Oslavte první letní den pořádnou grilovačkou! Tipy na skvělé recepty

| Autor: Veronika Matoušková | Rubrika: Domácnost

Hurá! Po nevlídném jaru jsme se konečně dočkali: První letní den je tu se vší parádou. Teplo, sluníčko, chlazené pití a výborné šťavnaté maso. Tak vypadá ideální oslava příchodu léta s našimi nejbližšími. Ohromte je domácími marinádami, vlastnoručně umíchanými dipy a naprostou klasikou, za niž si restaurace účtují hříšné peníze: Tiramisu. Budete za kuchařskou hvězdu, ale přitom v kuchyni strávíte minimum času.

Marinády na grilování

Patříte mezi milovníky šťavnatého masa, které si s přáteli připravíte na grilu, u toho si popovídáte, napijete se piva, vína, zkrátka si užijete léto podle svého? Na dobré maso od kvalitního řezníka patří dobrá marináda. Pokud jste se byli podívat v supermarketu, možná jste se lekli. Malá lahvička, která stěží pokryje tři velké plátky masa, stojí nehorázné peníze. Neděste se, pokud čtete tento článek, poradíme vám tři báječné marinády, které vás budou stát zlomek ceny a ani se nenadřete.

Tomatovo-bylinková marináda

Tuto marinádu ocení především vaše děti. Je jemná, prim hrají rajčata, která děti milují, vhodně doplněná bylinkami. Výborně se hodí na kuřecí paličky – ty se dětem dobře drží v ručičkách a mohou jíst samy, což naši junioři ocení. Nic ale nezkazíte, pokud do ní ponoříte i plátek dobře prorostlé krkovičky.

Suroviny:

1 krabička pasírovaných rajčat

1 lžíce octa

2 – 3 lžíce oleje

sůl

Vaše oblíbené bylinky: nám se nejvíc osvědčila bazalka, tymián, případně oregano, ale je to čistě na vás

Pro dospělé můžete přidat česnek a pepř a vynechat bylinky, případně kombinovat dle chuti

Špetka soli

Voda – jen tolik, aby marináda byla tekutá, ale stále natolik hustá, aby pokryla maso (ne víc než 1 hrnek)

Postup:

Vše smíchejte metličkou, bylinky buď nakrájejte na drobno nebo utřete v hmoždíři. Do takto vzniklé marinády naložte kuřecí paličky nebo naklepané plátky krkovice a nechte je odpočívat ideálně přes noc. Poté připravíme na grilu obvyklým způsobem.

Pivní marináda s křenem

Dámy, pokud první marináda potěšila především vaše děti, tato varianta určiě potěší vaše muže. Pivo a křen tvoří nerozlučnou dvojici, tak proč je nespojit dohromady v báječnou marinádu? Za léta, co tuto marinádu dělám, jsem nezažila, že by nějaký nositel chromozomu XY ohrnul nad masem v této marinádě nos. Jak tedy na ni?

Suroviny:

500 ml vašeho oblíbeného piva (já ji mám vyzkoušenou z 11 stupňového piva)

1 lžíce cukru

2 lžíce plnotučné nebo dijonské hořčice

Sůl

1 – 3 lžíce křenu (podle toho, jak ostrou marinádu chcete)

Pár kapek tabasca

1 lžíce kvalitního oleje

4 stroužky česneku (možno korigovat dle vlastní chuti)

1 lžička octa

Postup:

Vše dohromady smícháme (nelekněte se, když do piva vmícháte cukr, začne hodně pěnit). Do marinády naložíme dobře prorostlou krkovici a necháme přes noc odležet. Pak grilujeme a přijímáme komplimenty.

V jednoduchosti je krása aneb olej, sůl, pepř a bylinky

Pokud si chcete vychutnat poctivou chuť dobrého masa, zvolte marinádu absolutně jednoduchou. Vždyť všichni známe otřepané, ale pravdivé „méně je více,“ připadně „v jednoduchosti je krása.“ Maso naklepejte, osolte, opepřete, a naložte do kvalitního slunečnicového oleje, do nějž nanejvýš rozetřete bylinky.

Suroviny:

1 špetka soli na každou stranu steaku

1 špetka pepře na každou stranu steaku

Olej, případně bylinky na naložení

Postup:

Po naklepání steaky zlehka osolíme a opepříme. Klademe je do hlubší mísy, kde máme olej, případně bylinky (už být nemusí). Opět necháme uležet ideálně přes noc a poté grilujeme. Nejlépe chutná na vepřovém steaku.

