Ovocné knedlíky krok za krokem

| Autor: Johana Křížková | Rubrika: Domácnost

Patří k české klasice a každá kuchařka má ty své nejoblíbenější. Ať už jsou kynuté, tvarohové nebo bramborové, knedlíky vždy zmizí za pár minut. Naše editorka vás naučí méně tradiční variantu ze spařovaného těsta podle receptu své maminky.

Málokteré jídlo má takovou moc teleportovat nás do dětství, kdy jsme závodili, kdo jich spořádá víc, a pak lžící vyjídali ze dna talíře sladkou manu z cukru, másla a tvarohu. Neprávem bývají ovocné knedlíky zařazovány mezi dětská jídla, chutnají totiž všem bez rozdílu věku!

Knedlíky ze spařovaného těsta s blumami

4–5 porcí - příprava: 40 minut

* 500 ml plnotučného mléka
* 50 g krupicového cukru
* 500 g hrubé mouky
* 2 žloutky
* čerstvé blumy (nebo rozmražené)
* 200 g tvarohu na strouhání
* moučkový cukr
* máslo

1. Mléko s cukrem svařím a v míse jím spařím mouku.

2. Do vychladlé směsi přidám žloutky a rukama vypracuju hladké těsto.

3. Z těsta vytvořím na vále váleček a nakrájím ho na menší kolečka.

4. Ta lehce popráším moukou, rukama zploštím a do každého zabalím omytou a osušenou blumu (můžete je také vypeckovat a – pokud nejsou moc sladké – dát doprostřed trochu cukru).

5. Knedlíky v dlaních pěkně zakulatím.

6. Vložím je do vroucí vody a vařím asi 7 minut. Na talíři hotové knedlíky posypu strouhaným tvarohem a moučkovým cukrem a přeliju rozpuštěným máslem.

Bramborové knedlíky se švestkami a mákem

4–5 porcí - příprava: 50 minut

* 1 kg brambor typu C
* 750 g polohrubé mouky
* 1 vejce
* špetka soli
* švestky
* mletý mák
* moučkový cukr
* máslo

Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a nastrouhejte. Dejte je do mísy, přidejte mouku, vejce a sůl a vypracujte těsto. Je-li moc řídké, přidejte trochu mouky. Omyté a osušené švestky zabalte do kousků těsta a zakulaťte. Knedlíky vhoďte do vroucí vody a vařte asi 8 minut. Do misky dejte mák a ještě horké knedlíky v něm obalte. Na talíři posypte moučkovým cukrem a přelijte rozpuštěným máslem.

Tvarohové knedlíky s jablky

4–5 porcí - příprava: 35 minut

* 250 g měkkého tvarohu
* 10 lžic hrubé mouky + na podsypání
* 1 vejce
* 5 jablek
* moučkový cukr
* skořice
* máslo
* strouhaný tvaroh (nemusí být)

Z tvarohu, mouky a vejce vypracujte těsto. Jablka oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte. Z těsta vykrajujte kousky, na pomoučněném válu z nich udělejte placičku a obalujte jablka. Knedlíky vařte 8 minut. Na talíři je polijte máslem a posypte cukrem, skořicí a strouhaným tvarohem.

Kynuté knedlíčky s borůvkovým žahourem

4–5 porcí - příprava: 60 minut

* 1 lžíce krupicového cukru
* 250 ml plnotučného mléka
* 30 g droždí
* 500 g polohrubé mouky
* 1 vejce
* špetka soli

ŽAHOUR:
* 400 g borůvek
* 3 lžíce krupicového cukru
* 1 lžíce vanilkového pudinku
* 200 ml plnotučného mléka
* šlehačka k podávání

Z cukru, trochy vlažného mléka a droždí udělejte v hrnku kvásek. Když vzejde, smíchejte ho s moukou, zbylým mlékem, vejcem a solí. Vypracujte těsto, které v míse zakryjte čistou utěrkou a nechte v teple půl hodiny kynout. Pak z něj vytvořte menší kuličky a dejte je na plech nebo vál kynout ještě asi 20 minut.

Zatímco budou knedlíčky kynout, připravte si žahour. Borůvky s cukrem a troškou vody rozvařte. V hrnku rozmíchejte v mléce vanilkový pudinkový prášek a vmíchejte ho do kastrolu k borůvkám. Promíchejte, asi dvě minuty povařte (můžete zředit mlékem).

Knedlíčky zavařte do vroucí vody a asi po 10 minutách je vyjměte a propíchejte vidličkou. Podávejte je se žahourem a ozdobte šlehačkou.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Vypěstujte si anginovník: Vyléčí nejen bolest v krku

Vypěstujte si anginovník: Vyléčí nejen bolest v krku

Dnes | Nejenže nahradí předražené pilulky, sáčky pro přípravu horkých nápojů a sirupy z lékárny, ale…

Jak zahnat zimní splín? Čerpejte energii přímo doma!

Jak zahnat zimní splín? Čerpejte energii přímo doma!

Dnes | Domov je místo, kam se těšíte a kde se cítíte dobře a v bezpečí. Domov má něco navíc, není to jen…

Škůdci a choroby pokojových květin v zimě: Jak je zlikvidovat

Škůdci a choroby pokojových květin v zimě: Jak je zlikvidovat

Včera | Pro zdravý růst a vývoj pokojových rostlin je třeba je nejen přihnojovat správnými hnojivy, ale…

5 věcí, které musíte vědět o skvrnách od kávy, jinak se jich už nezbavíte

5 věcí, které musíte vědět o skvrnách od kávy, jinak se jich už nezbavíte

20. 1. | Začátek dne si bez ní ani neumíte představit. Ranní káva zkrátka patří k vašim pravidelným rituálům…