Ovocné knedlíky: Tak jednoduché, že je uvaří i dítě

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Ovocné knedlíky jsou pro většinu dospělých synonymem dětství. Oslaďte si léto, příprava nadýchaných koulí je hračka i pro ty nejmenší.

Vzpomeňte si na doby, kdy jste vy sami s maminkou doma hnětli těsto na knedlíky, ruce jste měli upatlané, prsty slepené a ovoce nikdy nedrželo tam, kde mělo. Dnes možná úplně stejně zápasí v kuchyni vaše děti a vy jen s hrůzou v očích sledujete, co všechno jim padá pod stůl.

Zapomeňte alespoň na chvíli na nepořádek a nechte je žít ve světě fantazie, kde neexistují hranice. Umožněte jim použít všechny smysly – čich, hmat, chuť i zrak. Přirozenou cestou získají vztah k jídlu. Naučí se i trpělivosti, kterou zrovna při přípravě ovocných knedlíků budou potřebovat. V červencovém vaření s dětmi vám ukážeme, jak vykouzlit tři tradiční druhy.

Nejjednodušší tvarohové knedlíky s jahodami, které zvládnou i malí kuchtíci, nebo složitější verze pro dospěláky. Mezi ty patří i knedlíky z kynutého těsta, v našem případě s lesním ovocem, nebo bramborové knedlíky s blumami. Lahodné jsou i klasické – se švestkami.

Tvarohové knedlíky s jahodami

4 porce - příprava: 30 minut

* 250 g polotučného tvarohu
* 1 vejce
* 120 ml polotučného mléka
* 250 g polohrubé mouky
* špetka soli
* 1 lžička prášku do pečiva
* 250 g jahod
* 150 g tvrdého tvarohu na strouhání
* moučkový třtinový cukr
* máslo na dochucení

Tvaroh, vejce a 2/3 mléka smíchejte s moukou, solí a práškem do pečiva. Zpracujte těsto a podle potřeby přidávejte mléko. Bude-li se vám těsto zdát moc řídké a lepivé, přimíchejte trošku hrubé mouky nebo dětské krupičky. Poté těsto vyválejte na plát asi 1 cm silný a rozkrájejte na čtverečky. Ty naplňte omytými a okapanými jahodami a rukama tvarujte knedlíky.

Vařte ve větším množství vody asi 8 minut. Že jsou knedlíky hotové, poznáte tak, že vyplavou na hladinu. Nakonec je na talíři posypte strouhaným tvarohem i moučkovým třtinovým cukrem a přelijte rozpuštěným máslem.

Kynuté knedlíky s lesním ovocem

4 porce - příprava: 30 minut + kynutí

* 500 g hladké pšeničné mouky
* špetka soli
* 2 žloutky
* 1 sáček vanilkového cukru
* 3 lžíce olivového oleje
* 250 ml mléka
* 1/2 kostky droždí (nebo 1 sáček)
* hladká mouka na zasypání
* borůvky a maliny na naplnění
* 150 g nastrouhaného tvarohu
* moučkový cukr
* rozpuštěné máslo na ozdobu

Mouku smíchejte ve větší míse se špetkou soli, žloutky, vanilkovým cukrem a olivovým olejem. Mléko ohřejte, vlijte do mísy a navrch nasypte droždí. Vypracujte těsto, posypte troškou mouky, přikryjte utěrkou a dejte do tepla vykynout asi na hodinu.

Poté těsto ještě jednou propracujte a vyválejte na tenčí plát. Ruce si posypte moukou, aby se vám těsto nelepilo, rozdělte ho na dílky a ty plňte borůvkami a malinami. Vytvarujte knedlíky a vařte ve vroucí vodě asi 6 minut, po 3 minutách otočte. Zasypte strouhaným tvarohem i moučkovým cukrem a přelijte rozpuštěným máslem.

Tip od Jany: Maliny skvěle ladí s kynutým těstem. Jsou sladké i kyselé zároveň. Proto je můžete dopředu zasypat troškou moučkového cukru a nechat v ledničce pár hodin odpočinout. Poté je na pánvi i se šťávou, kterou pustily, krátce restujte, až zlehka zkaramelizují. Pak už jen naplňte těsto a vařte!

Bramborové knedlíky s blumami

4 porce - příprava: 30 minut

* 500 g brambor varného typu A
* 1 vejce
* špetka soli
* 200 g dětské krupičky
* 250 g blum na naplnění
* mletý mák
* moučkový cukr
* máslo na přelití

Brambory omyjte a uvařte ve slupce doměkka. Nechte je zchladnout, oloupejte a nastrouhejte do větší mísy. Přidejte vejce, špetku soli a postupně přisypávejte krupičku. Vypracujte těsto a nechte chvíli odležet.

Poté vyválejte, rozkrájejte na čtverce a ty plňte na kousky nakrájenými omytými blumami. Vytvarujte knedlíky a vařte ve vroucí vodě, až vyplavou na povrch, asi 8-10 minut. Poté přendejte na talíře, zasypte mletým mákem, moučkovým cukrem a polijte rozpuštěným máslem.

Autor: Jana Vašáková

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Dnes | 5 | Domy jsou pro pavouky, zvlášť v zimě, až magicky přitažlivé. Uvnitř i zvenku. Většina jich sice…

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Včera | 1 | Když se řekne "prvorepublikové recepty", většině z nás se jistě vybaví pokrmy našich babiček -…

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

Včera | Máte raději živý vánoční stromeček, ale je vám líto, že ho kvůli vám museli pokácet nebo že za…

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

6. 12. | Ano, většinou před Vánoci alespoň trochu poklidíme. Chceme se tu cítit dobře. Není třeba ale…