Ovocné knedlíky: Tak jednoduché, že je uvaří i dítě

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Ovocné knedlíky jsou pro většinu dospělých synonymem dětství. Oslaďte si léto, příprava nadýchaných koulí je hračka i pro ty nejmenší.

Vzpomeňte si na doby, kdy jste vy sami s maminkou doma hnětli těsto na knedlíky, ruce jste měli upatlané, prsty slepené a ovoce nikdy nedrželo tam, kde mělo. Dnes možná úplně stejně zápasí v kuchyni vaše děti a vy jen s hrůzou v očích sledujete, co všechno jim padá pod stůl.

Zapomeňte alespoň na chvíli na nepořádek a nechte je žít ve světě fantazie, kde neexistují hranice. Umožněte jim použít všechny smysly – čich, hmat, chuť i zrak. Přirozenou cestou získají vztah k jídlu. Naučí se i trpělivosti, kterou zrovna při přípravě ovocných knedlíků budou potřebovat. V červencovém vaření s dětmi vám ukážeme, jak vykouzlit tři tradiční druhy.

Nejjednodušší tvarohové knedlíky s jahodami, které zvládnou i malí kuchtíci, nebo složitější verze pro dospěláky. Mezi ty patří i knedlíky z kynutého těsta, v našem případě s lesním ovocem, nebo bramborové knedlíky s blumami. Lahodné jsou i klasické – se švestkami.

Tvarohové knedlíky s jahodami

4 porce - příprava: 30 minut

* 250 g polotučného tvarohu
* 1 vejce
* 120 ml polotučného mléka
* 250 g polohrubé mouky
* špetka soli
* 1 lžička prášku do pečiva
* 250 g jahod
* 150 g tvrdého tvarohu na strouhání
* moučkový třtinový cukr
* máslo na dochucení

Tvaroh, vejce a 2/3 mléka smíchejte s moukou, solí a práškem do pečiva. Zpracujte těsto a podle potřeby přidávejte mléko. Bude-li se vám těsto zdát moc řídké a lepivé, přimíchejte trošku hrubé mouky nebo dětské krupičky. Poté těsto vyválejte na plát asi 1 cm silný a rozkrájejte na čtverečky. Ty naplňte omytými a okapanými jahodami a rukama tvarujte knedlíky.

Vařte ve větším množství vody asi 8 minut. Že jsou knedlíky hotové, poznáte tak, že vyplavou na hladinu. Nakonec je na talíři posypte strouhaným tvarohem i moučkovým třtinovým cukrem a přelijte rozpuštěným máslem.

Kynuté knedlíky s lesním ovocem

4 porce - příprava: 30 minut + kynutí

* 500 g hladké pšeničné mouky
* špetka soli
* 2 žloutky
* 1 sáček vanilkového cukru
* 3 lžíce olivového oleje
* 250 ml mléka
* 1/2 kostky droždí (nebo 1 sáček)
* hladká mouka na zasypání
* borůvky a maliny na naplnění
* 150 g nastrouhaného tvarohu
* moučkový cukr
* rozpuštěné máslo na ozdobu

Mouku smíchejte ve větší míse se špetkou soli, žloutky, vanilkovým cukrem a olivovým olejem. Mléko ohřejte, vlijte do mísy a navrch nasypte droždí. Vypracujte těsto, posypte troškou mouky, přikryjte utěrkou a dejte do tepla vykynout asi na hodinu.

Poté těsto ještě jednou propracujte a vyválejte na tenčí plát. Ruce si posypte moukou, aby se vám těsto nelepilo, rozdělte ho na dílky a ty plňte borůvkami a malinami. Vytvarujte knedlíky a vařte ve vroucí vodě asi 6 minut, po 3 minutách otočte. Zasypte strouhaným tvarohem i moučkovým cukrem a přelijte rozpuštěným máslem.

Tip od Jany: Maliny skvěle ladí s kynutým těstem. Jsou sladké i kyselé zároveň. Proto je můžete dopředu zasypat troškou moučkového cukru a nechat v ledničce pár hodin odpočinout. Poté je na pánvi i se šťávou, kterou pustily, krátce restujte, až zlehka zkaramelizují. Pak už jen naplňte těsto a vařte!

Bramborové knedlíky s blumami

4 porce - příprava: 30 minut

* 500 g brambor varného typu A
* 1 vejce
* špetka soli
* 200 g dětské krupičky
* 250 g blum na naplnění
* mletý mák
* moučkový cukr
* máslo na přelití

Brambory omyjte a uvařte ve slupce doměkka. Nechte je zchladnout, oloupejte a nastrouhejte do větší mísy. Přidejte vejce, špetku soli a postupně přisypávejte krupičku. Vypracujte těsto a nechte chvíli odležet.

Poté vyválejte, rozkrájejte na čtverce a ty plňte na kousky nakrájenými omytými blumami. Vytvarujte knedlíky a vařte ve vroucí vodě, až vyplavou na povrch, asi 8-10 minut. Poté přendejte na talíře, zasypte mletým mákem, moučkovým cukrem a polijte rozpuštěným máslem.

Autor: Jana Vašáková

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Jágr si pochutnává na bezlepkové stravě! Zkuste ji i vy

Jágr si pochutnává na bezlepkové stravě! Zkuste ji i vy

Včera | 1 | Nemáte bezlepkovou dietu, ale občas si říkáte, že byste klasickou mouku chtěla nahradit něčím jiným…

Jak zahnat zimní splín? Čerpejte energii přímo doma!

Jak zahnat zimní splín? Čerpejte energii přímo doma!

22. 1. | Domov je místo, kam se těšíte a kde se cítíte dobře a v bezpečí. Domov má něco navíc, není to jen…

Vypěstujte si anginovník: Vyléčí nejen bolest v krku

Vypěstujte si anginovník: Vyléčí nejen bolest v krku

22. 1. | Nejenže nahradí předražené pilulky, sáčky pro přípravu horkých nápojů a sirupy z lékárny, ale…

Škůdci a choroby pokojových květin v zimě: Jak je zlikvidovat

Škůdci a choroby pokojových květin v zimě: Jak je zlikvidovat

21. 1. | Pro zdravý růst a vývoj pokojových rostlin je třeba je nejen přihnojovat správnými hnojivy, ale…