Osvěžující saláty plné chuti

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

K letnímu počasí saláty jednoznačně patří. Nechte se inspirovat kombinacemi typickými pro Itálii.

Jahodový salát

Šťavnaté jahody, meloun a zelený salát doplňte mozzarellou. Kombinace je to nečekaně skvělá. Chuť podtrhne balzamiko – zkuste třeba fíkové nebo hruškové.

  • zelený salát - nejlepší je lollo biondo
  • jahody - vybírejte jen hezké kousky
  • mozzarella - zvolte tu z buvolího mléka, její chuť je výrazně jiná
  • balzamiko - nešetřete na něm, na chuti se to podepíše
  • meloun - svěží kousky melounu vás nadchnou

Krevetový salát

Syrovým krevetám odtrhněte hlavičku i s páteří a vyloupněte je z krunýře. Pak je krátce orestujte na olivovém oleji. Jejich výrazná chuť udělá z obyčejného salátu gurmánský zážitek.

  • krevety - kupte nejlépe čerstvé
  • rukola - čerstvá rukola je základ
  • citron - šťáva dodá svěžest a ke krevetám se hodí
  • olivový olej - panenský olej do salátů prostě patří
  • zelený pepř - zvýrazní chuť pokrmu

Fíkový salát

Genialitu jednoduchých salátů potvrzuje tahle klasika. Čerstvé fíky jsou běžně k sehnání (chuťově jsou o dost jiné než sušené). A s gorgonzolou jsou prostě nerozlučná dvojka!

  • čerstvé fíky - podávejte je omyté, nakrájené na čtvrtky
  • rukola - nebo polníček tvoří zelený základ
  • gorgonzola - berte jen originál, byla by škoda nahradit ji nivou
  • hroznové víno - do salátu se hodí spíše to bez pecek
  • olivový olej - zvolte raději ten s jemnější chutí

ČERSTVÉ FÍKY

Před konzumací je stačí omýt. Čerstvé jsou bohaté na vitaminy A, B a C. Obsahují vlákninu ve větším množství a po zapití působí jako přírodní projímadlo. Z výživového hlediska jsou vhodnější než sušené.


Panzanella

Italové ji milují. Je to totiž skvělý způsob, jak efektně využít starší chleba. Zjednodušeně lze říct, že kde jsou chlebové krutony, vinný ocet a zelenina, tam je panzanella. S bylinkami nešetřete!

  • červená cibule - stačí jí půl lžíce na porci
  • grilovaná zelenina - dle sezony: cukety, lilky, papriky...
  • červený vinný ocet - můžete z něj připravit vinaigrette
  • krutony - nasucho pečené kostky staršího chleba
  • dijonská hořčice - její pikantní chuť dodá salátu šmrnc

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Dnes | Když se řekne "prvorepublikové recepty", většině z nás se jistě vybaví pokrmy našich babiček -…

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

Dnes | Máte raději živý vánoční stromeček, ale je vám líto, že ho kvůli vám museli pokácet nebo že za…

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Včera | Ano, většinou před Vánoci alespoň trochu poklidíme. Chceme se tu cítit dobře. Není třeba ale…

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

5. 12. | Večeře do 30 minut? Vykouzlete ji z jednoduchých surovin a uvidíte, kolik času vám najednou zbude…