymazané koláčové formy. Okraje zarovnejte. Hrušky podélně nakrájejte na tenké plátky, využijte jen několik středových, které kopírují celý tvar hrušky (ostatní části hrušky zpracujte jinak). Promíchejte s trochou citronové šťávy, aby neztmavly.

Smetanu prošlehejte se žloutky, škrobem a rozdrobeným modrým sýrem. Dochuťte solí (pozor na slanost sýra!) a pepřem. Směs nalijte do formy, povrch poklaďte plátky hrušek a posypte několika pekanovými ořechy. Pečte 25 až 30 minut, dokud sýrová náplň neztuhne.

Náš TIP: Kromě pekanů můžete využít i vlašské ořechy, jejichž sezona je taky na podzim. Odvážnější mohou hrušku potřít i trochou rozehřátého medu.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

9. 12. | Rýmovník je na pěstování velmi nenáročná bylinka, která má mnoho výhod. Pomáhá zmírňovat rýmu a…

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

9. 12. | 1 | S vánočním cukrovím je to jako s domácími koláči. Recepty se dědí z generace na generaci. Staré…

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

8. 12. | 10 | Domy jsou pro pavouky, zvlášť v zimě, až magicky přitažlivé. Uvnitř i zvenku. Většina jich sice…

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

7. 12. | 1 | Když se řekne "prvorepublikové recepty", většině z nás se jistě vybaví pokrmy našich babiček -…