Ovesná kaše, to je strava naše

| Autor: Eva Všetíčková | Rubrika: Domácnost

Nastartujte pracovní den ovesnými vločkami – zasytí vás, dodají potřebnou energii a také spoustu zdraví prospěšných látek!



Ovesné vločky jsou nejen chutné a lehce stravitelné, ale také velmi zdravé. Účinně regulují hladinu cholesterolu a glukózy (krevního cukru), což je dobré nejen pro diabetiky, protože stabilní hladina cukru v krvi nás chrání před nepřekonatelnou chutí na sladké. Lecitin, který také obsahují, je důležitý pro výživu nervů a dobrou paměť. V kuchyni je využijete nasladko (viz následující recepty) i naslano.

Mléčná ovesná kaše

Na 4 porce

Příprava: 10 minut

500 ml mléka špetka soli 100 g ovesných vloček cukr nebo med na dochucení ovoce na ozdobení Do hrnce se zesíleným dnem nebo speciálního hrnce na vaření mléka vlijte mléko a vsypte vločky.
Lehce osolte a za občasného míchání přiveďte k varu. Stáhněte plamen, nechte probublávat, až vločky změknou a promění se ve šlemovitou kaši. Oslaďte, posypte ovocem a ihned podávejte.

Tip: Ovesnou kaši si můžete připravit také v mikrovlnné troubě: smíchejte vločky s mlékem či vodou a vložte do mikrovlnky asi na 4 minuty nebo až vznikne požadovaná konzistence.

Kaše s drobným ovocem

Na 4 porce

Příprava: 15 minut

1 hrnek ovesných vloček (asi 150 g) špetka soli 1-2 lžíce cukru nebo medu čerstvé ovoce skořice (není nutná) Přiveďte k varu asi 750 ml osolené vody. Vsypte do ní hrnek ovesných vloček. Mírným varem a za občasného míchání vařte asi 15 minut - záleží na tom, jakou hustotu kaše máte rádi. Kaši oslaďte cukrem nebo medem, vlijte na talíř či do misky, posypte ovocem podle chuti a sezony.

Tip: Do hotové kaše můžete vmíchat bílý jogurt nebo zakysanou smetanu.

Ovesné vločky jsou bohatým zdrojem vitaminů řady B, železa,vápníku, hořčíku a vlákniny. Zasytí vás a lehce je strávíte – jsou tedy skvělým snídaňovým zdrojem energie!



Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz

Další články z rubriky

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Včera | Rýmovník je na pěstování velmi nenáročná bylinka, která má mnoho výhod. Pomáhá zmírňovat rýmu a…

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Včera | 1 | S vánočním cukrovím je to jako s domácími koláči. Recepty se dědí z generace na generaci. Staré…

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

8. 12. | 10 | Domy jsou pro pavouky, zvlášť v zimě, až magicky přitažlivé. Uvnitř i zvenku. Většina jich sice…

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

7. 12. | Máte raději živý vánoční stromeček, ale je vám líto, že ho kvůli vám museli pokácet nebo že za…