Dipy, omáčky, salsy

Máte rádi ke steakům nejrůznější omáčky, salsy, dipy? Připravte si doma svoje, aniž byste se zapotili při přípravě a utratili hříšné peníze?

Česnekový dip

Suroviny:

100 g majonézy (případně kelímek zakysané smetany, co máte raději)

2 – 4 stroužky česneku (dle velikosti stroužků a intenzity chuti)

1 lžička sojové omáčky (možno vynechat)

Bylinná sůl

Postup:

Majonézu nebo zakysanou smetanu ochutíme česnekem, přikápneme kvalitní sojovou omáčku, osolíme. Necháme chvíli uležet a pak servírujeme k čerstvým steakům.

Salsa

Suroviny:

1 krájená rajčata (400 g plechovka)

Špetka pepře

Sůl

Čerstvé bylinky dle chuti – oregano, pažitka, petržel, bazalka, ale skvělá je i meduňka

Čerstvá feferonka – pokud chcete salsu ostrou

Postup:

Plechovku rajčat vyklopíme do misky. Jsou-li kousky příliš velké, rozmačkáme vidličkou, abychom dostali „pastu“ s kousíčky. Osolíme, přidáme bylinky a případně feferonku. Necháme chvíli uležet a podáváme ke steakům.

Jednoduchý lehký zeleninový salát s grilovaným masem

Suroviny:

1 střední ledový salát

2 větší rajčata

1 salátová okurka

Zálivka dle vaší chuti – klidně zbylý česnekový dip (viz výše)

Kousek (cca 200 g) grilovaného masa – krůtí, kuřecí, ale i vepřové

Postup:

Ledový salát natrháme do mísy na malé kousky, přidáme nakrájená rajčata, papriky, okurku, posypeme trochou salátového koření, olivovým olejem a promícháme. Přidáme zálivku či dresing, který máte rádi. Pokud vám zbyl česnekový dip, je to ideální doplněk salátu. Maso nakrájejte na drobné kostičky a zlehka vmíchejte do salátu.Podávejte s opraženým toustem.

Sladká tečka na závěr- Tiramisu

Naučíme vás, jak si připravit opravdu poctivé tiramisu bez náhražek. Žádné pomazánkové máslo, žádná lučina. Poctivé mascarpone a amaretto. Když jej vychladíte, máte ideální tečku za vaší grill party.

Suroviny:

1 kelímek Mascarpone (250 g)

3 vejce

150 ml smetany ke šlehání

80 g cukru

½ hrnku silné kávy

2 lžíce amaretta

1 až 2 balíčky cukrářských piškotů

Postup:

Polovinu cukru vyšleháme se třemi žloutky. Přidáme mascarpone a hmotu spojíme. Druhou polovinu cukru a špetku soli vyšleháme s bílky do tuha (nebojte se, jde to snadno a poměrně rychle) Pak obě hmoty spojíme, až vznikne kompaktní krém.

Misku či dortovou formu vyložíme cukrářskými piškoty. Kávu smícháme s amarettem a tím pokropíme piškoty. Na ně navrstvíme krém, na něj dáme další vrstvu piškotů, ty pokropíme kávou s amarettem. Končíme vrstvou krému, kterou posypeme kakaem. Ideální je nechat tiramisu přes noc v ledničce, kdy krásně ztuhne a dá se bez problému krájet.

Tak co, nalákali jsme vás? Vyzkoušejte některý z receptů a pochlubte se nám, jak se vám dařilo! Létu zdar a plotnu nechte klidně odpočívat. Dobrou chuť!

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Včera | Rýmovník je na pěstování velmi nenáročná bylinka, která má mnoho výhod. Pomáhá zmírňovat rýmu a…

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Včera | 1 | S vánočním cukrovím je to jako s domácími koláči. Recepty se dědí z generace na generaci. Staré…

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

8. 12. | 10 | Domy jsou pro pavouky, zvlášť v zimě, až magicky přitažlivé. Uvnitř i zvenku. Většina jich sice…

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

7. 12. | 1 | Když se řekne "prvorepublikové recepty", většině z nás se jistě vybaví pokrmy našich babiček -…